Hirdetés

10 éves az MP3-lejátszó



|

A világ első MP3-lejátszója Koreából származik, és 10 éve, az 1998-as márciusi CeBIT kiállításon mutatták be először.

Hirdetés

 

mp3_10.jpg

A Saehan Information Systems 1998 márciusában, a CeBIT kiállításon mutatta be a világ első MP3-lejátszóját, a koreai MPMan F10-et. Természetesen ennek a készüléknek igen korlátozott funkciói voltak a mai mindentudókhoz képest.

 

Az F10 32 megabájtos tárkapacitással rendelkezett, és 128 kbps-os rátával kódolt digitális zenefájlokat tudott lejátszani, amelyekről a lehető legminimálisabb információt egy apró LCD-kijelzőn mutatta tulajdonosának. A fájlokat párhuzamos porton keresztül lehetett rátölteni az F10-re.

 

A lejátszó ára akkor 250 dollár volt. Európában és Amerikában kereskedelmi forgalomban sosem volt kapható, azonban néhány importőrön keresztül hozzájuthattak azok, akik hajlandóak voltak akkor ilyen nagy összeget fizetni érte.

 

mp3_3.jpg

 

Természetesen azóta a médialejátszók óriásit fejlődtek. A ma megjelenő készülékekből már nem hiányozhat az FM-rádió, a színes érintőkijelző, az óriási tárkapacitás, a beépített Wi-Fi-modul, és még sorolhatnánk azokat az extrákat, amelyeket tíz éve el sem tudtunk volna képzelni.

 

A Sony Rolly például saját zenéjére táncol az asztalon. Széleskörű multimédiás képességeinek hála már jóval sokoldalúbb az iPod Touch, amely tökéletes utitárs lehet bárki számára. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a PMP-kről sem (Pocket Multimedia Player), amelyek bár kezdetben PDA-kra hasonlítottak, mára már az MP3-lejátszók videós képességekkel rendelkező utódjai lettek.

 

mp3_2.jpg

 

Érdekesség, hogy a Microsoft a Zune-ból idén júniusig 1 millió darabot adott el, a Creative tavaly novemberben pedig 25 milliomodik lejátszóját értékesítette (1999 óta).

 

Az abszolút rekord azonban egyértelműen az Apple nevéhez fűződik. A cupertinói vállalat 2001 végén dobta piacra az iPodot, és kevesebb mint hat év alatt 100 milliót adtak el az iPodokból, amelyeket mellesleg a jövőben már akár kacsintással is lehet vezérelni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.