Hirdetés

Szenátorok szapulják a Facebook egyik társalapítóját



|

Állításuk szerint Saverin adókerülési célból mondott le állampolgárságáról.

Hirdetés

Charles Schumer és Bob Casey demokrata szenátorok remekül meglátták a lehetőséget a Facebook mai tőzsdére kerülése előtti médiaszereplésre, állításuk szerint a közösségi portál egyik társalapítója hátba döfte az őt kitaníttató és gazdaggá tevő Egyesült Államokat.


A kérdéses úriember az eredetileg brazil Eduardo Saverin, aki tíz évnyi az Egyesült Államokban eltöltött idő után 2009-ben Szingapúrba költözött, majd tavaly januárban eljárást kezdeményezett az amerikai állampolgárságának megszüntetésére.


A szenátorok szerint Saverin mindezt csak és kizárólag adókerülési célból tette, hiszen a spekulációk szerint a Facebook tőzsdei jegyzése után úgy 3 milliárd dollárral fog nőni a vagyona, így az állampolgársága nélkül nagyjából 100 millió dollárt spórolhat meg az adókon.


A Szingapúrban állítólag már most is fényűző életet élő Saverin szerint adókerülésről szó sincs, szimplán nemzetközi állampolgárnak tartja magát. A szenátorok ezzel nem értenek egyet, éppen ezért egy új törvényt kívánnak majd elfogadtatni, amely szerint egy bizonyos összeg feletti adókötelezettséggel rendelkezők esetében az állampolgárság megszüntetésekor automatikus adókerülési célt fognak feltételezni, bár a „vádlottaknak” nyilván lehetőséget adnak ennek ellenkezőjének bebizonyítására.


Az ilyen módon adókerülőknek nyilvánítottak esetén a törvény szerint az államnak joga lenne 30 százalékos adót szedni a külföldre távozóknak kifizetett összegekből, ezzel értelmetlenné téve az állampolgárságukról való lemondást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.