Hirdetés

Hogyan növeljük az iPhone-unk üzemidejét?



|

Ha az iOS-es készülékünk már nem bírja olyan sokáig, mint régen, ideje néhány dolgot megfontolni.

Hirdetés

Az iOS mobil operációs rendszer minden egyes frissítése sok hibát javít, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy sokaknál furcsa jelenségeket okoz az üzemidőben. Ilyesmi zavar persze más okból is támadhat, mindenesetre felettébb kellemetlen, ha az iPhone vagy az iPad készülékünk már nem bírja olyan sokáig, mint korábban. Szerencsére bőven van mit ellenőrizni a probléma megoldása érdekében. 

Hirdetés

Az első teendőnk az, hogy megbizonyosodjunk róla: tényleg az iPhone (vagy iPad) merül gyorsabban vagy csak mi használjuk többet? Elég csak az élő hátterekre, a böngésző nyitott lapjaira és a sok háttérben frissülő appra gondolni, amelyek folyamatosan igyekeznek naprakészen működni a háttérben. Azért, hogy leellenőrizzük, mi nyúzzuk-e jobban a telefont, egyszerűen tegyük le néhány percre, majd utána nézzük meg, mennyit merült az akkumulátora. Ha nincs számottevő eltérés, feltehetően csak intenzívebben használtunk a készüléket. 

 

 

Ha ezután is gyorsnak érezzük a merülést, rengeteg mindent mérlegelhetünk. Az üzemidőt például ronthatja, ha az LTE vagy a 3G jelerőssége a minimumon van, és a telefon állandóan váltogat. A Home gomb dupla megnyomása után szintén érdemes a háttérben futó erőforrásigényes appokat kilőni, a navigáció, a VoIP-alapú programok (például a Skype) és a streamingszolgáltatások például gyakran okozhatnak meglepetéseket ilyen szempontból. Időnként még iOS alatt is jól jöhet egy-egy újraindítás a háttérfeladatok rendezésére, ha erre már régen kerítettünk sort. Az is lehetséges persze, hogy az akkumulátor jelzője vált pontatlanná. Ebben az esetben merítsük le teljesen (kikapcsolásig) az eszközt, majd töltsük fel teljesen. A folyamat újrakalibrálja az érzékelőt, pontosabb visszajelzést adva a maradék energiatartalékról. 

Amennyiben így sem sikerült javítani a helyzeten, akkor azt kell megfontolnunk, hogy mit használunk, ami sokat fogyaszthat. Természetesen a készülék hasznosságát szüntetnénk meg, ha minden funkciót kikapcsolnánk, így gyakorlatilag egy egyensúlyi állapotra lesz szükségünk. 

 

 

A kikapcsolható funkciók egyike az alkalmazásfrissítés a háttérben. Ha nem akarunk mindent frissen tartani, akkor a Beállítások, Általános, Alkalmazásfrissítés a háttérben menüben kapcsolhatjuk ki az egyes kapcsolókat. Ne felejtsük el az automatikus appfrissítéseket is ugyanígy átnézni a Beállítások, iTunes és App Store menüben. Ugyancsak elképzelhető, hogy nincs szükségünk a Siri gyors asszisztálására emeléskor - ezt az Általános, Siri fülön tudjuk megrendszabályozni. Az Adatvédelem, Helymeghatározás menü átnézése is javallott, kiszűrni azokat a programokat, amiknek nem feltétlen kell tudniuk a tartózkodási helyünket. Az átküldési értesítések tiltása is segítséget jelenthet, a Beállítások, Értesítési központban. 

Az általános üzemidőnövelő trükkök között érdemes megemlíteni néhány további dolgot. Az automatikus lezárást ha egy percre állítjuk, letiltjuk az extra hangokat (például a gépelését), zenehallgatáskor fülhallgatót használunk, lecsökkentjük a kijelző fényerejét, kikapcsoljuk a Bluetooth-t és a Wi-Fi-t, amikor nincs rájuk szükség, valamint a Mail, Kontaktok, Naptárak menüben átküldés helyett begyűjtést állítunk be, szintén értékes százalékokat nyerhetünk. 

 

 

Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy különösen fontos a lehető leghosszabb üzemidő, természetesen az egyetlen választásunk a repülő mód. Ilyenkor minden rádiót lekapcsol az eszköz, bár még mindig többet fogyaszt, mintha teljesen kikapcsolnánk. Végső megoldásként szintén szóba jöhet a gyári állapotra való visszaállítás, bár ez értelemszerűen mindent lenulláz, a tartalmainkat is. Ha viszont nem vagyunk hajlandóak lemondani az igényeinkről, akkor egy akkumulátorral egybeépített tok jelentheti a megoldást. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.