Hirdetés

Mit tud rólunk pontosan a Facebook?



|

A Facebook külön kartont szentel felhasználóinak és ebbe nem csak a tartózkodási helyeinket, aktivitásainkat és beszélgetéseinket jegyzi le, hanem ettől jóval többet is.

Hirdetés

A tengerentúl régóta emlegetik a Facebook és az FBI között húzódó párhuzamot, miszerint mindkét szervezet előszeretettel tárol információkat egyes személyekről. A meglepő azonban az, hogy a Facebook számos esetben jelentősen részletesebb adathalmazzal szolgál. Azt gondolhatnánk, hogy mindez egy paranoid elme szüleménye, de sajnos nem, ez a valóság. Az európai adatvédelmi törvényeknek hála minderre fény derült, ugyanis a paragrafusok értelmében a Facebook köteles kiadni adatlapjaink kivonatát. Ezek a kartotékot teljesen megegyeznek azzal, melyet a hivatalos szervek bírósági végzésen keresztül kérvényezhetnek.

 

 

 

 

 

 

A kivonat igen vaskos is lehet: egy 2007. óta aktív átlag felhasználó dossziéjának terjedelme 780 db A4-es oldal környékén mozog. Ez a mennyiség a felhasználó közösségi hálójának méretétől, saját és barátai aktivitásától függően jelentősen bővülhet. Miután némileg képet formálhattunk saját dokumentumunk méretéről, nézzük meg, mégis mit tudhat rólunk a Facebook.


Ismerkedjünk meg titkos dossziénkkal!

 

 

 

 

De mégis mit tartalmaz ez a rólunk gyűjtött adatkupac? Többet, mint gondolnánk. Publikus adatainkkal egyetemben 57 kategória alá kerülnek részletes feljegyzések. Legutóbbi tevékenységeinktől elkezdve minden korábbi csevegésünk, elküldött levelünk lejegyzésre kerül. Megtalálható itt a bejelentkezéskor használt gépünk azonosítója, IP címe, tartózkodási helyünk, annak pénzneme, barátaink részletes listája, bankkártya információink (ha váltottunk Facebook kreditet), névváltoztatásaink, a számítógépünkön elhelyezett cookie azonosítók és még számos aprólékos rekord, amit a Facebook adatbányászata kitermel. A részletes kivonat az alábbi oldalon lelhető fel: europe-v-facebook.org 


Az oldal nem csak azt figyeli, hogy kikkel milyen viszonyban állunk, de azt is rögzíti, hogy mely felkérésekre hogyan reagálunk. Tudja, hogy kiket utasítottunk el és azt is hogy mikor. Tudja, hogy milyen eseményeken szerettünk volna részt venni. Az elmentett IP címek és az IPS táblázatok alapján percre pontosan kiderül, hogy honnan jelentkeztünk be. Ráadásul törölt üzeneteink a dossziénkban még mindig léteznek.


Tengerentúli felhasználó társainkhoz képest kissé szerencsésebb helyzetben vagyunk, ugyanis az európai adatvédelmi törvényeinknek köszönhetően nem csak a hatóságok, de mi magunk is lekérhetjük a rólunk készült dossziét. Mindehhez szükségünk lesz személyink másolatára, a bejelentkezéshez használt email címünkre, levelezési címünkre, telefonszámunkra, születési dátumunkra (egyeznie kell a profilunkban szereplővel és a személyinken találhatóval), Facebook profilunk URL-jére, valamint a törvényre, melyre hivatkozunk. Amennyiben minden adatunk stimmel és a Facebook sem csapja rá az ajtót kérvényünkre, negyven napon belül egy PDF-et tartalmazó CD-t kell, hogy kapjunk. Ezután pedig ámulhatunk, hogy mégis mennyi mindent tud rólunk az oldal.


Másik lehetőségként archiválhatjuk profilunkat, de az korántsem lesz olyan részletgazdag, mint az oldal által kezelt háttérinformációkat tartalmazó dokumentum.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.