Hirdetés

Ezért ne töltsd le az iOS 8-at, ha régi az iPhone-od



|

Megérkezett az iOS 8, de nem minden felhasználó örülhet neki.

Hirdetés

Az Apple elérhetővé tette az iOS 8 végleges kiadását a publikum számára, így aki iPhone 4S vagy újabb okostelefonnal, iPad 2-vel, iPad minivel vagy újabb tablettel, illetve ötödikgenerációs iPod touch-csal rendelkezik, az már le is tölthette a mobil operációs rendszer frissítését az iTuneson vagy a készülék beállításain keresztül. 

Hirdetés

Az iOS 8 a dizájnt tekintve ugyanazt a vonalat követi, amit az iOS 7 hozott el tavaly. Ezúttal inkább a motorháztető alatt reszeltek a rendszeren, illetve javítottak az Apple eszközök közötti együttműködésen. A Continuity funkcióval az iPhone, az iPad és a Mac készülékek jobban megértik egymást, mint valaha. 

iOS 8 - nagyobb kijelzőn jobban mutat 

 

Sok az újdonság

Az újdonságok között vannak még interaktív értesítések, widgetek az értesítési központban, sokat fejlődött az Üzenetek app. A Touch ID-t immáron a külsős fejlesztők is kihasználhatják az appjaikban, illetve harmadik féltől származó billentyűzetet is telepíthetünk a rendszerre. Ha nem akarunk, akkor sincs baj, az Apple gyári megoldása ugyanis már a billentyűzet tetején dobálja fel azokat a szavakat, amiket várhatóan le akartunk írni következőnek. Van még Health app, amely az egészségünkkel és a fitnesszel kapcsolatos adatainkat gyűjti be mindenhonnan, illetve elindult a Family Sharing funkció, amellyel az iTunesban teljesített vásárlásainkat tudjuk hat ember között megosztani a családban. 

 

Telepítsem?

Az örök kérdés azonban most is az: merjük-e telepíteni az új iOS-t egy régebbi készülékre? Mondjuk az iPhone 4S-re. Az örömteli információ, hogy az Apple lehetővé tette az iOS 8 telepítését az immáron három éves okostelefonjára, de az első visszajelzések szerint talán jobb, ha egyelőre mégsem élünk a lehetőséggel

Bár az iPhone 4S a mai napig hihetetlen mértékben állja meg a helyét az okostelefonok piacán, a benne található hardver igen erősen megizzad, amikor a jóval újabb generációs utódjaira tervezett rendszereket kell futtatnia. Az már részletkérdés, hogy a Touch ID, az AirDrop és a Metal API nem használható ki rajta. 

 

Sajnos nem erre tervezték 

 

Ami inkább probléma, hogy az iPhone 4S az iPhone 5S teljesítményének körülbelül a negyedét kínálja, az iPhone 6-ról nem is beszélve. A tapasztalatok szerint ez látszik is, ugyanis az appok iOS 8 alatt sokkal lassabban töltődnek be rajta, egyes programok másfélszer annyi idő alatt indulnak csak el, akadozós átmenetekkel és sok gondolkodással. 

A másik nagy gond, hogy az iPhone 4S még akkor született, amikor az Apple meg volt róla győződve: nagy telefont a világon senki sem akar, az marhaság. Azóta azonban bebizonyosodott, hogy az emberek inkább egy óriási tepsifont hordanak maguknál, kiváltva vele kettő az egyben egy táblagépet is. Az iOS 8 részben erre alapoz, így a plusz gombok, sorok, sávok miatt nem mutat valami jól a 3,5 hüvelykes kijelzőn. 

Papíron tehát lehetséges a vadiúj iOS-t a régi iPhone-on használni, és sok remek extrát is kapunk, de meg kell gondolnunk, hogy ezért cserébe hajlandóak vagyunk-e elfogadni némi akadozást és egy nem erre a méretre tervezett felületet. 

Természetesen emiatt még nem kell letenni az iPhone 4S-ről. Az iOS történelme során gyakori volt ez a jelenség, és a következő frissítésben várhatóan sokat csiszolnak a legöregebb kompatibilis készülék teljesítményén. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.