Hirdetés

Több százezer dollár úszott el a történelem legnagyobb virtuális űrcsatájában



|

Az EVE Online játékosainak keddi összecsapásában több mint 2200-an vettek részt. Kétszázezer dollár értékű űrhajó pusztult el.

Hirdetés

Az EVE Online a világ egyik legnépszerűbb multiplayer játéka: saját gazdasága, politikája és kereskedelmi rendszerei vannak, amelyeket maguk a játékosok építettek fel az elmúlt tíz évben. Lévén sci-fi szerepjáték, persze, saját háborúi is vannak, állandó és alkalmi szövetségek küzdenek egymással az űr egyes területei feletti ellenőrzésért.

A játék történetének eddigi legnagyobb űrcsatája kedden bontakozott ki. Több mint 2200 játékos, a legnagyobb szövetségek tagjai próbálták leradírozni egymást az égről; az összecsapásban közel 200 ezer dollár értékű űrhajó semmisült meg. Valódi dollár százezrek szóródtak szét a virtuális térben. Akarom mondani, űrben.

A legkomolyabb kárt 75 Titan elpusztulása okozta. A Titanok az EVE online univerzumának legnagyobb hajói: hetekbe kerül a felépítésük, és több száz milliárd ISK-t (a játék saját fizetőeszköze) érnek. A fizetési modellnek köszönhetően a hajóknak valódi, dollárban kifejezhető értéke van. A felhasználók havi előfizetési díjat fizetnek, amelyet virtuális valutában és dollárban is leszurkolhatnak; a kétféle „pénznem” közötti átváltási árfolyamot figyelembe véve kiszámolható, mennyibe kerülnek az egyes hajók. Az egyik legfejlettebb Titan, amely elpusztult a tegnapi ütközetben, 220 milliárd ISK-t – cca. 5500 dollárt ért.

Hirdetés

A pusztító csata kirobbanásának banális oka volt: egy kiegyenlítetlen számla. A konfliktus még októberben pattant ki, amikor a Nulli Secunda szövetség elfelejtette kifizetni egy űrállomás bérleti díját. Az állomás az űr egyik szerény, de stratégiai fontosságú szegletét, a B-R5RB rendszert őrizte. Miután az ott tanyázó csapatokat kitették, a szemben álló felek rögtön bevonultak a térségbe, hogy megpróbálják átvenni a szektor irányítását.

A Nulli Secunda és a vele szövetséges Pandemic Legion hatalmas erőket vont össze a terület határán, velük szemben pedig a CFC és az RUS seregei gyülekeztek. Mivel egyik haderős sem volt hajlandó meghátrálni, elkerülhetetlenné vált az összecsapás. Mindkét fél a legnagyobb flottáit és a legdrágább titanjait vetette be a harcok során. Egy ideig mindketten kitartottak, az ütközetekben eleinte főleg a kisebb hajók vettek részt. Végül az amerikai játékosok is beszálltak; az így megerősödött CFC-nek sikerült stabil hátországot kiépítenie a környező rendszerekben, és döntő csapást mérnie az ellenséges csapatokra.

Az EVE-et fejlesztő CCP a Twitteren közölte, „még emésztik” a csatával kapcsolatos adatokat. Mint írták, könnyen meglehet, hogy a tusakodásban többen vettek részt, mint a 2013 júliusában lezajlott, a 6VDT-H rendszerér feletti irányításért kitört konfliktusban: akkor 4070 játékos aprította egymást a virtuális űrben. Ettől függetlenül elmondható, hogy a keddi volt minden idők eddigi legvéresebb mészárlása, és jóval több Titan pusztult el, mint a korábbi harcok során.

A csata komoly hatással volt az EVE-univerzum gazdasági és politikai viszonyaira. Az ellenséges erők megpróbálják újraépíteni a haderejüket, minek következtében alaposan megugrott a játék fő építőanyagának, a tritaniumnak az ára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.