Hirdetés

Védd meg routered a támadásoktól



|

Kóstolgatnak a hackerek vagy csak tartasz egy esetleges támadástól? Így védekezz a netes támadásoktól.

Hirdetés

A netes idők előtt is sok alattomos és aljas támadás érte otthoni számítógépünket, de az internet elterjedése óta ezek még nagyobb gondot okoznak és még nagyobb pusztításra képesek. A vírusok és fő bejáratuk manapság a router, amelynek megvan az az előnye, hogy jól be tudjuk védeni. Ehhez adunk néhány hatékony tippet.

 

Hirdetés

Jelszó

Az első és legfontosabb egy router beállításánál, hogy saját, egyedi és kellően bonyolult jelszót használjunk. Sok routernél még a felhasználónevet is át tudjuk állítani, így ezt is ajánlott megtenni, illetve ellenőrizni, hogy más belépési pontja van-e a routernek (például NAS funkció). Sok gyártó elfelejti megemlíteni a leírásban, hogy ezekhez egyedi alapértelmezett felhasználót is regisztrál alapértelmezett jelszóval. Na, ha ilyet találunk, azokat is gyorsan irtsuk ki.

 

 

Frissítés

A jelszavak és felhasználók beállításához hasonlóan szintén fontos, hogy routerünkön mindig a legfrissebb firmware legyen. A gyártók folyamatosan javítják a felfedezett hibákat, miközben a hackerek is igyekeznek újakat találni. Emellett új, hasznos szolgáltatások is szoktak csöpögni. Például egyre több gyártónál tűnik fel az automatikus frissítési szolgáltatás, illetve az értesítési lehetőség új firmware-ről. Ilyenkor a router – amely amúgy is végig a neten lóg – rendszeresen ellenőrzi, hogy készített-e a gyártó újabb firmware-t. Amennyiben ilyet talál, értesít minket és akár automatikusan frissít is az új verzióra.

 

 

Távoli elérés

A távoli elérés már otthoni felhasználás mellett is hasznos, főleg akkor, ha NAS funkciókat is kihasználunk a routernél. Ugyanakkor a legtöbb router még mindig úgy van alapértelmezetten beállítva, hogy megfelelő címkiadás és port megadása után beengedi a kíváncsi és ártó szándékú hackert a firmware menüjébe. Ezt az opciót tiltsuk le, az alapértelmezett portot változtassuk meg vagy 1-2 IP címre korlátozzuk, így csak megadott helyről érhetjük el távolról a router beállítását.

 

 

WLAN-elérés

A WLAN-on keresztüli router-firmware elérést is tiltsuk le, így biztosak lehetünk benne, hogy az utcáról hackerkedő gonosztevő nem fér hozzá a router beállításaihoz (ahhoz előbb kábellel a hálózatunkhoz kell csatlakoznia).

 

 

DNS-védelem

Több router is képes arra, hogy a szolgáltató által kiosztott DNS-t zárolja, vagyis nem engedi megváltoztatni, illetve olyan is, hogy rendszeresen frissíti és újra lekérdezi. Ezzel kiszűrhető, hogy egy-egy kártevő a hálózatunkra bejutva átírja a DNS-t és így eltérítse az internetes adatforgalmunkat fertőzött, adatlopásra szakosodott átjárók felé.

 

 

Tűzfal

Már a legolcsóbb routerek is kínálnak tűzfalas védelmet, illetve (d)DoS-elleni védelmet. Ezek noha nincsenek olyan robosztusak, mint a szerverek világában, azért néhány alapvető védelmi fogást aktiválnak, melyek az egyszerűbb támadásoktól, portscantől stb. megvédenek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.