Hirdetés

Mac: támadások céltáblájában?



|

A McAfee az Apple termékeire leselkedő növekvő biztonsági fenyegetéseket jelez.

Hirdetés

A világ egyik vezető, biztonsági fenyegetésekkel és kutatással foglalkozó szervezete szerint a Macintosh-platform sérülékenységének észlelési rátája 228 százalékos növekedést mutatott csupán az elmúlt három év során.

"Sokan hiszik azt, hogy egy Apple operációs rendszerének használata már önmagában a védelem egy formáját jelenti, mivel ők így kevésbé fogékonyak a rosszindulatú szoftverekre, mint a Windowst használók", nyilatkozta Stuart McClure, a McAfee globális fenyegetésekkel foglalkozó részlegének vezető alelnöke. "Bár a Mac operációs rendszerét célzó fenyegetések száma alacsony, az Apple-termékek használata önmagában nem biztosítja, hogy gépünk láthatatlan maradjon a rosszindulatú programok elől; a felhasználóknak sokkal jobban oda kellene figyelniük a biztonságra, mivel az Apple operációs rendszerei ellen indított támadások is növekvőben vannak."

A kutatás legfontosabb eredményei megállapítják: 2003-ról 2005-re a sérülékenységek észlelési rátája az Apple Mac OS platform esetében 228 százalékkal növekedett, szemben a Microsoft termékeinél mutatott csupán 73 százalékos növekedéssel. Mint azt a legutóbbi javítások is mutatják, az Apple Mac OS platform ugyanolyan sérülékeny a célzott rosszindulatú szoftvertámadásokkal szemben, mint az egyéb operációs rendszerek. Az Apple fogyasztói termékekkel elért sikerei, valamint az ebből eredő megnövekedett ismertsége arra fogja ösztönözni a támadások mögött állókat, hogy a Mac operációs rendszerét, valamint az Apple egyéb termékeit (iTunes és iPod) vegyék célba.

Az Apple a rosszindulatú szoftverevolúció korai szakaszaiban járhat, ahol a kódokat (exploits) kísérletezésből, a szerző technikai jártasságának bizonyítékaként, illetve hírnévszerzés céljából írják. A McAfee szerint ez az ösztönzés, együttesen azon ténnyel, hogy az Apple exploit kódjai könnyen hozzáférhetők az Interneten, a Macet nyílt célponttá teszik a rosszindulatú szoftvertámadások számára. Bár az OS X-et megcélzó vírusok mennyisége relatív alacsony volt 2004 januárja óta, a McAfee Avert Labs jóslata szerint a Macintosh sérülékenységeinek növekvő száma egyre több támadót vonz majd a következő és az azt követő években.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.