Hogyan nyomtathatunk olcsóbban?|

A készülékválasztáson túl is tudunk mit tenni azért, hogy az otthoni és az irodai nyomtatás takarékosabb és zöldebb legyen. Minimális törődéssel jelentős megtakarítás érhető el.

Ahogy eddig is írtuk, a megfelelő, kellően takarékos és környezetkímélő technológia illetve készülék kiválasztása alapvető fontosságú. Itt azonban nem áll meg az élet, az infrastruktúrát megfelelően is kell használni. Vannak ösztönzők, melyek beépíthetők a vállalati rendszerekbe, más előnyöket csak akkor használunk ki, ha egy kis figyelmet fordítunk a nyomtatásra. 

Alapbeállításokkal jobb lehet 

Rengeteg papír megtakarítható a duplex nyomtatással. Szinte minden vállalati készülékben van automata lapfordító és ha az adott munkakör nem zárja ki (pl. számlanyomtatás), akkor érdemes alapértelmezetté tenni a kétoldalas nyomtatást. Olyan helyen, ahol központilag menedzselt nyomtatás van, ez a beállítás (és sok másik) ki is kényszeríthető a nyomtatásfelügyeleti rendszerben, attól függetlenül, hogy a felhasználó mit állított be. Egy lap ára 1 Ft-ra is rúghat, így nyomtatásigényes helyeken egyáltalán nem mindegy, hogy hányat használunk el - sem nekünk, sem a környezetnek.

Nem a papír, hanem a festékanyag fogyasztás csökkenthető a tonertakarékos üzemmódok használatával. A fejlettebb készülékek nem szimpla raszterezéssel (féltónus), hanem finomabb módszerekkel dolgoznak, ami javítja a takarékos nyomatok olvashatóságát. Ez az alapbeállítás sem alkalmazható minden munkahelyen, de ahol rengeteg munkavázlatot egyeztetnek papíron, ott érdemes ha nem is kötelezővé, de alapértelmezetté tenni. 

Kis odafigyelés: N-Up és funkcionális arculat 

Gyakran automatikusan eredeti méretben nyomtatunk ki mindent, akkor is, ha feleakkorában is bőven megfelelne. olvasható maradna. Ha a dokumentum kellően szellős, nagybetűs, vagy nagy nagyvonalú ábrákat tartalmaz, akkor használjuk ki az N-Up lehetőségét, mely minden nyomtatódriverben megtalálható. Kiválaszthatjuk, hogy 2, 4 vagy esetleg több oldal kerüljön rá kicsinyítve egyetlen oldalra, ezzel töredékére csökkentve a felhasznált papír és toner mennyiségét is.

A méretek, fedettség meghatározható úgy is, hogy hosszabb távon, stratégiailag a takarékosság szempontjait is szem előtt tartjuk. A következő designváltáskor számoljuk/próbáljuk ki, hogy hány karaktert tudunk egy oldalon elhelyezni az adott dokumentumsablont alkalmazva, és ügyeljünk arra, hogy a következő arculat ne legyen ennél szellősebb. Takarékosabb fontok (lásd alább), kevésbé szellős sorközök és margók, tonerkímélőbb logó-változatok ízléses kombinálásával egy modern grafikus/tipográfus nem csak esztétikusabb, de olcsóbban alkalmazható arculatokat is tervezhet.

Fontosak a fontok 

Minél nagyobb a kontraszt és a fedettség, annál szebbnek hatnak a papírra vetett szövegek. ugyanakkor egy szint felett felesleges erőlködnünk, a jó olvashatóság kevesebb tonerrel is fenntartható. Eleve lehetünk körültekintőek a vastag, tömött betűtípusok használatát illetően, az Arial Black ugyanis többszörösét fogyasztja mondjuk a Garamond Boldnak. Vannak azonban kifejezetten azzal a céllal kifejlesztett fontok, melyek a testes megjelenés mellett sem pazarolnak és mégis jól olvashatók, no és címként alkalmazva szembeötlők. A dolog trükkje, hogy a hagyományosan szolid kitöltésű betűkép vonalain belül lyukakat helyeznek el a font megtervezésekor. A betűk ugyan így bonyolultabbak lesznek, de a mai nyomtatók számára ez nem igazán jelent kihívást, viszont a toner 20 százaléka a nyomtatóban marad. Számos ecofont készlet elérhető, letölthető. Mi a SPRANQ cég munkához is szabadon használható Spranq Eco Sans betűkészletét ajánljuk. A True Type rendszerű, azaz Windows alatt könnyen telepíthető betűkészlet egy talp nélküli típus könnyített változata.

 

Menedzselt nyomtatás, a visszatartó erő 

A vállalatoknál ma már egyértelműen luxus nem menedzselt nyomtatási rendszert felépíteni, és nem csak azért, mert ennek felépítése egy alapos igényfelméréssel kezdődik. A központilag kontrollálható készülékhasználat, a részletes jelentések, a részlegenként és egyénenként elszámolható költségek mind segítenek, emellett használhatóvá válhat a pull printing is. Pull printing esetén a munkákat a rendszer csak akkor küldi át a nyomtatóra, amikor a nyomtatóhoz érve azonosítottuk magunkat (akár PIN-nel, akár elektronikusan). Tipikus, hogy egy-egy utolsó, apró hibát (pl. dátum vagy verziószám) csak akkor fedezünk fel, mikor már a Nyomtatás gombra kattintottunk, ilyenkor a pull printing miatt ezek az elhamarkodva indított dokumentumok nem okoznak veszteséget, törölhetők a sorból vagy egyszerűen nem nyomtatjuk ki őket.

Végül, de nem utolsó sorban, még egy nem optimálisan előkészített menedzselt rendszer is hozhat megtakarítást. Pusztán a tény, hogy jelentések készíthetők a kinyomtatott dokumentumok jellemtzőiről, akár személyig lebontva, tudatosabb, felelősségteljesebb felhasználást eredményez, hisz senki sem akar negatív rekorder lenni egy ilyen listán.

 További információ

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.