Hirdetés

Beperelték az Apple-t



|

Hirdetés

A kereset indoklásában az áll, hogy az Apple szabadalmi jogokat sértett, mert az általa üzemeletetett iTunes online - zeneáruház kezelőfelülete valójában egy olyan technológiára épül, melyet eredetileg a Contois fejlesztett ki néhány évvel ezelőtt.

Az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a szabadalmi tárgyú perek az Egyesült Államokban, legutóbb például a Microsoft elleni jogi eljárásról szóltunk, melyet az érdekeltek saját tulajdonukat képező algoritmusok jogellenes lemásolása, és egyes programokba (pl. Office) történő beépítése miatt indítottak. Úgy tűnik, most az Apple is készítheti legjobb ügyvédeit, hiszen a felperesek arra hivatkoznak, hogy a számítógépgyártó vállalat az iTunes kezelőfelületébe olyan kódot integrált, amely nem saját tulajdona, és ezt akár bizonyítani is tudják (többek között az 1999-es bejegyzési dokumentáció hiteles másolatával).

Az eredeti ötlet David Contois nevéhez fűződik, ő volt az, aki egy olyan programot fejlesztett ki, melynek segítségével mind belső, mind külső hálózati zeneeszközökön lehetővé vált a zenelejátszás, és amelyet elsőként az 1995-ös Comdex kiállításon, majd 1996-ban a NAMM zeneipari konferencián is bemutattak. Contois összesen 19 olyan vonatkozást talált az iTunes interfészében, amely szerinte egyértelműen jogellenes szabadalombitorlás eredménye. Gyanúja szerint a technológia eltulajdonításáért azok a volt, vagy jelenlegi Apple munkatársak felelősek, akik annak idején részt vettek a fent említett két rendezvényen, és közelebbről is megismerkedhettek az akkor még forradalmian újnak számító fejlesztéssel.

A perirat tanúsága szerint a szóban forgó algoritmust érintő szabadalmi bejegyzés már 2003-ban ismert volt az Apple előtt, ezt azonban akkor teljességgel (és vélhetőleg szándékosan) figyelmen kívül hagyták. Ennek eredményeképpen a CMT 2004-ben írásban is jelezte a jogsértés fennállását, s egyúttal kérte annak mielőbbi abbahagyását.

Ez a felhívás azonban bárminemű válasz nélkül maradt, így hát a sértett fél bíróság elé vitte az ügyet, háromszoros összegű kártérítést követelve. Ez nem is olyan meglepő, ha azt nézzük, hogy a 2001 januárjában útjára bocsátott iTunes szoftver az utóbbi években felhasználók millióinak kiszolgálójává vált, és a 19 országban üzemelő iTunes Zeneáruház eddig már több mint 450 millió letöltést tudhat maga mögött. A peres eljárásra Vermont Kerületi Bíróságán kerül sor a közeljövőben

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.