Hirdetés

Új Facebook zsarolás: törlés 24 órán belül



|

A közösségi oldal nevében a fiókok letiltásával fenyegetőznek az adathalászok.

Hirdetés

"A visszajelzések szerint a fiókján keresztül megsértette a Facebook szabályzatát más felhasználók bosszantásával és zaklatásával. A rendszerünk 24 órán belül le fogja tiltani a profilját, ha nem erősíti meg annak valódiságát.


Kérjük erősítse meg a fiókjának eredetiségét a következő hivatkozáson: (link)

Köszönettel a Facebook csapata"


A Sophos bejegyzése szerint az alábbi e-mail kezdett el tömegesen terjedni, amelyet valójában nem a közösségi oldal adminisztrátorai küldenek ki, hanem rosszindulatú adathalászok. Az üzenetben elhelyezett speciális hivatkozás ugyanis egy olyan oldalra vezeti a potenciális áldozatokat, ahol a weblap a "megerősítő" procedúra során elkéri a felhasználó közösségi és levelező profiljának a nevét, a jelszavát, valamint személyes és bankkártya információkat is. Utóbbi azért is lehet gyanús, mert a közösségi oldalak ezen adatokat soha nem kérik el, opcionálisan lehet azokat megadni a felületükön belül.

 



Az eset meglehetősen veszélyes, mivel ezen adatok birtokában a bűnözők ellophatják a felhasználó identitását, hiszen annak birtokában könnyedén be tudnak lépni az oldalra, s a jelszó megváltoztatásával a valódi felhasználót ki tudják zárni a saját profiljából. A megszerzett fiókkal ezt követően újabb csali üzeneteket küldhetnek ki az ismerősöknek, amelyeknek könnyű bedőlni a hamis identitás miatt. Ráadásul a bankkártya adatokkal pénzügyi műveleteket is végezhetnek az áldozat nevében.

A Sophos szerint egyébként nem az egyetlen mostanság elindult csali e-mail áradat, amely a Facebook felhasználókra vadászik. Íme egy másik példa, amelynek nem szabad hinni.

"Kedves felhasználó!

A Facebook fiókodba nemrég olyan számítógépről, mobil eszközről vagy helyről jelentkeztél be, ahonnan még soha. Megvizsgáltuk a profilod aktivitását, és az adatok szerint elképzelhető, hogy jogosulatlan személy fért hozzá a fiókodhoz. Elküldtünk már számodra egy figyelmeztető üzenetet, de arra nem kaptuk választ.

Ha korábban nem jelentkeztél be a fiókodba egy ismeretlen proxy-ról, akkor vélhetően idegen személy fért hozzá ahhoz. Azt javasoljuk, hogy azonnal hitelesítsd a fiókodat az alábbi linkre kattintva, hogy megvédd azt. Csak pár percet vesz igénybe az adatok megadása..."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.