Hirdetés

MacBook Pro i5



|

A MacBook Pro termékvonal nemrégiben kissé megerősödött. A cégnek a frissítésre vonatkozó bejelentése annyira a háttérben volt, hogy többen talán le is maradtak róla.

Hirdetés

Az igazat megvallva, nem is olyan nagy változások ezek, maximum az új processzorokat vagy a grafikus változásokat érdemes megemlíteni. A fejlesztések az új laptopban elenyészőek, viszont ha a lecserélni kívánt Macbookhoz hasonlítjuk, akkor máris érdekesebb a helyzet. Itt megjegyeznénk, hogy a legutolsó MacBook Pro-frissítés óta a MacBook Air jelentős változásokon ment keresztül, így például ha a 13 hüvelykes MacBook Prót próbáljuk hasonlítani az ugyanakkora Airhez, az adatok már nem is olyan kedvezőek. Hiába a magasabb órajelű processzor a Próban, az Air jobb Speedmark-pontokat kapott, és csak 30 000 forinttal kerül többe. A kevés hátránya az Airnek a kis kapacitás és a csatlakozók hiánya.

 



Újdonságok

Annak ellenére, hogy az új MacBook Pro ára változatlan maradt, az alkatrészekben fejlesztés történt. A belépő kategóriás, 359 000 forintos 13 hüvelykes Pro 2,3 Ghz-es dual-core Core i5 processzorát 2,4-es cserélték, merevlemezének kapacitását 320 GB-ról 500-ra emelték. A következő családtagot, a már 450 000 forintot kóstáló 13 hüvelykes testvért már 2,8 Ghz-es dual-core Core i7-es processzor hajtja, adatainkat pedig 750 GB-on tárolhatjuk. Grafikus szempontból nem történt változás, mindkét gép az Intel HD Graphics 3000 integrált kártyát használja.

A 15 hüvelykes modelleknél is változtattak a főbb alkatrészeken: az olcsóbbik, 530 000 forintos változatban már egy 2,2 Ghz-es, quad-core Core i7-es processzor dolgozik, a grafikus kártyát pedig egy AMD Radeon HD 6750M-re cserélték, amely 512 MB memóriával rendelkezik. A drágábbik 15”-s gépben újításként 2,4 Ghz-es quad-core Core i7-es CPU-t, valamint egy AMD Radeon HD 6770M-es grafikus vezérlőt találunk 1 GB memóriával. A merevlemezek terén viszont nem tapasztalhatunk semmilyen változást, ugyanúgy 500, illetve 750 GB-os winchester leledzik bennük.

 



Ahogy az előző generációs MacBook Prók esetében történt, az új 17 hüvelykes modell ezúttal is a drágábbik, 640 000 forintos 15 hüvelykes gép alkatrészeit kapta meg, a képernyőméreten és egy ExpressCard-sloton felül nincs is itt semmi különbség. Az akkumulátorok terén sem tapasztaltunk változást, körülbelül 6 órát bír az akkumulátor egy feltöltéssel.

Referenciaértékek

Teljesítmény terén is eléggé csekély a változás, csakúgy, mint a hardver esetében. Az új 13 hüvelykes kisebbik testvér csupán 4 százalékkal nyújtott jobb teljesítményt elődjénél. Az erősebb 13-as körülbelül 10 százalékos javulást tudott felmutatni. A legérdekesebb eredmények Photoshop- és Aperture-tesztjeinken születtek, mert itt a régebbi gépek bizonyultak gyorsabbaknak. Az Apple weboldala szerint az új hardverek szabályozni tudják a processzor sebességét annak érdekében, nehogy túlmelegedjen a rendszer. Valószínűleg ez történhetett ezeken a teszteken is, illetve a merevlemezek is beleszólhattak az eredménybe.

A gyengébbik 15 hüvelykes laptopnál már több, majdnem 12%-os teljesítménynövekedést mértünk, amihez nagyban hozzájárul a grafikus vezérlő cseréje. Az új kártyával 85%-kal több fps-t produkált a gép a Cinebench Open GL-tesztben, mint elődje. Portal 2-tesztünk is nagyszerű eredményt hozott: az új Pro 160 fps eredménnyel zárt, míg elődje ezt a tesztet csak 68,6 ponttal abszolválta – mellesleg ezek az eredmények megegyeznek a tavalyi, erősebb 15 hüvelykes modell értékeivel.

 



Az aktuális erősebb, 15”-os modell grafikus teljesítménye csak kicsivel lett gyorsabb elődjénél, körülbelül 7 százalékkal. A 17-es modell összességében kicsivel több, mint 4 százalékkal hagyta le elődjét.

Air vs. Pro

Az Airben történt júliusi változtatások tekintélyes fejlesztésekről adtak tanúbizonyságot, amikkel az addig sokat támadott készülék egy teljes értékű laptoppá nőtte ki magát. A MacBoook Pro frissítése után még nagyobb lett a két család iránya közötti különbség, de azért akadnak még meglepetések. Példának okáért, a legolcsóbb Pro ugyanolyan Benchmark-értékeket produkált, mint az olcsóbb, 11 hüvelykes Air, sőt az 1000 fontos, 11 hüvelykes MacBook Air jobb eredményeket mutatott, mint az ugyanannyiba kerülő Pro.

Természetesen ez a siker sincs áldozatok nélkül: memóriából alaphelyzetben a Prónak 4 GB-nyi jutott, míg az Air csak 2 gigabájtot kapott. Merevlemez terén sem rózsás a helyzet az Air számára, hiszen az 64 vagy 128 GB-os SSD-vel rendelkezik (bár ez sokkal gyorsabb) a Pro 500 GB-os winchesterével szemben. Végezetül az Airekben i5 processzorokat találunk, a Próban pedig a belépő szintet kivéve i7-eset.

Ha pedig egy 13 hüvelykes laptopot keresünk magunknak, szintén számításba kell vennünk kisebb különbségeket a két család között. Igaz, hogy az induló Air 30 000 forinttal kerül többe, mint az alap Pro, viszont teljesítményben jóval maga mögé utasítja azt. Ugyanolyan eredményt a drágábbik, 450 000 forintos Pro tudott felmutatni az Airrel szemben.

Ha igazán ki szeretnénk élvezni a „Pro” jelentést is, akkor számunkra csak a 15 vagy a 17 hüvelykes verziók kerülhetnek szóba. A 13”-s MacBook Pro leginkább a mára már eltűnt MacBookhoz hasonlítható. A nemrég felröppent pletykák alapján még az is elképzelhető, hogy a 15 hüvelykes MacBook Pro napjai is meg vannak számlálva; a pletykák szerint a cég már dolgozik a 15”-s MacBook Airen.

Személyes tapasztalatok

Egy 13”-os MacBook Prót próbálhattunk ki, amelyet ebben a hónapban kaptunk kölcsön az Apple-től egy kis tesztre. Ez a készülék a legkisebb tagja volt a sorozatnak, tehát a 2,4 MHz-es Core i5-ös darab 4 GB RAM-mal, 500 GB-os HDD-vel és az Intel HD Graphics 3000 integrált videovezérlővel.

Már kicsomagolás előtt is gyanús volt a doboz súlya, de amikor kivettem a Prót a dobozából, komolyan meglepett, milyen nehéz. Közel három kilójával a legkisebb Pro messze nem a legkisebb és legkönnyebb 13 hüvelykes laptop, amit valaha láttam, viszont ezeket az érveket már úgyis leírtam, így lássuk, mit nyújt az Apple legkisebb MacBook Pro gépe annak, aki ezt a darabot választja.

 



Teljes értékű Apple laptopot kapunk a pénzünkért. Attól függetlenül, hogy van ennél gyorsabb Mac, ezen az áron pedig PC is akad bőven, mégis megfontolandó a választás. A Pro ugyanis a nálam töltött röpke két hét alatt egyszer sem hagyott cserben. Sosem éreztem, hogy a teljesítménye nem elegendő, a külalakja pedig a szokásos, minőségi tervezésnek köszönhetően semmilyen kívánnivalót nem hagy maga után. Mivel nemrégiben írtam egy Pro tesztet a Macworld oldalaira, ezért most csupán a különbségeket emelném ki, amelyek bizony alig észrevehetőek.

A processzor órajelének emelése nem feltűnő, a tárhely eddig sem volt olyan kevés (320 GB), az 500 GB viszont már tényleg mindenre elég. Az egyetlen szemmel látható újítás, hogy az új MacBook Pro billentyűzete már dedikált Lion-gombokkal is rendelkezik, így a funkciógombok közt a Dasboard, mellett már a Launchpad is saját gombot kapott.

Mindezen újítások mellett, illetve lényegében azok hiánya ellenére egy nagyon szerethető darab lett az új MacBook Pro. A gép 359 000 forintos ára a hasonlóan erős laptopok mezőnyében kicsit borsosnak számít, de ezért cserébe megkapjuk vele az OS X Liont, amit még az integrált videovezérlőjével is zökkenőmentesen elfuttat. Lényegében pedig ez a fontos, nem?


Adatok:

- Intel Core i5, 2,4 GHz
- 13 hüvelykes kijelző
- Thunderbolt-port
- 4 GB, 1333 MHz RAM
- 500 GB 5400 fordulat/perces HDD
- Intel HD Graphics 3000
- Forgalmazó: Apple Inc.
- Ár: 359 990 forinttól
- Web: apple.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.