Hirdetés

A rendőrség törte fel a Gizmodo blogger lakását



|

Folytatódik a Gizmodo iPhone sztorija, a bírósági dokumentumok érdekes részletekkel szolgálnak. Vajon csak a hagyományos sajtó újságíróit védi a törvény, a bloggerek lakását pedig kirámolhatja a rendőrség?

Hirdetés

A Gizmodo mindig előáll valamivel, nemrégiben pedig egy iPhone prototípus ügyével vonta magára az Apple és a végrehajtó szervek haragját, ahogy arról sok helyütt olvashattunk. A 4G-vel kapcsolatos vérmes várakozásokat csak tovább erősítették a Gizmodo beszámolói, melyek szerint megtalálták a készülék egyik prototípusát egy kaliforniai bárban. Az esetről beszámoló híradások szerint az Apple teljesen újratervezte bemutatás előtt álló telefonját, amelybe olyan régóta várt eszközöket is beépítettek mint a frontoldali videokamera és a vaku.

A következő iPhone
A következő iPhone

Úgy szól a történet, hogy az Apple mérnöke, Robert "Gray" Powell véletlenül elhagyta negyedik generációs iPhone prototípusát, ott felejtette a kaliforniai RedWood City egyik éttermében. Egy Hogan nevű úr meglelte a telefont, de nem járt el becsületes megtaláló módjára, hanem kihasználva az egyedi hardverben rejlő sztori lehetőségét megpróbálta technikai újságírók számára eladni azt. Állítólag a PC World számára is ajánlatot tett, igaz ennek semmi nyoma a cég email üzeneteiben. Akárhogy is, a Gizmodo ütötte le az ügyletet és 5000 dollárt (illetve vélhetően ennél is többet) fizetett a 21 éves Hogannek a telefonért. Ezután részletes beszámolót tett közzé a készülékről és ezzel többmilliós látogatottságot biztosított a weboldal számára.

 

Újságíró-e a blogger?

 

Aztán elszabadult a pokol. Az Apple képviselői találkoztak a helyi rendészettel és meggyőzték, hogy a Gizmodo április 19-én megjelent sztorija, mely az következő iPhone generációt leplezi le végtelenül ártalmas a cégre nézve. Az Apple érvelése szerint a sztori visszafogja a jelenlegi Apple eladásokat, mivel a potenciális vásárlók az új, jobb eszköz hírére kivárnak. Az Apple ügyvédje, George Riley ugyan nem tudott számszerű becsült adatokat felmutatni, de annyit kiszámított, hogy a veszteség „hatalmas". Legalábbis ez áll eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatában, melyet a seriffnek tett.

Chen a Gizmodo-tól
Chen a Gizmodo-tól

A kaliforniai rendőrség végül házkutatást tartott és távollétében lefoglalták Jason Chen blogger telefonjait, számítógépeit és minden digitális javait, még névkártyáit is. A Gizmodo álláspontja, hogy az eljárás jogtalan volt, mivel az állam törvényei védik az újságírókat és egy ilyen esetben az idézés lett volna a megfelelő eljárás. (Már amennyiben az elismert blog szerzőket ugyanolyan jogok illetik meg, mint a hagyományos sajtó újságíróit.)

 

Csak az Apple kedvencei kapnak mintát?

 

A Gizmodo iPhone sztorija után Steve Jobs, az Apple első embere azonnal megkereste a Gizmodo szerkesztőjét, Brian Lam-t és kérte, hogy szolgáltassák vissza a prototípust. Lam nem zárkozott el e-mail válaszában a kéréstől, de kérte az Apple-t hogy levélben nyilatkozzon arról, hogy a készülék valóban hozzájuk tartozik.

Lam sajátos módon, nyíltan próbálta meg javítani az Apple és a Gizmodo viszonyát, levelében megpróbált párhuzamokat vonni a Gizmod és a régi, még kezdő Apple között. Egy meglehetősen bátor (vagy épp botor?) felvetésében arra kérte a vezért, hogy javítsanak a blog és a mániákusan titoktartó Apple viszonyán: „Ha bármi esélyünk van arra, hogy feltörjünk egy sztorit, akkor meg kell tennünk, különben elvesznénk. Tudom, hogy walt és pogue a kedvencei és szeret velük dolgozni, de azt hiszem a Gizmodo-nak több közös vonása van a régi Apple-el, mint ezeknek a srácoknak."

A két fura név, „walt" és „pogue" alatt rendre Wallt Mossberget (Wall Street Journal tech rovat) és David Pogue (New York Times) értendő. Mindkét szerző az Apple fő kedvencei közé tartozik, különösen akkor gondol rájuk a cég, ha a legújabb modellek első mintadarabjairól van szó.

Lam tovább védte a Gizmodo álláspontját: „Jelen pillanatban nincs mit veszítenünk, az Apple PR-ja nem is gondol ránk mostanában. Ez éreztette hatását az iPad indulása során is. Tehát kénytelenek vagyunk előállni és másként, aggresszíven szerezni sztorikat, mint a legutóbbi esetben is."

iPhone nextgen szétszedve
iPhone nextgen szétszedve

Amikor az Apple végül visszakapta az elveszett iPhone-t az eszköz működésképtelen volt. Nem is csoda, mert a Gozmodo műhelyében alaposan szétszedték. A listán egy törött szalagkábel, egy rossz helyre visszacsavart és zárlatot okozó csavar, törött hátlap rögzítőkarmok és megkopasztott csavarok szerepelnek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.