Hirdetés

Tömeges tisztogatást tart a Wikipedia



|

250-nél is több fiókot tiltottak le a legújabb cikkmanipulációs botrány miatt.

Hirdetés

A Wikipedia elképesztő népszerűsége kellemetlen egyes vállalatok számára, hiszen a róluk vagy termékeikről szóló bejegyzések nem csak rózsás fogadtatásokról, világmegváltó „innovációkról”, vagy éppen kirobbanó sikerekről szólnak. A kínos információk manipulálása mindig is problémát jelentett a Wikimedia Alapítványnak, azonban az adminisztrátorok és szerkesztők áldozatos munkájának köszönhetően általában gyorsan lelepleződnek a stiklik.

Hirdetés


Úgy tűnik egyes PR-ügynökségek ettől függetlenül csendben befészkelték magukat a portál megbízhatónak tartott szerkesztői közé, ugyanis a Vice.com leleplező cikke alapján számos olyan vállalat létezik, amely kimondottan az online enciklopédia manipulációjára szakosodott. A fizetett szerkesztők feltehetően úgy szivárogtak be észrevétlenül, hogy a tevékenységüket leplezendő értékes hozzájárulásokkal hígították fel a módosítási történetüket.


Az írásra válaszul a Wikimedia vizsgálatot indított, a hétfői hivatalos tájékoztatás szerint eddig 250-nél is több felhasználói fiók esetében tiltották le a szerkesztési jogot. A fizetett szerkesztők által birtokolt regisztrációk száma ennél jóval magasabb lehet, így közel sincs még vége a söprögetésnek. Az alapítvány etikus magatartás gyakorlására szólította fel a szerkesztési szabályzatát közvetve vagy közvetlenül megsértő ügynökségeket és megbízókat.


(A kép forrása: Cary Bass / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.