Hirdetés

Megérkezett a hópárduc - ilyen az új MacOS



|

Cikkünkben a Mac OS X 10.6-os "Snow Leopard" verziójának újdonságait mutatjuk be, amely csak Intel processzoros Macintosh gépekre telepíthető fel.

Hirdetés

Talán az egyik legfontosabb, leggyökeresebb változás, hogy úgy tűnik, az Apple végleg maga mögött hagyta a Power PC korszakot, a Snow Leopard csak Intel processzoros Macintosh számítógépeken fut. A cég kedvezményes árat biztosít a korábbi verziók tulajdonosainak, 8300 Forintért vásárolhatnak Upgrade lemezt azok, akik rendelkeznek az operációs rendszer korábbi változatával. Családi „kiszerelésben” is kapható, a Family Pack névre keresztelt csomag 15 500 forintos áron kapható és maximum öt számítógépre telepíthető fel.

 

 

leo3.jpg
 

 

Szintén fontos újítás, hogy az operációs rendszerhez csomagolt alkalmazások legtöbbje immáron natív 64 bites alkalmazásként fut (természetesen csak 64 bites számítógépeken), így jóval több memóriához férhetnek hozzá, mint a korábbi változatban. Néhány alkalmazás mint például az iTunes, a Front Row vagy a DVD Player továbbra is 32 bitesként funkcionál. Érdekesség, hogy a Snow Leopard rendszermagja, más néven a kernel, 64 bites gépeken is 32 bites változatban töltődik be - ezt felülbírálhatjuk, ha a rendszerindítással egyidőben lenyomva tartjuk a 6-os és a 4-es billentyűket.



Immáron az operációs rendszer része lett az OpenCL technológia, amely segítségével a programok képesek kihasználni a grafikus processzorban rejlő számítási képességeket, így a fejlesztők számára egyszerűbbé válik az ilyen alkalmazások készítése. Megújult a Quicktime is, Quicktime X néven, egyrészt az operációs rendszer által használt Core Audio, Core Video és Core Animation technológiákra épül és támogatja a http alapú műsorsugárzást is. Mindezekhez új felület és teljes 64 bites támogatás jár.
Új technológia az úgy nevezett Grand Central Dispatch - röviden GCD, amely az alkalmazások helyett saját maga osztja el a feladatokat a többmagos, illetve többprocesszoros rendszereken.

 

leo2.jpg



Nagyon fontos, hogy az operációs rendszer minden egyéb segédprogram nélkül támogatja a Microsoft Exchange Server 2007 kiszolgálókhoz való kapcsolódást a Mail, az Address Book és az iCal alkalmazásokon keresztül. Ez azért is nagy szó, mert Windows alatt ez a funkció csak a Microsoft Office Outlook alkalmazás telepítésével együtt valósítható meg. Frissült a nyomtatásért felelős CUPS modul is, legújabb 1.4-es verziója támogatja az úgy nevezett Internet Printing Protocol-t is.

 



Persze a felhasználói felületet és érintette néhány változás, például végre lehetséges a PDF-ekben a többhasábos szöveg korrekt kijelölése, gyorsabban frissülnek a PDF és a JPG állományok nézőképes ikonjai és az egymásra tornyozott dokumentumok (Stacks) között lévő mappák tartalma is gyorsan elérhető. Változott az alapértelmezett gamma beállítás is 1,8-ről 2,2-re és az Exposé képes egy alkalmazás összes ablakának gyors megjelenítésére is.

 

 

leo1_k.jpg
 

 



Az operációs rendszer telepítése után több szabad helyünk marad, mint a korábbiaknál. Egyrészt maga a rendszer is körülbelül 7 gigabájttal kevesebbet foglal a merevlemezből - ez többek között annak köszönhető, hogy csak a fontosabb, elterjedtebb nyomtató-meghajtók települnek -, másrészt a korábbi gyakorlattal ellentétben a Snow Leopardban 109 bájt jelent egy gigabájtot, (ez korábban 230 volt), azaz 1 000 000 000 helyett 1 073 741 824 bájt. Ezzel a "trükkel" ugyanaz az üres terület többnek látszik. Elődjéhez képest gyorsult is a rendszer, gyorsabban települ, indul és áll is le, ráadásul a beépített Time Machine adatmentő is fürgébben dolgozik.



Gyorsabb és használhatóbb lett a Mac OS X új verziója, mivel a frissítés egyáltalán nem drága, az Intel processzoros Macintosh tulajdonosok számára mindenképpen érdemes váltani. A többiek kénytelenek lesznek továbbra is a 10.5-ös, „Leopard” verziót használni és gyűjteni az újabb masinára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.