Hirdetés

Divx Author 1.5 - videószerkesztő



|

DVD-hez hasonló DivX filmeketet készíthetünk, fejezetekre osztott menüvel, több hangsávval, feliratot is építhetünk beléjük.

Hirdetés

A DivX, Inc. fejébe vette, hogy megregulázza tömörítési eljárását, mi több, megpróbálja kiterjeszteni az asztali DivX-lejátszók piacára is új szabványát. A DivX 6 már meglehetősen régóta piacon van, ám újdonságairól és a benne rejlő lehetőségekről elég kevés szó esett. Látszólag alig különbözik a korábbi verzióktól, hiszen még a régi asztali lejátszók többsége is gond nélkül lejátssza a 6-os verzióval tömörített klipeket, ezért a felhasználók java nem, vagy alig vett észre változást. Pedig természetesen a verzióváltás számos új lehetőséget hozott magával. A legnagyobb újítás, hogy DVD-filmekhez hasonlatos DivX-filmeket hozhatunk létre, amelyeknek van menüjük, többféle hangsávval készülnek, több felirat adható a filmekhez, és mindezt menüből választhatjuk.

 

resizeof1.png

 

Menü, felirat és több hangsáv

Természetesen ezek egy része csak a DivX berkein belül jelent újdonságot, hiszen korábban is volt már ehhez hasonló próbálkozás - elég csak a MiniDVD-re vagy a RatDVD-re gondolni -, ám ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladtak. Több hangsávval már korábban is készíthettünk tömörített filmeket, ám ezeknek nem volt menüjük, a feliratok is külön állományban kaptak helyet - hacsak nem a filmre „égetett" feliratról volt szó, ám ekkor ezt az egyetlen feliratot sem kapcsolhattuk ki - és persze menü sem volt. Az említett hiányosságok mellett nem is volt olyan integrált program, mellyel az egyszeri felhasználó is könnyedén készíthetett volna több hangsávos, feliratos filmeket.

 

Ennek próbál véget vetni a DivX Author: segítségével minden eddiginél látványosabb, DVD-re hajazó DivX-mozik készíthetők, ráadásul a program kezelése szinte gyerekjáték, igaz némely beállítómenü jól el van rejtve. Az alapok elsajátítása pár perc alatt letudható, filmünk menürendszere kialakításának szinte csak a fantáziánk szab határt.

 

resizeof2.png

 

Előkészületek

Mielőtt hozzálátnánk a munkához, látogassuk meg a beállítások menüpontot, ahol a program használatának főbb irányelveit kell megadnunk. Az itt található alapbeállítások többnyire megfelelnek, mégis fontos átnézni őket, nehogy a későbbiekben meglepetés érjen. Egy-egy projekthez könnyedén öt gigabájtot meghaladó tárhelyre is szükségünk lesz, ezért ennek fényében válasszuk meg a műveleti területet, ahol a program majd szabadon garázdálkodhat.

 

A célhely mellett kezeljük kiemelten a tömörítési paraméterek megadását. Amennyiben még csupán az ismerkedési fázisban vagyunk, hagyjunk mindent alaphelyzetben, és rövidebb, pár perces alkotások tömörítésével kísérletezhetünk, hogy mely beállítás optimális számunkra - de ha kihagyjuk ezt a lépést, akkor sem fogunk rosszul járni.

 

A videobeállításokat a hang követi a sorban. Sajnálatos módon a DivX Author az AC3-as hangot nem hagyja meg nekünk, mindenképpen áttömöríti az ilyen hangsávokat. Ez még jól is jön, ha egyszerű házi készítésű alapanyagból dolgozunk, ám egy jó minőségű gyári forrás esetén sokan szívesebben vennénk, ha érintetlenül hagyná az eredeti hangot. Ha már így alakult, hogy tömöríteni kell, és MP3-as hangformátumot választunk, akkor legalább annyit érdemes megtenni, hogy a bitrátát felemeljük 128-ról legalább 192-re vagy magasabbra. Ekkor mindössze pár tucat megával növekszik a hangsáv mérete, viszont jó minőségű hang visszaadására képes rendszeren még a botfülűek számára is jól hallható a különbség.

 

resizeof3.png

 

Alant gyári beállításként a hangnál és a feliratnyelvnél angolt látunk, ezeket állítsuk magyarra. A többi paraméter megváltoztatása kevésbé fontos, általában a többségnek megfelel; ha valami mégsem tökéletes, azt elsőre úgyis nehéz megmondani, majd a későbbi tapasztalatok alapján állítgassuk őket.

 

Az első indítás után a kimeneti formátumot állítsuk át az Európában használatos PAL formátumra. Ezzel a továbbiakban nem lesz dolgunk, rögtön kezdhetjük azzal, hogy hozzáadjuk projektünkhöz az első állományt, amellyel dolgozni szeretnénk.

 

Ha DVD-ről szeretnénk dolgozni, akkor döntenünk kell, mely hangsávokat és feliratokat szeretnénk viszontlátni/hallani kész művünkben. Azokat, amelyeket várhatóan sosem használunk, ne hagyjuk benn, csak feleslegesen foglalják a helyet. Kiindulási pontnak természetesen választhatunk más videoformátumok közül, például AVI, MPEG, QuickTime vagy WMV formátumot is. Miután kiválasztottuk az alapanyagot, annak méretétől és gépünk sebességétől függően egy-két percet várnunk kell, amíg betölti azt a szoftver.

 

resizeof4.png

 

A főablakban s a bal oldali sávban láthatók egymás alatt a megnyitott videók, itt a beállításokra kattintva minden egyes videónál külön-külön megadhatjuk a hang- és a videó minőségére vonatkozó értékeket. Ha változatlanul hagyjuk, akkor természetesen egységesen lesznek tömörítve. A képernyő közepén szintén módosíthatunk a klipek beállításain, ám itt nem a minőséget variálhatjuk, hanem néminemű szerkesztési opciók kínálkoznak. Természetesen nem profi vágófelületről van szó, de családi videók, nyaralások képanyagának megszerkesztésére elegendő opció áll rendelkezésre. Szintén e menüpont alatt rendelhetünk feliratot a kiválasztott kliphez.

 

Menügyártás egyszerűen

 

Miután végeztünk a szerkesztéssel, kattintsunk a Menu feliratú fülre. Ekkor előbukkan egy varázsló, amelynek segítségével néhány lépésben megszerkeszthetjük a videóhoz tartozó menüt. Választhatunk előre szerkesztett sablonok közül, vagy igény szerint készíthetünk teljesen egyedit. Mivel számos lehetőség kínálkozik, nagy valószínűséggel mindenki talál számára tetszőt, amit akár testre is szabhat, ezért nem kell saját ötleteinket teljesen az alapoktól felépíteni, a már meglévő sablonokat is át tudjuk alakítani. A program igényességére jellemző, hogy nemcsak 4:3 arányú, hanem 16:9-es menüt is szerkeszthetünk.

 

A menü elkészítése után egy előnézeti képen megtekinthetjük és kipróbálhatjuk az elkészült művet. Amennyiben valami nem tetszik, netalán hibát észlelünk, akkor egy kattintással visszatérhetünk bármelyik korábbi fázisba, és elvégezhetjük a kellő módosítást.

 

resizeof5.png

Ha az ellenőrzést követően mindent rendben találtunk, akkor nincs más hátra, mint a tömörítés. A kész anyagot a már előre beállított mappába menti, de igény szerint ezen még módosíthatunk. Ha mindent rendben levőnek ítéltünk, akkor a Start output gombra kattintva indulhat a tömörítés. A művelet sebessége természetesen gépfüggő, időtartama rövidebb, pár perces anyag esetén lehet néhány perc vagy akár több óra is. Ezek után nem marad más, mint hátradőlni, és várni a végeredményt.

 

 

resizeof6.png

 

Adatok:

- DVD-filmhez hasonló, menüs, hang- és feliratsávos DivX-videók készítése

- DivX kodek és lejátszó telepítése

- DVD-, AVI-, MPEG-, QuickTime, WMV és MS Media Center (.DVR) videók beolvasása

- .SRT és DVD-feliratok importálása

- Több hangsávot és feliratot rendelhetünk egy filmhez

- Egyszerű, átlátható kezelőfelület

 


Előny: egyszerű, áttekinthető kezelőfelület, igényes végtermék készíthető vele

Hátrány: AC3-as hanggal nem készíthetünk filmet

Teljesítmény: 89

Szolgáltatás: 92

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.