Hirdetés

Súlyos állapotba taszítanak az okostelefonok értesítései



|

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tünetei jelentkeznek még az átlagos népességen is.

Hirdetés

A figyelemhiány és a hiperaktivitás épp két olyan fő tulajdonság, amely sokak szerint jellemző a fiatalabb korosztályra, főleg azokra, akik képtelenek letenni az okostelefonjukat. 

Hirdetés

A Virginiai Egyetem tanulmánya szerint pontosak a megfigyelések és a sztereotípiák, ugyanis az okostelefonok értesítései még az átlagos népességen belül is olyan tüneteken váltanak ki, mint ami a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart jellemzi. 

A kutatás során 221 nem klinikai tesztalanyt vizsgáltak, természetesen az okostelefonjaikkal együtt. A hiperaktivitás és a figyelemzavar sokkal kevésbé volt rájuk jellemző kikapcsolt értesítések mellett. 

Bekapcsolt okostelefonnal az emberek koncentrálási nehézséget, elterelt figyelmet és nyugtalanságot tapasztaltak, továbbá képtelenek voltak egy helyben maradni. Azok is, akiknél nem diagnosztizáltak problémákat. 

Természetesen a kutatók szerint az okostelefonos értesítések nem okoznak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart, a kikapcsolásuk pedig nem gyógyítja azt. 

Ennek ellenére bizonyítékot találtak rá, hogy az állandó digitális stimuláció egy komoly problémát okoz a modernkori társadalom számára, amelyben az emberek egyre kevésbé képesek megtartani a figyelmüket. Hasonló eredményre jutott egy 2014 kínai tanulmány és a UCL 2015-os kutatása. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.