Hirdetés

Ipari mennyiségben másol a 92 éves filmkalóz



|

Az utóbbi 8 évben úgy 300 ezer DVD került ki a második világháborús veterán kezei közül.

Hirdetés

Meglehetősen hihetetlen történettel állt elő a The New York Times, a patinás újság online kiadványában nemrég megjelent egyik cikk szerint a világ talán legidősebb – 92 éves - filmkalóza a becslések szerint az utóbbi 8 évben úgy 300 ezer DVD-t másolt le, majd küldött el az Afganisztánban és Irakban harcoló katonáknak.


A „Big Hy” néven is ismert, a második világháború során az ázsiai hadszínteret megjárt Hyman Strachman felesége halála után vágott bele az ipari másolásba, miután egy harcoló katonák kéréseit gyűjtő weboldalon nagy igényt látott a filmekre. Az úriember semmiféle ellenjuttatást sem kér a szolgálataiért, a spekulációk szerint eddig körülbelül 30 ezer dollárjába (aktuális árfolyamon ~6,5 millió forintjába) került a „hobbija”.


Strachman meglepő módon a filmeket nem az internetről tölti le, hanem egy otthonához közeli másolt DVD-kkel üzletelő személytől veszi azokat. Az általa egy szimultán 7 lemezt írni képes ipari másolóval készített kópiákat postán juttatja el a táborokba, ahol többek közt lelkészek és ellátmányért felelősek terjesztik a filmeket – az egyik nyilatkozó katona állítása szerint volt köztük olyan is, amelyet még az amerikai mozikba kerülése előtt látott.


Jó kérdés, hogy a veterán körülbelül mekkora elméleti kárt okozott az amerikai filmiparnak: egy átlagos DVD az USA-ban körülbelül 15 dollárba kerül, ezt 300 ezerrel felszorozva 4,5 millió dolláról van szó. Az ügyben releváns MPAA jogvédő szervezet a letöltők elleni perei során filmenként 30-150 ezer dollár közti kártérítésért szokott folyamodni, a legalacsonyabb összeggel szorozva a matematikájuk szerint Strachman úgy 9 milliárd dolláros kárt okozott.


Ettől függetlenül Howard Gantman, az MPAA szóvivője szerint valójában hálásak Strachmannak, hogy a segítségével az általuk készített tartalmak egy kis szórakozást vittek/visznek a katonák életébe, bár bevallása szerint is problémás lenne egy 92 éves hazafit bíróság elé állítani.


A veterán természetesen tisztában van vele, hogy illegális tevékenységet folytat, viszont állítása szerint a katonák folyamatos kivonása miatt lassan már nem lesz kinek küldenie az ajándékait, a múltbéli kalózkodásért pedig kötve hiszi, hogy felelnie kellene majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.