Hirdetés

Exobiotanica: az űrutazó bonsai története



|

Egy japán művész új projektje keretében virágokat küldött a világűrbe.

Hirdetés

Makoto Azuma, japán művész azért költözött 1997-ben Tokióba, hogy rock zenekart alapítson. Míg a zenekar útját egyengette, a város egyik legnagyobb virágpiacán dolgozott. Lassan a banda szép reményei a semmibe vesztek, a virágok iránti szenvedélye azonban megmaradt Azumának: művészete is ez irányba haladt tovább.

Hirdetés

„Munkájának középpontjában az a különleges nézőpont áll, mellyel teljes egészében elfogadja a növényeket, virágokat akkor is, ha már rothadásnak indultak. Nem feledkezik meg az élet mögött rejtőző halálról” – olvasható a művész Facebook oldalán. Nemrégiben, Azuma egészen más szintre fejlesztette művészetét. A JP Aerospace-szel kezdett közös munkába, mely egy önkéntes alapú, magát „Amerika másik űrprogramjának” nevező szervezet. Exobiotanica elnevezésű projektje keretében egy 50 éves bonsai fenyőt és egy 30 különböző virágból álló csokrot helyezett el egy ketrecben, ezeket pedig meteorológiai ballonokra erősítették. Ahogy a nap sütni kezdett, a ballon az ég felé emelkedett a növényekkel, az utazást pedig állóképekkel, és GoPro kamerákkal rögzítették.


A bonsai majdnem 28,000 méteres magasságig, a csokor pedig 26,000 méterig jutott, mielőtt a ballon összetört és 40 perc alatt visszatért a Földre. A virágokat és a minifát nem látták többé, de örökre megmaradnak Azuma alkotásának köszönhetően.


„Az űr mindannyiunk számára elég idegen. A legjobb dolog az volt ebben a projektben, hogy olyan dolgokkal, mint a virágok „háziasítottuk” a világűrt, és közelebb hoztuk az űrutazás gondolatát az emberekhez” – mondta el John Powell a JP Aerospace-től.



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.