Hirdetés

Bemutatkozott az iOS 8 és az OS X Yosemite



|

Bár tetszetős a két új rendszer funkcióáradata, mégis komoly hiányérzetet hagyott maga után a WWDC első napja, nincs új hardver.

Hirdetés

Az Apple egy hosszú videóval kezdte a 2014-es WWDC-t, amelyben az appok fejlesztőit helyezte a középpontba. Tim Cook elárulta, hogy 1000 Apple-mérnök volt a közönség soraiban, és összesen 9 millió regisztrált fejlesztőjük van. Miközben a PC-s piac 5 százalékkal zsugorodott, addig a Macek eladásai 12 százalékkal emelkedtek, az OS X Maverickset 40 millió gépre telepítették, a részesedése pedig 51 százalék az Apple rendszerei között - szemben a Windows 8-cal, ami a Microsoftnál csak 14 százalékot tesz ki. iOS-fronton 800 milliónál is több kütyüt adtak már el, ebből 200 millió iPad, 500 millió pedig iPhone volt. Az elmúlt egy évben 130 millió embert csábítottak el ilyen tekintetben, a legtöbben Androidról váltottak. Míg az iOS 7 részesedése iPhone-fronton 89 százalék, addig a KitKat az Androidok 9 százalékát sem teszi ki. Tim Cook alaposan odaszúrt a robotos rendszernek, szerinte mivel sokan 4 éves rendszert használnak, ezért az Android igazából csak a mobilos kártevőpiac királya lehet. 

Az App Store több mint 1,2 millió appot tartalmaz, heti 300 millió látogatója van és összesen 75 milliárd appot töltöttünk már le. 

Hirdetés

 

OS X Yosemite

Az OS X 10.10 a Yosemite nevet kapta, és egy teljesen új felhasználói felületet, ami az iOS-re hasonlít. Mindent a részben átlátszó üvegfelület borít be, lecserélték az összes ikont és kezelőszervet. Az új értesítési központ szintén az iOS-ből merít a napi nézetével, amelyet harmadik féltől származó appok widgetjeivel is fel lehet turbózni. Hatalmasat fejlődött a Spotlight kereső, amely egy ismerősünknél a kapcsolódó naptárbejegyzéseket és dokumentumokat is megjeleníti, ráadásul a webről is tud keresni és listázni bármit, alapesetben a Google-lel. 

 

 

Az új iCloud Drive gyakorlatilag egy felhő-alapú tárhely az Apple-től, ami iOS mellett még a Windowszal is kompatibilis. Szintén megújult a Mail, ami minimalista, letisztult és elegáns külsőt kapott. A MailDrop funkcióval akár 5 gigabájtos mellékleteket is küldhetünk titkosítva, a Markuppal pedig a mellékletekben írhatunk alá bármit. Hasonló külsővel jött meg az új Safari, ami a Spotlighthoz hasonlóan a Google-lel keres. Van új inkognitóablak, görgethetőek a nyitott lapok, és felülnézetből is megnézhetőek ez utóbbiak. A Markup funkcióval megosztás előtt még a böngészőn keresztül szerkeszthetjük a fotóinkat. 

 

 

Szintén új a Handoff funkció, amely érzékeli, éppen mit csinálunk, a tartalmakat pedig valós időben szinkronizálja az almás eszközök között. Ha iPaden elkezdünk írni valamit, azt a MacBookon tudjuk befejezni. Ugyanez működik e-mailek írásakor, ráadásul az OS X már SMS-eket is kezel. Hatalmas tapsvihart és felhördülést eredményezett, hogy a Yosemite érzékeli az iPhone-unkat, és a bejövő hívásokat megjeleníteni a számítógépünkön, amelyeket ráadásul a gép hangszórójával és mikrofonjával, a telefon érintése nélkül kezelhetünk. Ha a weben egy telefonszámra nyomunk, ugyanilyen elv alapján hívhatjuk fel (FaceTime-on is akár), Craig Federighi pedig gyorsan fel is hívta élőben Dr. Dre-t, a Beats korábbi fejesét. A Yosemite publikus bétája a nyáron, az ingyenes teljes verziója idén ősszel érkezik meg. 

 

iOS 8

Az iOS 8-ban átalakul az értesítési sáv, az interaktív értesítések keretében ugyanis helyből válaszolhatunk az üzenetekre - vagy lájkolhatunk bármit a Facebookon -, még zárolt képernyőn is. A Home gomb dupla megnyomásakor már nem csak a futó appok, a gyakori kontaktok is megjelennek. A Mailből már bejegyzéseket is adhatunk a naptárhoz, az éppen írt levelet pedig átmenetileg lehúzhatjuk a képernyő aljára. A Spotlight iOS-en is sokat fejlődött, már appokban, hírekben, zenékben és iTuneson is kereshetünk, gyakorlatilag egy néma Sirivel van dolgunk. Megújult a billentyűzet is, amely az úgynevezett QuickType technológiával predektív szövegbevitelt biztosít ezentúl. A rendszer megtanulja a szokásainkat, és kitalálja, mit akarunk majd következőnek leírni. Sajnos a funkció 14 támogatott nyelve között nincs ott a magyar. Az iOS 8-ba egyébként harmadik féltől származó billentyűzeteket is telepíthetünk majd, rendszerszintű cserével és felhatalmazással. 

 

 

Az Üzenetek app eközben már csoportos beszélgetések kezelésére is alkalmas, megoszthatjuk a tartózkodási helyünket időtartam alapján, küldhetünk fotót, hang- és videoüzenetet is, akár önmegsemmisítőeket is. A hangüzeneteket a zárolt képernyőről is meghallgathatjuk, majd a fülünkhöz emelve és beszélve úgy küldhetünk választ, hogy egy gombnyomásra sincs szükség. 

Bemutatkozott a HealthKit és a Health app is, ezek a harmadik féltől származó fitneszes appok adatait gyűjtik egy tető alá, és képesek megosztani a szerződött egészségügyi szolgáltatókkal. Szükség esetén az adatainkat automatikusan küldik el az orvosoknak és a klinikáknak, akik visszafelé is kommunikálhatnak. 

 

 

A Family Sharing keretében ezentúl 6 családtagot vonhatunk egy bankkártyához, a 6 fiókon belül pedig bármelyik appot vagy tartalmat átvihetjük a másikra, amit csak megvettünk. Remek újítás, hogy bárki vásárolna valamit, a főfiók tulajdonosának kell engedélyeznie a felugró ablak kérelmét (gyerekvásárlások letudva). 

Rengeteget fejlődött a Fotók app, amelyben intelligens szerkesztési funkciókat kaptunk, iMovie-stílusú csúszkákkal. Minden valós időben szinkronizálódik az iCloudba, amelyből sajnos továbbra is csak 5 GB van ingyen, de lehet venni havi 99 centért 20-at, vagy többért akár 1 terabájtot is. Ez a konkurenciát nézve hatalmas kihagyott lehetőség/baklövés az Apple-től. Jó hír viszont, hogy a Siri már érintés nélkül is használható, és a Shazamot is beleépítették - ha felismer egy számot, azt akár meg is vásárolja nekünk iTuneson. 

 

 

Az App Store egy felfedezőlappal bővül, amelyben végtelen görgetőlistákkal böngészhetünk. Lesznek appcsomagok, így egyszerre akár több appot is megvehetünk, ráadásul a leírásba ezentúl kép mellett videót is tölthetnek fel a fejlesztők. A Touch ID beépül az iOS-be, és hamarosan az appfejlesztők is használhatják. Az okosotthon platform, amit annyit emlegettek, a Sirivel lett megtámogatva, és bár képes rá, hogy egyetlen szóra leoltsa a villanyt, lehúzza a redőnyt és bezárja az ajtókat, mindehhez kompatibilis kiegészítők és lakás kellenek. 

Az iOS 8 bétája a mai naptól elérhető, a végleges verzió az ősszel jön. 

 

Végszó

Bár az OS X Yosemite és az iOS 8 tetszetős és hasznos újításokkal viszik tovább az Apple operációs rendszereit, igazán kiemelkedő, úttörő újítást nem mutatott az Apple. Nincsen iWatch, iPhone 6, iPad Pro és új MacBook Air sem, sőt, semmilyen hardver. Az Apple az elmúlt 25 év legnagyobb durranását ígéri, de egyelőre inkább csalódást okoz a felhasználók és a befektetők számára. Sokan azt remélik, hogy cserébe majd elképesztően sűrű ősz elé nézünk Apple-fronton. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.