Hirdetés

iPad 2



|

Lehet szeretni, lehet nem szeretni az Apple termékeit, de az mindenképpen be kell látni, hogy a cég stratégiai tervezői tudnak valamit.

Hirdetés

 

Az iPad előtt is voltak már persze tábla PC-k, de azért azt lássuk be, hogy a gyártók nem törték össze magukat nagy igyekezetükben, hogy minél gyorsabb és vékonyabb táblákat dobjanak piacra. Aztán megjelent az első iPad. Az első pillanatban – ahogy az lenni szokott – csak az Apple fanatikus rajongói gondolták, hogy ez az eszköz megváltoztatja majd az életüket. Ez azonban nem meglepő, mert aki egyszer rákapott az alma ízére, ritkán marad közömbös a cég többi terméke iránt. Aztán szépen sorban kezdett lehervadni a magabiztos mosoly a konkurens gyártók főnökeinek arcáról, és valószínűleg már ment is a fenyegető levél – a borítékban egy iPaddel – a fejlesztőknek, hogy azonnal készítsenek egy hasonló terméket. Csak ha lehet, egy kicsit okosabbat, vagy legalább vékonyabbat.

 

 


Ez persze már szinte történelem, de nem kizárt, hogy az iPad 2 megjelenése hasonló pánikot okozott a többi gyártónál – a Samsung az új táblájának indulóárát például korrigálnia is kellett, mert eladhatatlan lett volna az új Apple hardverrel szemben –, hiszen a tavalyi modell áráért egy jóval erősebb, de vékonyabb készüléket kaphatunk kézhez.


A legerősebb a ringben


Ezt a táblát gyűjtöttük be mi is egy kis teszt erejéig, mégpedig a 64 GB-os, 3G-s modellt, amely a legerősebb darab a termékpalettán. Ez az árán is meglátszik, hiszen közel negyedmillió forintot kell otthagynunk valamelyik magyar kereskedőnél, ha egy ilyet szeretnénk hazavinni. Cserébe viszont büszke tulajdonosai lehetünk napjaink egyik legmenőbb számítástechnikai eszközének.


A kis dobozban a készüléken kívül a felhasználói dokumentáció, a dokkolócsatlakozó és egy 10 wattos USB-adapter található. Az iPad 2 külső felépítése nem sokban különbözik a korábbi modelltől: a kezelőszervei szinte pontosan olyanok és ott helyezkednek el, mint egy iPhone 3GS-nél. Szinte az egyetlen szembetűnő különbség a frontoldali kamera, amely az iPad 2-n található, és amivel videobeszélgetéseket (facetime) lehet folytatni a többi iPad 2-tulajdonossal. Mindenképp meg kell említenünk itt a tábla vékonyságát, ami a maga 8,8 mm-ével megjelenéskor minden hasonló készüléket maga mögé utasított.

 

 


Erre a kis helyre zsúfolta a gyártó az 1 gigahertzes, kétmagos A5-ös processzorát, a 64 GB-os SSD-meghajtót, a fokozott pontosságú GPS-t (AGPS) és a 25 wattóra teljesítményű akkumulátort, amelynek segítségével akár 10 órán keresztül is böngészhetjük Wi-Firől a netet egy feltöltéssel. A kijelző pedig, amelyen mindezt végezhetjük, 9,7 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású, fényes felületű, széles formátumú multitouch megjelenítő IPS-technológiával. A felbontása 1024x768, amely 132 ppi-t jelent.


Minden szinten penge 


Bekapcsolás után a szokásos iPad-kezdőképernyő jelentkezik: alul a Tálcán a négy fő alkalmazási terület parancsikonja (böngésző, levelezés, képgaléria, iPod), felül pedig az Asztalon a további ikonok. Ezeket már csak azért sem soroljuk fel, mert az első bekapcsolásnál is 13-an vannak, és számuk garantáltan ugrásszerűen fog nőni minden egyes nap, amikor használjuk a készüléket, hiszen az Apple App Store-ban olyan elképesztő mennyiségű szoftver várja, hogy letöltsük, hogy a kétnapos tesztidőszakunk alatt két további Asztalt is telepakoltunk a leszedett programok parancsikonjaival.


A gép teljesítményéről nem igazán lehet negatívumot írni, nyilvánvalóan azért, mert a rajta futtatott programokat eleve erre a rendszerre írták, és ennek megfelelően nem is találtunk olyan alkalmazást, ami megizzasztotta volna az iPad 2-t. Az Infinity Blade című kardos-romantikus játék elején például simán megölik az embert, mire rájön, hogy már rég nem az intrót nézi, annyira szép és akadásmentes a játék.


Mindent összevetve tehát mindegy, hogy játszani, dolgozni vagy csak a fotelből netezni és levelezni szeretnénk vele – ha az iPad 2-t választjuk, nem fogunk csalódni.


Specifikációk:


Wi-Fi (802.11a/b/g/n)

Bluetooth 2.1 és EDR-technológia

Wi-Fi+3G-modell: UMTS/HSDPA/HSUPA 

9,7 hüvelykes kijelző, 1024x768 pixel felbontás

1 GHz kétmagos Apple A5

Hossz: 241,2 mm

Szélesség: 185,7 mm

Mélység: 8,8 mm

Súly: 607 g


Értékelés:


Előny: gyors, vékony, innovatív

Hátrány: picit drága

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.