Hirdetés

CyberLink PowerDirector 6 Deluxe - video bloggerek kedvence



|

Itt a lazítás, az on-line video blogok ideje, erre a területre hajt rá erősen a CyberLink PowerDirector 6.

Hirdetés

Nem a precíz munkára, inkább a gyors szórakoztató szerkesztésre szakosodott a PowerDirector, már az első változatoktól kezdve. Az új, 6-os változatban sem találunk benne részletes szerkesztési lehetőségeket, inkább előre beállított sablonokat és látványos effektusokat, kreatív rátéteket kínál.
Továbbra is ismeri a kép a képben (PiP) sávot a program, melyet eddig is útvonalakkal, keretezéssel, átlátszósággal kombinálhatunk és most már akár 64 objektumot is elhelyezhetünk rajta. Képeket és videókat is úsztathatunk, utóbbiak hangja is felkeverhető. A PiP sáv szerepe inkább, hogy könnyed hangulatot adjunk munkáinknak, például szövegbuborékokkal dobjunk fel baráti video jeleneteket a derültség fokozása érdekében.

 

pipselect_k.jpg

 

 

 

pip_k.jpg

 

 

 

pipdesigner_k.jpg

 

 

Pepecselés helyett automata szerkesztés


Az előző változat legnagyobb újdonsága a Magic funkciósorozat volt. A Magic funkciókra bízhattuk a hang- és a kép tipikus hibáinak (szélzaj, zúgás, kameraremegés, színhibák) korrekcióját, a háttérzene automatikus szerkesztését vagy akár az egész szerkesztést. Az új Magic Movie Wizard a nyersanyagok összeválogatása, a háttérzene megadása valamint a stílus meghatározása után automatikusan összevág egy videoanyagot a kívánt hosszban, levéve a pepecselős rendezgetés terhét a gyors sikerre vágyók válláról. A stílusok - igaz, harsány távol-keleti ízlésvilággal - biztosítják a témához illő hangulatot, utólag pedig tovább szerkeszthető a „robotmozi".

 

 

magicmoviewizard.jpg

 


Újdonság, hogy munkánk hordozhatóvá vált, az egész projektet egy állományba csomagoltathatjuk a programmal és magunkkal vihetjük, hogy másutt folytassuk rajta a munkát.

 

Feldobom DV, leesik, YouTube


Alapvetően DV és HDV felvételek szerkesztésére, feltupírozására és megosztására szolgál a PowerDirector. Fejlődött az előző verzió óta annyiban, hogy most már a DVD kamkorderek is rákerültek a kompatibilitási listára, mint lehetséges források. Inkább erő terén mutatvány, hogy már közvetlenül és azonnal képes DV szalagról DVD-re írni anyagokat a program.
Nagy mértékben fejlődött viszont a program a kimenetek terén. A csodálatos nagy felbontású optikai lemezformátumok továbbra sem elérhetőek széles körben, így nem arra koncentrált a gyártó, hogy támogassa a program a méregdrága HD-DVD és Blu-ray írókat. Inkább abban a médiában erősített, ami széles rétegek előtt elérhető és továbbra is fejlődik: az internetes video megosztás a hatos verzió talán legnagyobb erőssége.

 

 

produceyoutube_k.jpg

 

 

Közvetlenül feltölthetjük frissen vágott videóinkat a YouTube-ra, ami az előző PowerDirector esetében csak a prémium kiadásában volt elérhető. Abszolút újdonság viszont, hogy a MediaMax videoközösségi oldal is kiválasztható célnak, némi ingyenes tárterületet is kapunk ott.


Azért a Blu-Ray és HD-DVD lassú terjedése nem lehetetleníti el a HDV formátumú, nagy felbontású produkciók előállítását. HDV videóinkat megszerkesztve vissza is írhatjuk a szalagra, vagy (most már kiegészítő szoftvercsomag nélkül is) MPEG-4 AVC (H.264) tömörítésű állományba menthetjük.


Továbbra is a DVD marad a főáram, mint cél. Régi hiányosságukat pótolták a fejlesztők az új menüsablon készítővel és a 16:9 oldalarányú menük megjelenésével. A Menütervezőben saját elemeket helyezhetünk el, számos keret- és szövegstílust felhasználva elég nagy stílusszabadsággal dolgozhatunk. Most már az idővonalon helyezhetünk- és nevezhetünk el fejezetpontokat, ami megkönnyíti a menüpontok összeállítását.

 

menudesigner_k.jpg

 

 

Szinkronműhely

Komplett feliratozó lehetőség is szerepel a programban, amivel a fordítást könnyebben megoldhatjuk, mint a szokásos címfeliratok (Title) segítségével. A feliratok - ha a Subtitles sáv láthatóra van állítva - a kiválasztott színben-stílusban szerepelnek a kész videón, vagy SRT szövegállományba mentve külön tárolhatók és lejátszhatók sok programmal.

 

 

subtitles_k.jpg

 

Az egész feliratsáv kikapcsolható, így megoldható, hogy ne legyen a képbe égetve a szöveg, mert azt majd a lejátszóprogram olvassa fel SRT állományból. Alábbi illusztrációnkhoz elkészítettük az SRT feliratállományt is és a feliratsávot is bekapcsolva hagytuk, így lejátszáskor dupla felirat hibájával találtuk szembe magunkat.

 

 

doublesub.jpg

 

 

Sok kreatív újdonságot kínál a program, jobban megéri, mint az előző változatok. Aki Blu-rayen vagy HD-DVD-n albumokat kíván precíz munkával létrehozni, annak más szoftvert kell ajánlanunk, de ha könnyed, szórakoztató szerkesztésre vágyunk és jól jön a közvetlen YouTube kapcsolat, akkor nekünk találták ki a PowerDirector 6 Deluxe-t.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.