Hirdetés

5 érdekesség az Apple zafírüveges kudarcáról

|

Sok érdekességet tartogatott az Apple és a GT Advanced közös története.

Hirdetés

Az Apple egy nagyon titokzatos vállalat, és ráadásul elvárja a partnereitől és a beszállítóitól, hogy ugyanolyan titokzatosan viselkedjenek. Éppen ezért volt korábban talán kissé meglepő, amikor a GT Advanced viszonylag bőven regélt az almás vállalatról - legalábbis miután már csődbe ment. 

Hirdetés

 

A csőd

A GT Advanced bár nem váltotta meg a világot a karcálló zafírüveg bevonatokkal, a csődje és az ennek kapcsán felbukkant papírok legalább némi betekintést engedtek abba a világba, amelyben az Apple partnerei vannak; és azt is megmutatta, hogy hol romlott el a két cég kapcsolata az együttműködés során. 

 

Nincs a kijelzőn zafírüveg

 

Korábban a GT Advanced egy 578 millió dolláros szerződést írt alá az Apple-lel azért, hogy kizárólagosan az almás vállalatnak gyártson zafírüveget egy hatalmas arizonai gyárban. Mielőtt az utolsó fejlesztést is végrehajtották volna októberben, inkább csődvédelmet kértek, majd megegyeztek az Apple-lel a dolgok végéről. 

 

Nincs tárgyalás, csak titkok

Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, akkor az Apple szereti a titkokat. A GT Advanced projektjét Project Onyxnek nevezték el, és szigorúan bizalmasnak minősítették. A GT dolgozóinak még olyan papírt is alá kellett írniuk, amiben vállalták, hogy az Apple-re csak kódnévvel utalnak. Ha a GT bármilyen módon kiszivárogtatott volna valamilyen titkot, akkor ezért hibánként 50 millió dolláros kártérítéssel tartozott volna. 

 

Sokat veszítettek

 

A csőd ellenére nem derült ki, hogy a zafírüveget pontosan mihez akarta használni az Apple. Termékek millióit emlegették, azonban az iPhone-ok konkrétan egyszer sem kerültek szóba. A fejlesztésről és ellátásról szóló megállapodásokat pedig titkosították, és nem fedik fel a nyilvánosságnak. 

Amit viszont tudni lehet, az arra utal, hogy az Apple nem szereti vesztegetni az időt, és nem tárgyal a partnereivel. Amikor a GT pénzügyi igazgatója aggodalmát fejezte ki a megállapodás feltételei miatt, az Apple állítólag nagyjából csak annyit válaszolt, hogy rázzák magukat gatyába, és fogadják el az egyezséget. 

 

Költséges házasság

Az együttműködés jegyében a GT beleegyezett, hogy exkluzív jogokat ad az Apple-nek a tárgyalásra. Ha a GT el akarta volna adni magát vagy a zafíros üzletágát (vagy megkeresést kap valahonnan), akkor az Apple-nek egy 30 napos kerete lett volna a kizárólagos tárgyalásokra. Ha ez nem teljesült volna, akkor az Apple-nek 1 milliárd dolláros kártérítést lettek volna kötelesek fizetni. 

 

Ezt kellene elkerülni

 

Az is kiderült ezen felül, hogy a házasság már önmagában is költséges volt. Az Apple-projekttel kapcsolatban 900 millió dolláros költségről beszéltek, és a zafíros üzletág leépítése egyben 1300 álláshely megszűnésével is jár. Az Apple eközben azt mondta, hogy 500 millió dollárért vette meg és fejlesztette tovább az arizonai gyárat, amihez 439 milliónyi kölcsönt is adott a GT-nek. A kalandot tehát mindkét cég rosszul zárta, a zafírüveg nem terjedt el, a legjobban pedig a GT-nek fájt a történet. Az Apple-ről ráadásul túl jó képet sem festett, ami kiderült, és még az almás cég is elismerte, hogy a jövőben nehezebb dolguk lesz a beszállítókkal való tárgyaláskor. 

 

Ti mennyire vártátok a zafírüveget?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.