Hirdetés

Érdekességek az Apple múltjából



|

Az Apple múltjában számos érdekesség akad, ezek egy része jobban, a többi kevésbé közismert. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat az alábbi írásunkban.

Hirdetés

Az Apple-nek már az alapítása is érdekesen kezdődött: három embernek köszönhette a cég a születését, amelyre bolondok napján, 1976. április 1-én került sor. Mindhárom alapító a híres Ataritól érkezett: Steven Gary Wozniak, Steven Paul Jobs és Ronald Gerald Wayne. Wayne azonban nem tartott ki sokáig az almás cégben. Megírta az Apple 1 kézikönyvét, megrajzolta az első Apple logót, majd rövid időn belül úgy döntött, 800 dollárért visszaadja a részvényeit. Vajon megérte? 

Ami a szóban forgó logót illeti, Wayne tollal rajzolta le Isaac Newtont, aki egy almafának dűlt, és William Wordsworth egyik versén elmélkedett. Jobs ezt túlzásnak tartotta, ezért inkább egy kiharapott almát választott. Mit keres benne a harapás? Arra szolgált, hogy nehogy cseresznyeparadicsomnak higgyék. A csíkos almát Jean-Louise Gassee, az egykori ügyvezető a bujaság és a tudás szimbólumának tartotta, 1997-ben Jobs a csíkokat viszont fehér színre cserélte. 

 

 

Steve Jobs az indulást követően úgy próbálta meg növelni a cég tőkéjét, hogy eladta a Volkswagen kisteherautóját, Steve Wozniak pedig a Hewlett-Packard tudományos számológépét. 

Az Apple 1 ára anno 666,66 dollár volt, amiért a keresztények gyorsan Jobsra támadtak, mondván, hogy a 666 a gonosztól származik. Ha gonosz nem is volt az Apple 1, annyi biztos, hogy sem billentyűzet, sem monitor nem járt hozzá 1976-ben. 

 

 

1980. decemberében az Apple olyan sikeres volt a tőzsdén, amit a Ford 1956-os belépése óta nem láthatott senki: a percek alatt elkapkodott részvények milliomossá tették a cég 40 alkalmazottját. 

1983-ban az Apple felkerült a Fortune 500-as listájára (a 411. helyre), mindössze 5 évvel az indulása után. Ezzel a történelem addigi leggyorsabban növekvő vállalatává lépett elő. 

Az első gépeket megtervező és összeszerelő Wozniak 1985-ben távozott, hogy elindítsa önálló vállalkozását. Ennek ellenére a mai napig van, hogy valamilyen formában képviseli az Apple-t. Wozniak szerint egyébként az Apple az elért sikereiért nagyon sokat köszönhet Mike Markkulának: a befektető nem csak tőkét biztosított a kezdetekben, de 1985. és 1997. között elnökként is besegített a munkában. Ő volt az, aki az Apple II-höz ingyenesen terjesztett szoftvereket írt, és Johnny Appleseed álnéven adta ki őket. 

Az Apple első hordozható gépe 1989-ben került a piacra, Macintosh Portable néven. 

 

 

Az első 30 évben a vállalat neve nem változott, 2007-ben azonban az Apple Computerből csak simán Apple lett, jelezve egy új korszak kezdetét. 2010-ben is átestek egy nagy mérföldkőn, ekkor ugyanis a legértekesebb tech cégnek választották az Apple-t. 

2010-ben az Apple-lel kapcsolatban botrány robbant ki, ugyanis a céggel szerződésben lévő gyártók igen rossz körülmények között dolgoztatták a munkásaikat, sőt, még kiskorúakat is alkalmaztak. A helyzet azóta javult, a Foxconnál azonban sajnos még mindig mindennapos az öngyilkosság. 

 

 

A Beatles lemezkiadója, az Apple Corp többször is a bíróságra vitte az Apple-t. Az első alkalomra 1978-ban került sor, három évvel később azonban kibékültek azzal a feltétellel, hogy az Apple soha nem lép be a zenepiacra. 1989-ben azonban az Apple Computer az Apple Corp tyúkszemére lépett, hiszen a gépei képesek voltak zenét lejátszani. 2001-ben és 2002-ben még nagyobb pofont kapott a lemezkiadó, hiszen nem csak az iPod jött meg, de az iTunes is elindult. 2007-re aztán sikerült beletörődnie a lemezkiadónak, hogy a cupertinói cég nevében szerepel az "Apple" szó. 

Az Apple bevételeinek a döntő többsége olyan termékkategóriákból ered, amelyeket az utóbbi évek során találtak fel: iPod, iPhone, iPad, iTunes. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.