Hirdetés

Kevesebb premierfilm lesz a neten

|

Az FBI felszámolta a globális filmkalózhálózat csúcsát. A most lebukott társaság adta ki a hollywoodi filmtermés 50 százalékát még a premier előtt, így várhatóan csökkeni fog az illegálisan letölthető filmek száma.

Hirdetés

Az őrizetbe vett 13 ember 1999 óta foglalkozott profi szinten az illegális filmterjesztéssel, és egy nemzetközi hálózat tagjai voltak. Az FBI szerint ez a csoport állt a kézi kamerával felvett, az USA-ban terjesztett illegális másolatok 50%-a mögött, míg világszerte az ilyen jellegű kalózmásolatok 25%-a származott a banda tagjaitól. A rendőrség több mint hároméves nyomozás után egy nagyszabású razzia keretében, több helyszínen csapott le a filmkalózokra. A csoport tagjai akár fejenként öt évet is kaphatnak.„Fájlmegosztó programok segítségével nemzetközileg is terjesztették a kamerával felvett filmeket: Pakisztán, Szingapúr, Hong Kong, Malajzia és más országok is a terjesztés célpontjai voltak” – mondta el Michael Robinson, a jelentős hollywoodi stúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America kalózkodással foglalkozó tisztségviselője.A csoport tagjai már a filmek hivatalos premierje előtt terjesztették a kalózkópiákat, ami arra utal, hogy jelentős segítséget kaptak olyan szakmabeliektől, akiknek bejárásuk van a premier előtti vetítésekre. Például az Amerikában nemrég bemutatott Superman visszatér is jóval a premier előtt megvolt már a kalózoknak.Módszerük az volt, hogy míg az egyikük kamerára vette a filmet, addig őt több biztosító ember vette körül, akik fedezték. A felvett nyersanyagot aztán DVD-n sokszorosították, és eredetinek tűnő borítót készítettek neki. A filmeket darabonként 19 dollárért árulták az utcai terjesztők.A kézi kamerával, mozivetítéseken másolatokat készítők állnak a „kalózpiramis” csúcsán, hiszen a premierek előtt feketepiacra kerülő filmek jelentős százaléka ilyen forrásból kerül az utcákra és az internetre. Az illegális DVD-kereskedelem nagyon jövedelmező, szakértők szerint összehasonlítható egyéb illegális tevékenységekkel, mint például a kábítószer- és fegyverkereskedelem – ha ugyan nem jövedelmezőbb – miközben a filmtolvajoknak sokkal kevesebb büntetéstől kell tartaniuk.Az adatok szerint 2005-ben a kalózkodás 18 milliárd dollár kárt okozott Hollywoodnak. A kalózkodás azonban nem csak az USA problémája, az ASVA számításai szerint Magyarországon 2005-ben a filmkalózkodásból származó veszteség a szűken vett filmiparnak 102 millió dollár, a nemzetgazdaságnak (benne az elmaradt állami bevételek, a kereskedő cégek bevétele) 199 millió dollár volt. A magyar filmeket ért veszteség ennek 4,7%-a, azaz tavalyi árfolyamon is 2 milliárd forint. A magyar filmek zömét, 90%-át a premier napján kamerázzák le a moziban, s ez a verzió kerül először illegális forgalomba: piacokra és az internetre.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.