Hirdetés

Elindult Amerika első könyv nélküli könyvtára



|

A BiblioTech valódi könyvtár, de kézzel fogható könyvek nélkül: teljesen digitális.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy a könyvtárak sorsa is elkerülhetetlen a mai korban: változnak. A texasi San Antonióban például elindult Amerika állítólagosan első olyan könyvtára, amelyben egyetlen kézzel fogható könyv sincs. Mi több, a létesítmény sem hasonlít egy könyvtárra.

Hirdetés

A BiblioTech nevű helyet egy Bexar megyei bíró, Nelson Wolff álmodta meg. Érdekes módon Wolff pont a ritka könyveket gyűjti, és korábban már sokat segédkezett egy 38 millió dolláros hagyományos könyvtár megalkotásában is.

Wolff szerint a klasszikus könyvtárakkal ma már nehéz mit kezdeni, ráadásul egy digitálisat sokkal olcsóbb is fenntartani: kisebb és alkalmazottból sem kell olyan sok. A BiblioTech óriási előnye, hogy olcsó e-könyv-olvasókat kölcsönöz, otthonról engedélyezi a letöltéseket, ráadásul olyan helyen van, ahol a lakosság jelentős része nem rendelkezik otthoni netkapcsolattal.  

A projekt nagyjából 2,4 millió dollárba került, a legnagyobb hátulütője pedig az, hogy a legújabb címek nem elérhetőek, ugyanis a kiadók sokszor túl sokat kérnek az e-könyveikért. Az első évben 100 000 látogatóra számítanak a modern könyvtárban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.