Hirdetés

Megjelent az első trójai Mac-re



|

A legfertőzöbb kémprogramok „sikerreceptje” alapján terjed az első trójai az Apple operációs rendszereken.

Hirdetés

A hónap legnagyobb újdonsága kétségtelenül az Apple termékek használóit érinti, akik sokáig biztonságban érezhették magukat, hiszen Macintoshra nem fejlesztettek jelentős számmal vírusokat és kémprogramokat. Úgy tűnik, ennek most vége: az Intego IT biztonságtechnikai cég felfedezte az első professzionálisan elkészített trójait Mac OS X operációs rendszerre.

 

Az OSX.RSPlug.A nevet viselő káros alkalmazás egy QuickTime beépülő modulnak álcázza magát, valójában pedig egy DNS átirányító, ami a fertőzött számítógépen tetszőleges weboldalt képes átirányítani más weboldalakra: például a Google keresési találatok helyett egy hasonló, de a bűnözők által megszerkesztett oldalra is el tudja vinni a felhasználót, vagy akár meg is tagadhatja bizonyos weboldalak (kiszolgálók) elérését.

 

Az új Mac-es károkozó a Sunbelt toplistát sokáig vezető Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec működését másolja: felnőtt tartalmú videó "megtekintéséhez" szükséges kódoló modulként tünteti fel magát, majd az "ultracodec" mindössze egy jóváhagyást és a telepítéshez jelszót vár a felhasználótól:

mac_malware_1.png

Nagyításhoz kattintson a képre!

A jóváhagyás után már fel is települt a trójai. Ironikus módon a telepítés akkor indul el, ha a Safari-ban korábban bekapcsoltuk az "Open safe files after downloading" opciót, vagyis a biztonságos letöltések automatikus megnyitásást - csak ez esetben a biztonságos jelzővel akadnak problémák. Az új károkozó ellen a Safari nem véd, de az antivírusok sem ismerik fel: a VirusTotal 31 antivírusából egy sem azonosította a károkozót. (VirusTotal eredmények)



Abban valamennyi vezető IT-biztonsági szoftvergyártó - így a Sunbelt Software és a McAfee - képviselői is egyetértenek, hogy az új támadás elsősorban a Mac OS X operációs rendszert futtató iPhone telefon és iPod Touch médialejátszó utóbbi időben tapasztalható nagyarányú elterjedésének egyenes következménye lehet. „A Macintosh felhasználók eddig biztonságban érezhették magukat, ezért gyakorlatilag nem foglalkoztak antivírus, vagy kémprogram-eltávolító telepítésével. A jövőben minden bizonnyal egyre több károkozóval találkozhatunk Apple gépeken is, ahogy a Mac OS X egyre népszerűbbé válik és a bűnözők számára egyre kifizetődőbb lesz a platform támadása." - mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezetője.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.