Hirdetés

Apple TV



|

Kecses, elegáns darab az Apple médiaközpontja, amely sajnos pár komoly hiányossággal is rendelkezik

Hirdetés

Aki nem elvakult Apple-rajongónak szánja az Apple TV-t (például Valentin napra), az nem árt, ha az első pillanatok csalódását elkerülendő előre figyelmezteti gyanútlan szerettét, hogy a csomagolás nem ékszerdobozkát rejt. A médiaközpont ugyanis nem csupán szépségében, de méreteiben is vetekszik az előbb említett tárggyal. Hogy a mindössze 23 mm magas, nem egészen 10 cm mély és ugyanilyen széles doboz tartalmában is felveszi-e vele a versenyt, az persze már nézőpont kérdése.



A kicsomagolás után a következő meglepetés felkészültségünktől függően lehet kellemetlen vagy kellemes: ha nincs otthon készleten HDMI-kábel, az sajnos még egy kört jelent a boltba, mert azt nem csomagolnak a készülékhez. Ha viszont van és rendelkezünk a használathoz szintén szükséges HDMI-csatlakozóval felszerelt, 720p-t támogató HD-televízióval, az Apple-től megszokott módon pár perc alatt működőképessé is tehetjük a készülékünket, méghozzá magától értetődő módon.

 

A kábelezés után csak a Wi-Fi jelszavát (ha használunk) és az iTunes-hozzáférésünk adatait kell megadnunk (előtte azért frissítsünk a szoftver legújabb verziójára, ha eddig még nem tettük volna meg), majd be kell állítanunk a háztartásunk minden számítógépén a Home sharing opciót az iTunesban, és már böngészhetjük is a megvásárolható, illetve bérelhető filmek és tévéműsorok tömkelegét. A csomag egyébként tartalmazza az önállóan 5490 forintért megvásárolható Apple Remote univerzális Apple-távirányítót, de használhatjuk az ingyenes, iOS-es készülékekre letölthető Remote programot is.
Családos felhasználók esetén érdemes már az első beállításnál élni a menüből elérhető szülői felügyeleti eszközökkel: a szerteágazó lehetőségek segítségével egészen finomra hangolhatjuk, hogy mit engedünk meg gyermekeinknek és mit nem.



Saját filmek

Bár erről a használati útmutató nem ad túl bő tájékoztatást, az Apple TV természetesen alkalmas arra is, hogy saját meglévő filmjeinket játsszuk le vele. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy filmjeinket olyan formátumba konvertáljuk, amellyel meg tud birkózni az eszköz, majd pedig másoljuk be őket az iTunesunkba; választhatjuk a H.264, az MPEG-4 és az M-JPEG szabványokat. (Ehhez a folyamathoz az egyik legnépszerűbb szoftver a HandBrake, amelyben egyszerűen csak ki kell választanunk az Apple TV presetet, és el is végzi a piszkos munkát.)


Csak egy dologra kell odafigyelnünk: sajnos az Apple TV érthetetlen módon nem támogatja a 720p-nél nagyobb felbontást, amire csak az itunesos filmek esetében szolgáltathat mentséget a letöltési idő rövidsége, illetve bérlés esetén a streamelés zökkenőmentessége.


Arra viszont gondolt az Apple, hogy nagyobb filmgyűjtemények esetében azért már problémát okozhat a másolgatással generált óriási adatmennyiség. Ha az iTunes Preferences Advanced részében kikapcsoljuk a fájlok másolását, a könyvtárba való hozzáadáskor eredeti fájlok eredeti helyükön maradnak, az iTUnes pedig követi az életciklusukat, azaz nem okoz problémát az sem, ha később átnevezzük vagy másik könyvtárba helyezzük át őket.

Csak legálisan: vásárlás és bérlés

Az iTunes Store meglehetősen jól kiszolgálja azoknak az igényeit, akik szeretnének olcsón, gyorsan és legálisan filmekhez jutni – és beszélnek angolul, na de a nyelvi problémákról majd később ejtünk néhány szót.
Filmtől függően 8 és 15 euró közötti áron vásárolhatunk, de ezt a lehetőséget érdemes a kedvenceinkre tartogatni, ugyanis legtöbb esetben a bérlés is tökéletesen kiszolgálhatja az igényeinket: HD-minőségű filmeket frissességtől függően 3-5 euró közötti áron kölcsönözhetünk, az SD-minőségűekhez pedig ennél is valamivel olcsóbban juthatunk hozzá. Ezekért az összegekért 48 órán át akárhányszor megnézhetjük a kiválasztott filmeket, és ezt még csak nem is kell azonnal megtennünk: 30 nap áll rendelkezésünkre, hogy elkezdjük lejátszani a filmet, a 48 órás időlimit csak ekkor válik aktívvá.
Ha mégis vásárolni szeretnénk, ne lepődjünk meg, ha a tévén böngészés közben nem találjuk a Buy opciót. Míg a bérlés során várakozás nélkül, streameléssel tekinthetjük meg a filmeket, vásárlás során a film először értelemszerűen letöltődik a gépünkre. Magában az Apple TV-ben nincs tárhely, ezért vásárolni csak a gépen, az iTunesból tudunk.

 


Az iTunes kínálata egyébként egyelőre hagy némi kívánnivalót maga után. Bár tényleg rengeteg film közül választhatunk, és ha csak úgy böngészgetünk, egészen biztosan találunk nekünk valót, ám egyelőre olyan alapművek is hiányoznak a választékból, mint a Star Warsok vagy A Gyűrűk ura-trilógia. Harry Potterben szerencsére nincs hiány.

iTunes: azok az apró kellemetlenségek

Ami a kezelhetőséget illeti, alapszinten, azaz ha csak le akarunk huppanni a kanapéra, és gyorsan megnézni valami filmet, az Apple-termékek esetében megszokott egyszerűséggel, kézenfekvő megoldásokkal találkozhatunk. Szofisztikáltabb igények esetén azonban, ha nem is az Apple TV-n, de az iTuneson biztosan hamar belefutunk a szoftverre hírhedten jellemző macerás megoldásokba.


Így például az okozhat kellemetlen pillanatokat a felkészületlen felhasználónak, hogy első alkalommal, amikor bérelni szeretnénk egy filmet, a bakkártyaadatok megadása után nem indul el azonnal a betöltés, hanem újra meg kell nyomnunk a Rent gombot. Aggodalomra nincs ok, nem fogja duplán levenni a pénzt, csak egy kis megerősítésre van szüksége. (Hasonlóképpen ne lepődjünk meg első vásárláskor az 1,98 euró bankkártyaterheléstől sem, ez csak az iTunesban új eszköz használatakor szokásos tesztterhelés, levonásra nem kerül majd sor.)

 


Valamivel idegesítőbb az az apróság, hogy gyakorlatilag sehonnan nem derül ki, hogy egy filmhez milyen szinkronok és feliratok érhetők el, legalábbis mi a teszt során nem találtunk olyan filmet, ahol ez az információ a leírásból kiderült volna, nyelv alapján pedig továbbra sem lehet keresni az iTunesban. Az Apple TV-n egyébként külön-külön a szinkron és a felirat alapértelmezett nyelvét is beállíthatjuk, de ha egy filmhez ezek valamelyike vagy egyike sem elérhető, az sajnos csak onnan derül ki, hogy a film angolul, felirat nélkül indul el.
Jelen pillanatban egyébként elméletileg közel 20 nyelven érhetők el szinkronok és feliratok a filmekhez a japántól a görögön és dánon át a kínaiig, de úgy néz ki, nem megyünk velük sokra.


A magyar pedig sajnos egyelőre nincs a támogatott nyelvek között. Bár az elmúlt időszak változásai alapján elképzelhető, hogy a magyar nyelv megjelenésére sem kell sokat várnunk, addig is azoknak, akik igénylik a magyar szinkront vagy feliratot, marad a saját filmek lejátszása, ahol viszont  a teszt során egyszer sem okozott gondot a nyelvi lehetőségek kezelése.

Nem csak filmek

Persze az Apple TV nemcsak filmnézésre való: lejátszhatjuk vele a zenéinket, sőt még a fotóinkat is nézegethetjük vele az iCloudból, vagy akár egyenesen iPhone-ról, iPodról vagy iPadről. Az Air Play-nek hála iPad 2-ről és iPhone 4S-ről pedig bármit átjátszhatunk, amit éppen az iEszközeinken csinálunk. Ki ne akarna legalább egyszer az életben nagy képernyőn Angry Birds-özni?

 



Családi Apple TV?

Sajnos az egész család kiszolgálását illetően is van még mit fejlesztenie az Apple-nek, ugyanis az Apple TV nem képes több iTunes-hozzáférés teljes értékű kezelésére. Viszont ha vásárolni nem is tud minden családtag a saját hozzáféréséről, azt meg tudjuk oldani, hogy minden account tartalmát lejátszhassuk, ha a másodlagosan használni kívánt iTunesban a Home Sharingbe nem a tulajdonos, hanem az Apple TV által használt regisztrációval jelentkezünk be – legalábbis abban az esetben, ha nem túl nagy a család, vagy ha az Apple TV-n használt hozzáférés tulajdonosa nem rendelkezik túl sok eszközzel, ugyanis az új gép is bele fog tartozni a közé a legfeljebb 5 számítógép közé, amelyeket egy iTunes-regisztrációval használhatunk.


Van tehát még hova fejlődni, összességében mégis elmondhatjuk, hogy az Apple TV ezért az árért nagyon jó vétel mindenkinek, aki kevesebb buherálással szeretne filmeket, videókat és családi fotókat nézegetni a kanapé kényelméből.



Adatok:

- tartozék: Apple Remote távirányító
- filmek vásárlása és kölcsönzése iTunesból
- saját filmek lejátszása
- YouTube- és Vimeo-videók lejátszása
- saját zenék lejátszása, fényképnézegetés iCloudból
- AirPlay-adatátvitel iOS-eszközökről
- Netflix-kompatibilitás
- Forgalmazó: Apple Inc
- Ár: 32 400 Ft
- Web: www.apple.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.