Hirdetés

Veszélyes a Facebook.hu (frissítve - takarít a Generál Média)



|

Egy hódmezővásárhelyi cég megszerezte a magyar domaint. Az oldalon keresztül könnyen kikerülhetnek a féltett adataink.

Hirdetés

Update: A cikk megjelenése után a facebook.hu már egyáltalán nem tereli át a forgalmát a book.hu domain megtévesztő aloldalira, így vélhetően az üzemeltető változtatott az oldal kódján. Mivel közjegyzővel nem hitelesítettük az akkori állapotot, így nem tudjuk bizonyítani azt sem, hogy egyáltalán így tett volna.

Egy olvasónk észrevétele alapján egyébként az eset kapcsán hangsúlyos szerepelő lehet a Generál Média, amely a domain regisztrációs adatbázisban csak a szerverek üzemeltetőjeként és a domain regisztrátoraként van jelen. A cég oldala szerint -cikkünk megírásakor lévő állapotában - azonban a book.hu, a love.hu és a facebook.hu-n megjelenő hirdetett oldalak mögött minden esetben a Generál Média áll. Sőt a generalmedia.hu tulajdonosa a domain regisztrációs adatbázis szerint a cikkünkben is említett Cetinje s.r.o. szlovák székhelyű cég.


Update2: A Generál Média helyreigazítási kérelme és a szerkesztőség reakciója itt olvasható.

 

 

A Marketing Agency Kft. a domain regisztrációs adatbázis szerint még 2006 májusában szerezte meg a Facebook.hu webcímet, amelyről ez idáig nem sokat lehetett hallani. Az oldal azonban immár aktív, és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, valamint a tapasztalatunk szerint erősen megkérdőjeleződik a tulajdonos jóhiszeműsége.

 

 

A facebook.hu címet begépelve ugyanis látszólag véletlenszerűen dönti el az oldal, hogy pontosan mit is csinál. Optimális esetben nem tesz mást, mint átirányít a facebook.com címre. Van, hogy üres oldal jelenik meg mindössze egy „Tovább a Facebookra” linkkel, amelyre kattintva egy külön ablakban egy hirdetés jelenik meg. Ha a felhasználó nem tesz semmit, akkor sok esetben egy márka Facebook oldala jelenik meg, amely szintén fizetett átlinkelésnek tűnik. Itt sok esetben a facebookos love.hu oldalára jutottunk el, amely domain mögött a szlovákiai Trávnikba bejegyzett Cetinje s.r.o. áll, s webcímet egyébként szintén Hódmezővásárhelyen jegyezték be.

A legrosszabb esetben – és ez gyakran megtörténik – a facebook.hu a book.hu domain 2face.book.hu, 3face.book.hu és 4face.book.hu aloldalaira irányít át, amelyek megjelenésükben tökéletesen hasonlítanak a facebook.com-ra. Vagyis meglehetősen megtévesztőek, amely turpisságot csak akkor vehet észre a felhasználó, ha a böngésző URL-mezőjébe tekint.

 

 

Ha nem tesz így, és bedől az átverésnek, akkor a felhasználói adatai a book.hu üzemeltetőjéhez – amely szintén a fent említett Cetinje s.r.o. – kerülnek, aki így könnyedén építheti felhasználónév és az ahhoz tartozó jelszó adatbázisát. Ezek után természetesen elképzelhető, hogy a cég az adatok beérkezése után belépteti a netezőt a valódi Facebookra, ezt igazából adatainkat féltve nem próbáltuk ki. De annyit a fentiek alapján kijelenthetünk, hogy amit a book.hu, illetve a facebook.hu tesz az a törvényesség határát feszegeti.

 



Amennyiben valaki már besétált ezen csapdába, annak azt javasoljuk, hogy változtassa meg azonnal a bejelentkező jelszavát, valamint minden olyan szolgáltatásnál, ahol az adott e-mail címhez ugyanazt a bejelentkezési azonosítót adta meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.