Hirdetés

5 dolog, amit a Windows 10 átvehetne az OS X-től

|

A Windows 10 sokat fejlődik, de azért lenne mit átvennie az OS X-től is.

Hirdetés

A Windows 10 rengeteget fejlődött a korábbi Microsoft-rendszerekhez mérten, és vannak benne olyan elemek is, amelyeket végre "átvett" a Linuxból. Természetesen az OS X-ben is akad bőven olyan funkció, ami egy PC-vel szemben Macen már régóta használható (mint például a virtuális asztalok vagy az értesítési központ). 

Hirdetés

Az OS X Yosemite-ben vannak további olyan ötletek is, amelyekkel kapcsolatban nagyon örülnénk, ha a Microsoft átvenné azokat valamilyen formában. Hiszen igazából mindegyik operációs rendszer másolja a riválisokat valamilyen szinten, ez pedig jó dolog. Nem arról van szó a gyakorlatban, hogy egy funkciót ki talált fel elsőnek, hanem arról, hogy jobbá tegyék a rendszereket, amiket emberek milliói, milliárdjai használnak minden nap. Mutatunk öt dolgot, ami jó lenne, ha bekerülne az OS X-ből a Windows 10-be

 

Ingyenes frissítés

Macen már a Mavericks óta igaz, hogy minden felhasználó ingyen frissítheti az operációs rendszerét. Örömteli lenne, ha ezt a szokást a Microsoft is átvenné, és Windows 8-tól kezdve engednék az ingyenes frissítést fölfelé. Bár vannak ilyen pletykák, a redmondiak eddig nem erősítették meg őket hivatalosan. 

Az ingyenes frissítés egyébként a Microsoft számára is kedvező lehetne, így ugyanis a fejlesztők jobban rákoncentrálnának a rendszerre, az univerzális appok és a DirectX 12 pedig új távlatokat nyitnának előttük - a régi Windowsokat pedig egy idő után támogatni sem kellene.

Természetesen az sem lenne rossz megoldás, ha nem járna az ingyen Windows, de elég lenne egy licencet megvenni, ami utána mindig frissíthető maradna. 

 

Ingyenes

 

Átlátszó ablakok

Az OS X Yosemite ablakai átlátszóbbak lettek, aminek köszönhetően szebbek is. Bár a Windows 7-ben már volt Aero Glass, a Windows 8-ban ez teljesen eltűnt. Vannak ugyan még Aero-funkciók és a Tálca is átlátszó, az ablakok kerete viszont lehetne egy kicsit szebb is. 

Az ablakok ismételt felturbózása azért is lenne jó, mert a vizuális extra Macen is bármikor letiltható, és ezt Windows alatt megoldani sem lenne olyan nehéz. Ez tehát egyben két dolgot is jelent, az átlátszó ablakok mellett azt, hogy lehessen választani, kellenek-e nekünk. 

 

Tetszetős ablakok

 

Asztali alkalmazásbolt

Macen egyáltalán nem új dolog az App Store, a Windows 10-ben viszont még mindig nincs asztali alkalmazásbolt. Bár voltak arra utaló jelek, hogy a Windows áruházba bekerülhetnek az asztali programok is, erről véglegesen még mindig nem döntöttek a redmondiak. 

Természetesen az asztali alkalmazásbolttal vélhetően nem korlátozna minket a Microsoft sem, elvégre egy figyelmeztetés tudomásul vétele után Macen is lehet külsős appokat telepíteni. 

 

Mac App Store

 

Continuity

Az OS X Yosemite egyik közkedvelt funkciója a Continuity, amelynek hála a Mac együttműködik az okostelefonnal és a táblagéppel. Ide nem csak az e-mailek közötti váltást lehet sorolni, hanem az SMS-ek küldését, fogadását, és a telefonhívások lebonyolítását is. 

Az eszközök közötti együttműködést már a Chrome OS is próbálja jobban megoldani, így a Windows 10-nél sem ártana, ha legalább a Microsoft saját mobil rendszere támogatott lenne egy ilyen extrával. 

 

Együttműködnek

 

Új ruha

A Yosemite másik nagy erénye, hogy a kezelőfelülete vizuálisan meglehetősen sokat változott. Az új, frissített külső ráadásul modernebb ikonokat is jelent, ez így együtt pedig sokat jelent a mindennapi használat során. A Windows 8 ilyen szempontból nem igazán frissült, a Windows 7 ikonjai pedig már eleve elavultak. Rengeteg olyan elem van a Windowsban a mai napig, ami az XP-ből vagy az elődjeiből származik. 

A Microsoftnak lenne pénze olyan dizájnerekre, akik a felületet és az ikonokat úgy tudnák megrajzolni, hogy azokkal élmény legyen dolgozni. Egy sikeres, modern Windowsban foltozgatás helyett erre is szükség lenne, és ezt jól mutatja, hogy mennyien rajonganak az OS X Yosemite iránt. 

 

Sokat jelentenek a szép ikonok

 

Ti mit raknátok még a Windows 10-be?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.