Hirdetés

Tegnap volt a Vissza a jövőbe valódi napja?



|

2012. június 27-én megteltek a közösségi oldalak egy bizonyos fotóval, amely szerint a Vissza a jövőbe hősei éppen azon a napon érkeztek meg a jövőbe. Bedőltünk a hülyítésnek?

Hirdetés

Ugye mind emlékezünk még, hogy a Vissza a jövőbe című filmtrilógia második részében a Doki a jövőbe utazik Marty McFly kíséretében, és egy olyan dátumot állít be a DeLorean időgépén, amelyet mi nagy eséllyel megélünk. Sokak szerint ez a nap éppen a tegnapi nap volt, vagyis 2012. június 27-e. Tegnap a legtöbb közösségi oldalon (de a Facebookon és a Twitteren nagyon komoly mennyiségben) felütötte fejét a következő fotó, amelyen az látható, hogy éppen ezen a napon érkezik meg McFly és a Doki:



Természetesen egy rövid ellenőrzés után (vagy mondjuk komolyabb filmes műveltség esetén) azonnal tudhatjuk, hogy ez nem igaz, eredetileg 1985. október 26-án hőseink a 2015. október 21-ét ütötték be a csodásan megtervezett időgépbe. Íme a bizonyíték:



A Photoshop munkával meghamisított hoax képet először a Simply Tap Facebook oldalán tették fel, de ez csak 286 megosztást és 66 lájkot kapott. Később - a Mashable információi szerint - a Colour Me Fun oldal tette ki a hamis képet, ezt már cikkünk írásakor nem lehetett elérni, feltehetően levették. Addig is állítólag 10 ezer megosztást, ezer lájkot és több mint 300 kommentet kapott, azóta pedig már magánemberek és más oldalak osztják meg folyamatosan (még ma reggel is).

Egy hoax terjedése így egészen könnyen modellezhető, az eset pedig azért vicces, mert nem is ez az első alkalom, korábban 2010. július 5-én őrültek meg a rajongók, akik egy hamis fotót osztottak meg folyamatosan (akkor a Twitteren indult el az őrület).

Természetesen nem lesz senkinek sem baja, ha megosztunk egy hamis hírt, felhívást, fotót, értesülést, lánclevelet, de érdemes kicsit körülnézni, mielőtt elhinnénk bármit. Csak úgy magunk miatt. Persze ezt majd szépen elmagyarázza nekünk a Doki 2015. október 21-én, amikor tényleg megérkezik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.