Hirdetés

Hogyan válasszunk ingyenes Photoshop-alternatívát Macre?



|

Az ingyenes programok között is találunk olyanokat, amiknek nincs okuk szégyenkezni.

Hirdetés

Legyen szó arról, hogy profi munkára van szükségünk egy grafikai szerkesztőprogramra vagy csak hobbicélból akarunk szerkesztgetni, rajzolgatni, mindkét esetben sokunk dönthet úgy, hogy nem tud vagy nem hajlandó borsos összeget áldozni egy bevált, de igen drága fizetős program megvásárlására vagy az egyre divatosabb előfizetéses rendszerre. Szerencsére a Photoshopra Mac alatt is találunk alternatívákat, ráadásul a kedvezőbb árfekvésű lehetőségek mellett sok jó ingyenes szoftver is van. Még jobb hír, hogy ezek közül sem kell minden megoldásnak szégyenkeznie. 

Hirdetés

GIMP

A GIMP (teljes nevén GNU Image Manipulation Program) az egyik legismertebb és legkedveltebb ingyenes alternatívája a Photoshopnak, és nem véletlenül. A program gyakorlatilag ugyanannyi funkcióval rendelkezik, tulajdonképpen bármelyik platformon használható, és teljesen ingyenes. A felülete teljes mértékben moduláris, ráadásul testre is szabható, így a gyakran használt eszközöket mindig előtérben tarthatjuk. A fotók kozmetikázására számos korrekciós eszközt kínál, így nem kell komolyan aggódni, ha az egyik kép, amit közzé szeretnénk tenni a weben, nem tökéletes. A GIMP nem mindenkinek válik be, de kétség kívül nehéz ilyen, hasonlóan sok mindenre képes programot találni ingyen. 

 

 

Inkscape

Az Inkscape egy nyílt forráskódú vektoros grafikai szerkesztőprogram, amit leginkább az Adobe Illustratorhoz, a Corel Drawhoz, a Freehandhez vagy a Xara X-hez lehet hasonlítani. A nyílt, XML-alapú W3C szabványú, SVG-re szakosodott alkalmazás professzionális munkákhoz is ideális lehet, ráadásul teljes mértékben ingyenes. Webes grafikák mellett mérnököknek és marketinges célokra is ideális megoldás. 

 

 

Seashore

A Mac OS X Cocoa keretrendszerére építkező Seashore ugyancsak egy nyílt forráskódú és egyben teljesen ingyenes képszerkesztő program. Az alkalmazás tulajdonképpen a GIMP technológiájára építkezik, és így ugyanazt a natív fájlformátumot is használja, mint ismertebb riválisa. A Seashore legfőbb különbsége a GIMP-hez képest, hogy a célja nem a Photoshopot egy az egyben lecserélni, hanem egy alapvető, az átlagfelhasználókat tökéletesen kielégítő szerkesztőprogramot a kezébe adni a maces felhasználóknak, ingyen. 

 

 

Pixlr Editor

A Pixlr Editor különlegessége, hogy egyrészt a Pixlr appcsomag része, másrészt weben keresztül használható, ingyenes szerkesztőprogramról van szó. Funkcióit tekintve meglehetősen gazdagon van felszerelve, így a képek szerkesztésekor nem lehet ok panaszra. Kezeli a rétegeket, vannak szűrői, gyakorlatilag mindenre jó, amire a mindennapokban szükségünk lehet. A legfőbb előnye, hogy mivel webalapú, ezért akkor is tudjuk használni, ha épp nincs a konkrét gépen telepítve. A képek mentéséhez mindössze egy fiók regisztrálása szükséges. 

 

 

Sumopaint

A Sumopaint szintén egy böngészőalapú, meglehetősen jó képességű képszerkesztő. Amit egy asztali programtól elvárhatunk, azt megkapjuk ingyen online. Ha valamiért mégis offline verzióra van szükségünk, úgy is használható a Sumopaint, igaz, ebben az esetben 19 dollárért cserébe. Az online kiadás használatához Adobe Flash Playerre van szükség, ugyanakkor a program gyors, könnyűsúlyú és egyszerűen használható. Bár majdnem minden szükséges funkcióval rendelkezik, amit csak kívánhatunk, az egyik nagy hátránya, hogy nincs CMYK színtér, csak RGB. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.