Hirdetés

WC-művészet Japánban



|

Jövőre már a WC-knek is lehet művészeti fesztiválja.

Hirdetés

Velencétől New Yorkig az egész világon rengeteg biennálét szerveznek. De a japán Oita-ban, egy délnyugati gyárvárosban nem akármilyen dobásra készülnek: jövő nyáron ők szervezik meg az első „Toilennálét”, egy művészeti fesztivált a WC-k ünneplésére.

Hirdetés

A város művészeket és designereket bíz meg, hogy 12 nyilvános WC-t alakítsanak át installációkká, szobrokkal, falfestményekkel és interaktív kijelzőkkel. Néhány mosdóban színházi előadásokat rendeznek majd, és külsős művészek által készített WC-ket állítanak ki a belvárosban. A város szuvenírt is gyárt: a látogatók Marcel Duchamp híres „Szökőkút”-jának mini reprodukcióját vihetik majd haza.

A turisták által rettegett WC-k elég különös (nyilvános) kiállítóhelynek tűnhetnek, de Eiuske Sato, az Oitai Toilennálé Végrehajtó Bizottságának vezetője úgy gondolja, logikus, hogy a város vezetői így akarják a turizmust fellendíteni. A modern japán életben a WC különleges szerepet kap: az otthonok háromnegyede csúcstechnológiás modellekkel van felszerelve. Az ország legnagyobb WC gyártójának, a Toto-nak Oita-ban is van üzeme. Az elmúlt időszakban egyre több avantgárd stílusú nyilvános WC bukkant fel országszerte, például Oita-ban is, a Wakakusa Parkban, ahol igazi látványosság lett, miután két videóművész interaktív kijelzőkkel látta el a mosdót.

Az Oita-i nyilvános WC

„Azzal a céllal hoztuk létre a fesztivált, hogy Oita belvárosát múzeummá alakítsuk, ami a modern, és periférián lévő művészeti ágazattal foglalkozik. Szeretnénk, ha az ide látogatók a művészeten és a WC-ken keresztül szeretnék meg Oita-t” – mondta el Sato.

Sato rámutatott, hogy van egyfajta kapcsolat a kultúra és a WC között: szerinte mindkettő az emberi civilizáció központjában áll. „A fürdőszoba minden ember számára nélkülözhetetlen hely, bármennyire is fejlett a technológia. A művészetek és a kultúra is ilyen bizonyos szempontból. Alapvető fontosságú mindegyik ahhoz, hogy úgy élhessünk mint emberek, és ne mint az állatok” – mondta el a főszervező.

A Toilennálét népszerűsítő perfomansz

A Toilennálé népszerűsítése előtt a város vezetése kutatást végzett Oita múltjában, WC ügyben. „Reménykedtünk, hogy megtaláljuk az első nyugati stílusú WC romjait Japánban, de sajnos nem jártunk sikerrel” – nyilatkozta Sato – „pedig igazán jó lett volna”. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.