Hirdetés

Mennyire biztonságos az iMessage?



|

Kutatók szerint nem kell vakon bízni a rendszerben.

Hirdetés

Nagyjából két hónappal az Edward Snowden által elindított lavina előtt örülhettek az Apple iMessage üzenetküldő rendszert használók, ugyanis az amerikai kábítószer-ellenes hivataltól (DEA) kiszivárgott dokumentum szerint az ügynökség még bírói végzéssel sem volt képes elolvasni az egyik gyanúsítottjának a rendszer segítségével folytatott üzenetváltását.

Hirdetés


Az Apple tájékoztatása szerint ennek oka az iMessage rendkívül erős titkosítása, még a vállalat munkatársai sem képesek beleolvasni a felhasználók végponttól végpontig kódolt üzeneteibe. A bátor állítás felkeltette a QuarksLab biztonsági cég figyelmét, a használt protokoll működését visszafejtve pedig megállapították, hogy a publikus titkosító kulcsok az Apple szerverein vannak tárolva.


Mindez annyit tesz, hogy az Apple állításával ellentétben az alapvetően gyakran változó kulcsok fixálásával meg lehetne oldani az elfogadott üzeneteket dekódolását, bár a kutatók is kiemelték, hogy szinte biztosan csak elméleti problémáról van szó.


A felfedezésre válaszul a cupertinói cég némileg visszatáncolt a biztonság mértékét illetően, ám a szóvivőjük állítása szerint a felvázolt kémkedési lehetőség praktikus elérhetővé tételéhez módosítaniuk kellene az iMessage szerveroldali architektúráján, erre vonatkozó terveik pedig nincsenek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.