Hirdetés

Koncepciók kicsi lakásokba



|

Az alábbi összeállításban bemutatunk néhány, kifejezetten egyszemélyes háztartásokba szánt termékkoncepciót.

Hirdetés

Aki garzonban lakik, vagy több emberrel oszt meg egy lakást, és kénytelen az életét egyetlen szobába zsúfolni, az tudja, minden négyzetcentiméter számít. Nincsenek felesleges felületek, kacatok, a falak zsúfolásig vannak polcokkal, könyvek-ruhák egymás mellett, illetve a fehérnemű mellett tartjuk a kávét (mert a lakótárs kicsit lopós).

Egyre több dizájner alkot olyan koncepciókat, melyek a hely kihasználását segítik, a cél, hogy minél több funkciót zsúfoljanak minél kisebb helyre. Az elmúlt hónapokban sok cikket olvastam ebben a témában, és ezekből az ötletekből szépen lassan megformálódott a fejemben egy ideális lakás képe. A szemlét kezdjük a konyhában: bár nem főzök sokat, sem rendszeresen, a kicsi konyha a halálom. Ha annyira nincsen hely, hogy választanom kell a kenyérszeletelés és az edényszárító között, azzal a világból ki lehet kergetni.

 

Az alábbi koncepcióba minden bele van zsúfolva, amire egy konyhában szükség lehet: a kocka alakú bútoregyüttesben helyet kapott a hűtő, mikrohullámú sütő és csap mellett tárlóhelyek, vágófelületek, elektromos főzőlap és vágófelület is. Paul Mauduit tervei szerint alapanyaga fa és alumínium lenne, amit könnyű tisztán tartani, illetve az elemek egymáshoz képest is elmozdíthatók lesznek. Egyedül a sütőt hiányolom belőle, de amennyit én használnám, talán fel sem tűnne, hogy nincsen.

 

 

Vessünk egy pillantást a fürdőszobára: aki mosott már magára - és csak magára - az sokszor szembesülhetett azzal a problémával, hogy túl kevés ruha gyűlt össze. Ez hatványozottan jelentkezik, ha hordunk feketét, és színeset, meg néhány fehéret, ilyenkor aztán hetekig a szennyesben áll a két világos póló, mert hát ezekért kár beindítani a gépet.

 

A Dismount Washer nevű koncepció pont ezt a dilemmát oldaná fel, és ezen kívül még helyet is spórolhatunk vele: egyszerűen falra szerelhető, levehető, így mikor nem használjuk, elpakolható. A tervező, Lichen Guo inkább nyilvános mosodákba, közös mosóhelyiségekbe képzelte el a Dismountot Washert, mondván, ha van mindenkinek egy saját kis tartálya, amit mindenki maga visz és használ, és csak a fali gőzképző egység közös, sokkal higiénikusabb és helytakarékosabb, mint a közös használatú mosógépek. Ettől függetlenül szerintem annyira ügyes a forma és az ötlet, hogy saját háztartásokban is alkalmazható lenne.

Apropó mosás: savanyodott meg már a kedvenc ruhád, mert hűvös volt a lakásban, vagy rosszul szellőzik? Időnként engem is elfog a vágy egy szárítógép után, de hát hova is raknám, így sem férek már el. Qin Shuai ügyesen ötvözte a ruhafogast egy illatosított szárítóval: a csövekben mozgó meleg levegő az üreges fogasba áramolva, majd azok végén távozva gyorsítja meg a száradást. Amikor a ruhák már nem nedvesek, egyszerűen kikapcsolod, és ha lusta is vagy kicsit, akkor onnan öltözködhetsz. Hideg téli reggeleken pedig elég pár percre beüzemelni, és pár perc múlva kész is a finom meleg ruha.

 

A hálószobában általában mindig az ágy foglalja a legtöbb helyet. És az asztal. Asztal persze kell, hiszen nem egészséges folyamatosan az ölbe tett géppel laptopozni, vagy írni, de ha tényleg egy félszobában élünk, akkor nagyon nehéz összehozni mindkettőt. A StudyBed fantasztikus találmány: az asztalt úgy lehet ággyá formálni, hogy közben le sem kell pakolni róla. Ez sajnos visszafele nem mondható el, így mindenképp be kell ágyazni, de előnye, hogy legalább rendet tartunk valamennyire. Külön öröm, hogy a termék nem csak koncepció. hanem már megvásárolható, igaz, még csak Angliában.

 

 

Az állólámpák praktikus díszei lehetnek egy lakásnak, jól mutatnak, nem kell csillárral bajlódni, és oda rakjuk, ahol találunk neki helyet. A gond vele, hogy általában kör alakú a talpa, így nem passzol tökéletesen a sarokba. Nem úgy Ji Young Shon terméke: a tervek szerint az 1/4 Light tökéletesen belesimul a sarokba, és álló- illetve asztalilámpa változatban is kapható lesz majd.

 

Szereted, ha van egy sarok, ahol lepihenhetsz, nyugodtan olvashatsz, bekucorodhatsz? De közben egy asztal is jól jönne, ahova le lehet ülni, enni, ne mindig tálcán egyensúlyozva kelljen? A Curv fantázianevű koncepció kettő az egyben kialakításának köszönhetően nem kell dönteni a kettő között, a retro-scifi hatású darab többféleképpen is felhasználható. Egyik irányban felállítva egy karosszéket kapunk hozzá tartozó asztalkával, ahova olvasás közben letehetjük a bögre teánkat, elfordítva pedig különleges alakú étkezőasztalként is használható.

 

 

Sajnos a bemutatott megoldások láttán legtöbbször csak sóhajtozhatunk, hiszen a StudyBed kivételével a termékek csak a tervezőasztalon léteznek. Ezért összeállításunk végén álljon itt egy videó, bizonyítva, hogy futurisztikus lakberendezési ötletek a valóságban is léteznek már. Gary Chang foglalkozását tekintve építész, és mivel nem akarta eladni családja garzonját, úgy döntött, átlakítja, nem is akárhogyan: a 30 négyzetméteres lakásban 24 szobát alakított ki. A videó sajnos angolul van, de érdemes a nyelvet nem beszélőknek is megnézni, mivel már a látvány is megéri ezt a pár percet.

 

 

A falak nagy része mozdítható, így lesz néhány másodperc alatt konyhából nappali, a hálóból fürdő. Minden síneken mozog, minden felcsukható, besüllyeszthető - egyedüli hátrány talán az, hogy itt mindent folyamatosan rendben kell tartani, hiszen kupiban nem alakítható az élettér.

Te melyiket látnád szívesen a lakásodban?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.