Hirdetés

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: mi a különbség?



|

Megmutatjuk, hogy miben tud többet egyik csúcskészülék a másiknál.

Hirdetés

Nagyjából fél év különbséggel jelenti be az Apple és a Samsung az újabb és újabb csúcskészülékét, ha okostelefonról van szó. Emiatt természetesen sok tekintetben eltérnek az aktuális zászlóshajók, de tény, hogy mindkettő kiváló választás, és a Galaxy S6, valamint az iPhone 6 egyaránt nagyszerű értékeket képvisel. De vajon miben tud az egyik többet, mint a másik? Mutatjuk. 

Hirdetés

 

Amit a Galaxy S6 tud, de az iPhone 6 nem

Pulzusmérő

A Galaxy S6 LED-es villanója mellé pulzusmérőt is rejtettek, amivel a vér oxigéntelítettségét is mérhetjük. Természetesen az effajta pulzusmérők nem tökéletesen pontosak, azonban jó hír, hogy a készülék gyárilag kínál ilyen funkciót. Az iPhone 6-nál erre a célra a kamerát és a LED-es villanót használhatjuk, külsős app segítségével. 

 

Erősen prémium kütyük

 

Szebb kijelző

A Samsung már a Galaxy Note 4-gyel is képes volt odacsapni az Apple-nek kijelzőfronton, a Galaxy S6-ban lévő AMOLED panel pedig még jobb lett. A Samsung 5,1 hüvelykes, 2560 x 1440-es képernyője 577-es pixelsűrűséget és lélegzetelállító megjelenést garantál. Az iPhone 6-ra egy 4,7 hüvelykes, 1344 x 750-es IPS panel jutott, ami csak 326-os képsűrűséget tesz elénk. Természetesen azért nem kell félni attól, hogy ez a kijelző csúnya lenne. 

 

VR-es kiegészítő

A Samsung a jövőre is gondolt, amikor a Gear VR headsetet kompatibilissé tette a Galaxy S6-tal: a virtuális világban így videózhatunk és játszhatunk is akár. Tény, hogy a VR kora még nem érkezett el a mindennapokba, de a Galaxy S6 már készen áll ezekre az időkre. 

 

Gyorstöltés és vezeték nélküli töltés

Az iPhone 6 meglehetősen gyorsan tölti fel az akkumulátorát, azonban a Galaxy S6 gyári gyorstöltése kilométereket ver az almás kütyüre ilyen szempontból. A Galaxy S6 töltője tíz perc alatt több órányi készenléti időt garantál. 

A Samsung készüléke ezen felül gyári támogatást kapott a vezeték nélküli töltőkhöz is, ami extra kényelmet jelent az asztalon. 

 

Már nincs gond a Samsung ujjlenyomat-olvasójával

 

Osztott kijelző

Igaz, hogy a Galaxy S6 nem phablet, de azért jó hír, hogy két app futtatható egyidejűleg a kijelzőn. Ilyenkor a tartalom nagyon könnyen mozgatható két alkalmazás között, ami megkönnyíti a munkát. Sajnos az iOS hiába támogatja a multitaskingot, egyszerre csak egy app használatát engedélyezi. 

 

Mobilfizetés bárhol

A Samsung Pay és az Apple Pay mobilfizetési rendszerek között rengeteg a hasonlóság, azonban van egy hatalmas különbség. Az almás rendszerhez a legtöbb helyen új terminálokat kell telepíteni, míg a Samsung meg tudta oldani, hogy egy hibrid technológiának hála a régi terminálokkal is használható legyen a rendszere. 

 

Követ az autofókusz

Az eddigi tesztek alapján a Galaxy S6 és a Galaxy S6 edge elképesztő kamerát kapott, ami minőségben felülmúlja az iPhone 6 kameráját. További előny samsungos oldalon a követő autofókusz, amelynél elég rábökni egy tárgyra, a készülék pedig mozgás közben is folyamatosan állítja ehhez a fókuszt, fotóknál és videóknál egyaránt. A Galaxy S6 kamerája egyébként a Home gomb dupla megnyomásával zárolt állapotból is elindul, méghozzá 0,7 másodperc alatt - ez még az Apple kameraindítási sebességét is lekörözi, pedig az is villámgyorsnak számít. 

 

Távirányító

A Galaxy S6 samsungos szokás szerint tévétávirányítónak is alkalmas, és persze gyakorlatilag bármilyen eszközzel elboldogul a beépített IR-sugárzójának hála. Az iPhone 6-ba ilyet nem raktak, így ha távirányítónak használnánk, kiegészítőket kell mellé vásárolni. 

 

A kínálat krémje

 

Amit az iPhone 6 tud, de a Galaxy S6 nem

Egyszerű megosztás

Az Apple eszközeinek egyik nagy előnye, hogy elképesztően könnyű fotókat, videókat és linkeket megosztani közöttük, hála az AirDropnak, ami az iOS mellett az OS X-ben is benne van. A Handoff funkciónak hála a készülékek közötti váltás és kommunikáció is remek, így bármikor válthatunk. Androidon ehhez külsős appokra van szükség, és még a Samsung AllShare Play megoldása sem nyújt hasonlót, videolejátszás és fájlböngészés ide vagy oda. 

 

Több új app

Bár az Android rengeteget fejlődött az elmúlt évek alatt, az iOS még mindig elsőbbséget élvez, ha új és minőségi, prémium alkalmazásokról van szó. A háttérben persze ott van, hogy néhány okostelefonra sokkal könnyebb fejleszteni iOS alatt, mint ezernyi robotos eszközre, eltérő rendszerek mellett. Sok alkalmazás sosem jut el Androidra, és van, hogy a mai napig rosszabb minőségben, ha igen. Bár a Google nemrég nagyon szigorú szankciókat vezetett be a Play Áruházzal kapcsolatban, egyelőre az App Store biztonságosabb kínálattal rendelkezik. 

 

Több kiegészítő

Ha szükség lenne egy tokra, hangszóróra vagy valami kiegészítőre, a legkönnyebb iPhone-hoz vásárolni ilyesmit. A nagy népszerűség miatt a gyártók már a megjelenés előtt elárasztják ilyesmivel a piacot. Mivel a top androidos kütyükre csak mostanában kezdenek ráállni a gyártók, ezért értelemszerűen nagyobb a választék almás fronton. 

 

A Galaxy S6 újabb, így sok tekintetben előrébb jár

 

Nincs rossz döntés

Prémium funkciókból és tulajdonságokból persze egyik készüléknél sincs hiány. Mindkét eszközre remekül működő ujjlenyomat-olvasó került, mindkettő támogatja a mobilfizetést, és mindkettőnél prémium dizájnt és anyaghasználatot kapunk (a két legjobbat a piacon). Sajnos azonban egyiknél sincs bővíthető tárhely (az iPhone 6 16, 64 és 128, a Galaxy S6 32, 64 és 128 gigás kiadásban kapható), illetve a nem levehető hátlapok miatt az akku sem cserélhető vész esetén. 

A lista alapján elsőre úgy tűnhet, hogy a Galaxy S6 kilométerekkel veri az iPhone 6-ot, azonban nem szabad elfelejteni a hat hónapos előnyét a Samsungnak. Az Apple idén szeptemberben visszavághat, szoftveresen pedig már a júniusi WWDC-n mutathat frissítéseket. A prémium dizájn és funkciók mellett a választás igazából az egyéni ízlésről és igényekről szól, avagy arról, hogy a Lollipopot és több funkciót vagy az iOS-t és a célratörő egyszerűséget keressük. Bármelyik mellett is dönt valaki, ebből a két készülékből nem létezik rossz választás. 

 

Videóink a két csúcstelefonról:

 

 

 

Ti melyikre szavaztok? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.