Hirdetés

Bemutatója előtt letölthető az Üvegtigris 2



|

Hirdetés

Az ASVA szerint eddig több mint 28 ezren próbálták letölteni az Üvegtigris 2 kalózmásolatát, amelyet a közlemény silány minőségűnek nevez, de szerkesztőségünk információi szerint jó minőségű DVD változatok terjednek. Ráadásul már több helyen felbukkantak nyomtatásra kész borítók, sőt, a CD korongra printelhető képek is.



Eddig azt hihettük, a kalózkodás csak Hollywood problémája: ugyan mit számít pár letöltött kópia a gazdag amerikai filmvilágnak?
Most láthatjuk, bizony jelentősen érintve van mindenki, például a teljesen "önköltségből" készült Üvegtigris 2 alkotói is, akik a filmet állami támogatás nélkül forgatták le, így joggal tarthatnak attól, az illegális letöltéseket jócskán "megérzi a zsebük".



Az Üvegtigris első részének sikerült mindaz, ami nagyon kevés magyar filmnek: amellett, hogy több mint 150 ezren látták a mozikban és második a magyar filmek DVD-örökranglistáján, elkezdett "önálló" életet élni. Üvegtigris rajongói klubok alakultak, több egymás utáni évben rendeztek az ország különböző pontjain Üvegtigris-fesztivált és a "Tigrisből" származó mondatok közül több szállóigeként kering. Ezek után joggal várható, hogy a második rész hasonló sikereket érhet el a mozikban.



Az ASVA közleménye szerint az internetes letöltések elterjedése és a fájlcserélő rendszerek a magyar filmipar számára évente 5 milliárd forint kárt okoznak. Becslések szerint a legnépszerűbb magyar fájlcserélő hálózatnak napi 50-60 ezer felhasználója van, minden 6. magyar fiatal töltött már le filmet/zenét fájlcserélő hálózatokról.



Az Üvegtigris alkotói az ASVA segítségével, valamint a hatóságokkal közösen mindent megtesznek azért, hogy a film további illegális letöltését megakadályozzák, illetve fényt derítsenek arra, hogyan kerülhetett ki az internetre a másolat.



Kérdésünkre az ASVA képviseletében Kálmán András elmondta, a 28 ezres becslést két magyar és egy német fájlcserélőoldal statisztikáira alapozzák. Hozzátette, hogy a becslés elkészülte óta ez a szám valószínűleg jóval megnőtt. A kalózváltozat minőségére vonatkozóan azt állította, hogy kétféle változatáról is tudnak, az egyik valóban gyenge minőségű, a DVD-s viszont nincs a birtokukban. Kálmán András hozzátette: még nem készült 5.1-es verzió az Üvegtigris 2-ből, tehát a DVD-n levő hang minősége is megkérdőjelezhető.



Az ügynek rendőrségi feljelentés a következménye, de állítólag forró nyomon tudnak a felelős(ök) nyomába eredni, mivel a film többféle vágással is elkészült, így könnyebben követhető, hogy ezek közül melyik és honnan került ki.



Egyébként a magyar kalóz weboldalak egy részén a moderátorok — talán a magyar filmesekkel szemben érzett "betyárbecsület" miatt — letiltották a hozzáférést a felhasználók által feltöltött kópiákhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.