Hirdetés

Elhunyt Kovács Mihály



|

A Budapesti Piarista Gimnázium tanára az első magyar számítástechnika tanár volt.

Hirdetés

Kovács Mihály

Kovács Mihály
(1916-2006)

A magyar kibernetika egyik úttörője volt, s egyben a tudományos népszerűsítés egyik legnagyobb alakja. A házi számítógép kultuszának világszínvonalú előfutáraként az ötvenes évek végén már kibernetikai klubot szervezett, a hatvanas években Didaktomat néven feleltetőgépet szabadalmaztatott, a hatvanas évek közepén Mikromat néven kibernetikai építőkészletet gyártatott, a hetvenes években HP programozható számológépet és TRS-80 mikroszámítógépet szerzett iskolájának, a nyolcvanas években pedig rendszeres munkatársa volt az akkori Bitlet magazin Vallató rovatának, gyakran cikkezett a Mikroszámítógép Magazinban az iskolaszámítógépről, a középiskolai számítástechnikai oktatásról és a Videoton TV Computerről. Tanítványai közé tartozott több külföldi és hazai kutatóintézet és egyetem fizikus, informatikus kutatója.

"Elsősorban úttörő kibernetikusunkként tartjuk számon, azon látnoki erejű, bátor, autonóm gondolkodók sorába tartozott, akik a logikai gépek terveivel az első valódi, elektronikus számítógépek feléledése előtt vagy azzal párhuzamosan kezdtek foglalkozni", emlékszik rá vissza nekrológjában Képes Gábor az Országos Műszaki Múzeum munkatársa. "Olyan elit klub ez, amelynek nagyon korai letéteményese Kempelen Farkas, s amely Nemes Tihamérral, Kalmár Lászlóval és Kovács Mihállyal teljesen egyéni látásmódú gondolkodókat adott az országnak: őrültség, művészi színvonalú zsenialitás és a tudományos törvények tökéletes ismerete és széleskörű alkalmazása kellett ahhoz, hogy valaki e klubba tartozzon. De elsősorban az a merészség, hogy valaki félperifériás körülmények között, szinte légüres térben is maradandót akarjon, tudjon alkotni."

Kovács Mihály temetése 2006. április 6-án, csütörtökön, 13 órakor lesz a rákoskeresztúri Új Köztemetőben.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.