Hirdetés

A DRM mellőzése csökkenti a kalózkodást



|

Sőt, a költségeket és a kényelmetlenségeket is visszaszorítja.

Hirdetés

Sokszor felemlegetett téma a DRM (Digital Rights Management) kérdése, mely ma is porondon van. A kiadók szerint ez az az eszköz, mellyel meggátolhatják szellemi javaik illetéktelen másolását, ám ez csak az érem egyik oldala. Sokak szerint a DRM többet árt, mint használ, sőt, a Duke and Rice University cikke szerint éppen a DRM mellőzése az, ami csökkenti a kalózkodást.

 

 

 

 

Fotó: Craig Rodway

 

 

A tanulmány analitikus modellezésre épül megmutatja, hogy ugyan a másolásvédelem megnehezíti a tartalmak illegális terjesztését, de a másik oldalról nagyon negatív hatással van a jogszerű felhasználókra. A kutatók szerint épp a jogos felhasználók fizetik meg az egésznek az árát, ők szenvednek ugyanis a DRM korlátozásaitól. Sokan azért döntenek az illegális letöltés mellett, mert az olyan egyszerű dolgok is nehezen kivitelezhetők a DRM-mel védett anyagokon, mint a biztonsági másolat készítése. Ráadásul még a legerőteljesebb DRM rendszert is feltörik egyszer és fel is törték így a rendszer nem rettenti el azokat, akik eleve illegális utakon járnak.

 

 

 

 

Ugyanakkor a tanulmány szerint a korlátozások (és az egész másolásvédelmi rendszer) elhagyása jót tesz a versenynek, lejjebb viszi az árakat no és komoly kényelmetlenségektől kíméli meg a vásárlókat. Mindez több embert bátorít a legitim tartalombeszerző módszerekre. A tanulmányt igazolja a legnagyobbak gyakorlata, a nemrég sajnálatosan elhunyt Steve Jobs, az Apple és benne az iTune tartalombolt vezére is erőteljesen a DRM ellen foglalt állást. Az Amazon MP3 is DRM mentesen indította el hatalmas zenei áruházát, melyben az EMI és a Universal Tracks felvételei is kaphatók.

 

A tanulmány egészében a Marketing Science november-decemberi számában olvasható.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.