Hirdetés

Rááll a digitális pénzre az Apple

|

Egyes pletykák szerint nem a Bitcoinnal békéltek meg, saját digitális valutát akarnak.

Hirdetés

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Bitcoin története a mai napig egy hullámvasútra hasonlít. Mindennek az oka pedig egyszerű: a nagyhatalmak és a vezető pénzintézetek egyelőre képtelenek szabályozni és a megfelelő keretek közé szorítani a nemzettől, országtól és hatóságtól független digitális valutát, amelyből így sem komolyabb hasznot nem nyernek, sem a használóit nem tudják bebiztosítani. Az előbbit azért több helyen megpróbálják, elvégre sok országban már adóköteles vagyontárgynak minősül a Bitcoin. 

Jó hír mindenesetre a digitális valutát kedvelők számára, hogy az Apple egy ideje átalakította az App Store szabályzatát, amely a korábbi tisztogatások után már engedélyezni a digitális valuták visszatértét az Apple rendszerébe. Iparági elemzők szerint ez zöld lámpa a Bitcoinnak, mások pedig úgy vélik, hogy az almás cég egy saját digitális pénzt vetne be hamarosan. 

 

Hirdetés

 

A Bitcoin egyelőre úgy tűnik, hogy biztonságban van, a hétvégén ugyanis a Coin Pocket volt az első app, ami a kategóriában visszatért az almás áruházba. A segítségével küldeni és fogadni lehet Bitcoint, vagy egyik tárcából a másikba átutalni. Arra is alkalmas, hogy a digitális tárcánkból közvetlenül fizessünk ki vele másokat, online. 

A Bitcoin történetét bonyolítja, hogy sokan illegális termékek és szolgáltatások vásárlására használták, elég csak a Silk Road piacterére gondolni. Ennek ellenére egyre több legális szolgáltató, bár, étterem, bolt, hotel fogadja el, sőt egy ideje az első ATM-ek is megjelentek. Az Apple még tavaly takarította el az összes digitális pénzre építő appot, köztük a Blockchaint, a Coinbase-t és a Gliphet. A szakértők szerint minderre jogi okok miatt kerítettek sort, sok területen ugyanis még mindig szürke zónának számít a Bitcoin, aminek a használatát a japánok egyenesen meg is tiltották a bankok számára. A mostani szabályzat már körültekintő az Apple-nél, ugyanis eszerint amíg a digitális pénz együttműködik a helyi törvényekkel, addig az engedélyezett is marad. 

 

Hirdetés

 

A MacroDigest alapítója és a London School of Economics szakértője, Garrick Hileman is egyetért abban, hogy az Apple lépése jelentős mértékű ezen a területen. Nem csak, hogy elismeri a Bitcoin létjogosultságát a mindennapi életben, hanem hozzáférhetőbbé is teszi azt az átlagemberek számára, mivel egy olyan cég támogatja, amelyben bíznak és mindennap kapcsolatban vannak vele, valamint a szűrt alkalmazáskínálatukkal. 

Miközben Hileman szerint a Bitcoin elterjedése emiatt felgyorsul, addig a történtekkel egyszerre egyre valószínűtlenebbnek gondolja, hogy az Apple saját digitális pénzt mutatna be. Szerinte a valuták akkor kezdenek kibontakozni, amikor széleskörben támogatottak, nem amikor az elfogadottságért küzdenek. Bár a legtöbb cég jelen pillanatban is saját digitális pénz megalkotását mérlegeli, nem tartja valószínűnek, hogy az Apple, az Amazon, a Google vagy a PayPal mostanában ilyesmivel állna elő. Nem szabad persze elfelejtkezni az Apple sokat pletykált saját fizetési rendszeréről sem, ami nagyban átalakíthatja az összképet. Addig is az iOS-tábor bitcoinosainak nem muszáj Androidra váltaniuk, ha digitális tárcát akarnak. 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.