Hirdetés

Ezt tanulhatná az iPad a Windows 10-től



|

Vajon merre mehet tovább az iPad? A Microsoftnak jó ötletei vannak, amikből akár az Apple is tanulhat.

Hirdetés

Az iPad lassan 5 éves, mégsem változott sokat - mindvégig egy vékony határvonal volt az iPhone-ok és a Macek között, vagyis a mobilok és a számítógépek között. Az Apple világa azóta teljes mértékben az iPhone-ról szól, amit remekül mutatnak az eladási adatok is. Bár az iPadek és a Macek is olyan mennyiségben fogynak, hogy bármelyik cég pezsgőt bontana, mégsem tudnak már akkora robbanást produkálni a piacon, mint az iPhone-ok, amelyek az Apple árbevételének a háromnegyedét adják. Ami azt illeti, az iPadek igazából lejtmenetben vannak. 

Hirdetés

 

2015 az újdonságok éve lesz?

Talán az idei évben mindkét eddig "hanyagolt" kategóriában újat tesz le az asztalra az Apple. Hosszú ideje emlegetik a 12 hüvelykes iPadet és a 12,5 hüvelykes MacBook Airt is. Amennyiben a pletykák igazak, akkor is érdekes kérdések vetődnek fel. Mihez kezd ezekkel egy felhasználó? Mindkettőt elvégre felesleges és drága mulatság lenne megvenni. Nem lenne jobb egy érintős táblagép lecsatolható billentyűzettel? Esetleg egy olyan rendszer, ami kombinálja az OS X és az iOS legjobb tulajdonságait?

 

Nem sokat változtak

 

Aki követte az elmúlt hetek eseményeit, az tudja, hogy most a Microsoftra és a Windows 10-re céloztunk. 

Az iPadtől sokan szerették volna már a múltban is, hogy kicsit számítógépesebb jellegű legyen, hasonlóan a Surface-hez. Bár egyesek szerint ez felesleges, azért a rengeteg app és kiegészítő már önmagában sokat jelent a tartalomgyártáshoz is, nem csak annak fogyasztásához. Ennél is fontosabb kérdés, hogy miért kell mindenáron elválasztani egymástól az iOS-t és az OS X-t? A Microsoft hosszú évek zuhanórepülése után a Windows 10-zel remek irányba állt. Bár az Apple-fanatikusok számára szentségtörésnek hangozhat egy windows 10-es Surface Pro utánzása, de valljuk be, remek ötlet ez a koncepció, amiből az Apple is tanulhatna. Az eladási adatok ugyanis egyértelműen azt mutatják, hogy az iPadnek változnia kell.  

 

Egy világ, sok kütyü

Miközben a Windows 8 csúfos kudarc volt a keresztplatformos megoldások szempontjából, addig a Windows 10 jól közelíti a kérdést. Az univerzális appok ugyanúgy futnak táblagépen és telefonon, mint PC-n vagy Xboxon. A Microsoft appjai is hasonló filozófiát követnek, hiszen a OneDrive-ot vagy az Office-t bármilyen eszközön, bármilyen rendszeren tudjuk használni. 

 

Nincs sok közük egymáshoz

 

Igaz, hogy az iOS és az OS X valamivel közelebb kerültek tavaly egymáshoz, és sok alapvető app - például iWork, iCloud Drive, FaceTime, iMessages - hasonlóan működnek a fenti elképzeléshez, de a Macek még mindig nagyon távol állnak az iPhone-októl és az iPadektől. Nem csak appokban és kezelőfelületben, hanem funkcionalitásban is teljesen más világokról beszélünk. A Windows 10 eközben felismeri, ha egy érintőképernyős táblagéphez billentyűzetet csatlakoztattunk - és intelligens módon vált az appokra szabott tabletes mód és a hagyományos asztali mód között. Az Apple Continuity funkciója bár tud váltani az iOS és a Macek között, de a Microsoft elképzelésének az iPad is hasznát venné, főleg 12 hüvelykes méretben. Vagy meg is fordíthatjuk: a Maceken is jó lenne egy érintőkijelző és az összes iOS-es appunk. 

 

Új dolgok kellenek

Az Apple alaposan bebetonozta a jelenlegi termékeit. A MacBookok klasszikus laptopok maradtak, az iMacek 2006 óta szinte semmit nem változtak, hasonlóan a Mac Minihez. A Mac Pro pedig erősen rétegtermék lett. 

 

Egy Windows mindenek felett - remek ötlet

 

Az iPadek ugyan stabil termékként voltak jelen, és sokáig húzzák, ráadásul szoftveresen is frissíthetőek hosszú ideig. Ez a konzervatív hozzáállás azonban unottságot és visszafogott vásárlást váltott ki az Apple közönségéből. Sajnos a tabletekhez a mai napig nincsenek igazán jó beviteli eszközök (billentyűzetek, trackpadek, stylusok), és nem tudunk úgy szerkeszteni rajtuk, mint egy laptopon. Ha valamit igazán meg akarunk csinálni, ahhoz laptop kell. És ne felejtsük el azt sem, hogy egy 5,5-6 hüvelykes phablet mellé felesleges egy kisebb táblagépet cipelni. 

Az iPadek újra hatalmasat robbanthatnának, de ehhez szükség van egy új felületre, felturbózott szoftverre és új kiegészítőkre. Az Apple-nek el kell ismernie, hogy a Surface táblagép valóban egy jó ötlet, ahogyan az egy Windows mindenek felett elv is beválhat a 10-es verzióval. Az idő majd eldönti, de egy biztos: az iPadeknek meg kell újulnia - ehhez pedig jó minta lehetne a Windows 10. 

 

Ti mit gondoltok, hogyan lehetne igazán feldobni az iPadeket?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.