Hirdetés

Egy jobban növekednek az online zeneboltok



|

Hirdetés

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség tegnap közleményben jelentette be a kiadók számára kedvező fejleményt, leszögezve, hogy idén eddig 180 millió dallam kelt el az online zeneboltokban. A szövetség szerint a szélessávú internet-hozzáférések folyamatos terjedése ezúttal nem a kalózoknak, hanem a legális terjesztőknek kedvezett, és az Egyesült Államokban lefolytatott perek némileg bénítólag hatottak az illegális kereskedelemre. Ez már csak azért is jelentős fejlemény, mert az illegális másolatok száma 3 százalékkal (870-ről 900 millióra) nőtt, míg a szélessávú elérések száma 13 százalékkal emelkedett.

Az online zeneboltok sikere különösen szembetűnő az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban, ahol az idei első félév forgalma meghaladta a tavalyi év eredményeit. Ráadásul a legális oldalak száma egy év alatt szintén megháromszorozódott, és mára elérte a háromszázat. "Bebizonyítottuk, hogy a vásárlók nagy része a legális zeneletöltés felé tendál. Ez lehet egyrészt a felelősségre vonástól való félelem következménye, vagy annak felismerése, hogy egyes hálózatok korántsem biztonságosak. A trend változóban van, és ez mindenképpen jó hír a kiadóknak" - jelentette ki John Kennedy, az IFPI elnök-vezérigazgatója.

A szervezet nem először hívja fel a figyelmet a legális letöltések terjedésére. Januárban arról számoltak be, hogy egy év alatt kilencszeresére növekedett a legális zeneletöltések száma, miközben újabb akciókkal igyekeztek visszaszorítani a p2p-hálózatokat. Legutóbb egy német zenediszkont ellen léptek fel, és épp a napokban készítették el végleges összefoglalójukat, miszerint eddig 1300 német letöltő ellen indult eljárás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.