Hirdetés

Tanuljuk meg a Lion kézmozdulatait!



|

Az OS X Lion minden eddigi rendszernél fejlettebben támogatja a kézmozdulatokkal való vezérlést. Következő írásunkban bemutatjuk a rendszer kezelésének e különös módját.

Hirdetés

A kézmozdulatok kezelése – egy multitouch trackpad ujjunkkal való megérintése vagy annak húzása – nem jelent komoly újdonságot egy maces számára, az OS X-ben már rég megjelentek a gesztusok valamilyen formában. Sokan közülünk viszont a mai napig nem használják ki a bennük rejlő lehetőségeket; talán azért, mert nincs meg a szükséges hardverük hozzá, vagy nem éreztek késztetést arra, hogy lecseréljék a jó öreg billentyűzet-egér párost.

A kézmozdulatok viszont a Lion megjelenésével fontos részévé váltak a Mac kezelőfelületének, talán egy nap teljesen fel is váltják az egeret. A Lion bemutatása tehát remek lehetőség a cserére, vagy legalábbis arra, hogy bizalmat szavazzunk ennek az interaktív kezelési módnak. Ezenkívül ha már évek óta használod a kézmozdulatokat, akkor is találhatsz jó pár újdonságot a Lion szótárában.

 



Miért tanuljuk meg a kézmozdulatokat?

Akik sosem használtak trackpadet, azoknak a kézmozdulatok használata teljesen értelmetlennek tűnhet. Minek lecserélni valami, ha a jól bevált egér-billentyűzet kombináció tökéletesen működik? Őszintén szólva nincs szükség a cserére, mivel majdnem az összes kézmozdulatot véghez lehet vinni egérrel és billentyűzettel, de ahogy már említettük, az Apple feltett szándéka a Mac-kezelőfelület szerves részévé tenni a kézmozdulatokat. Persze makacsul elutasíthatjuk a tanulást, de akkor az olyan emberek közé tartozunk majd, mint például azok, akik még mindig OS 9-et használnak.

Feltételezzük, hogy csatlakozni szeretnél a jövőhöz, ám felmerül a kérdés: hogyan is tanuld meg ezeket a mozdulatokat, ha eddig sosem használtad őket? Először is győződj meg arról, hogy megfelelő hardverrel rendelkezel, ami vagy egy MacBook multitouch trackpaddel vagy egy Mac Magic Trackpaddel.

 



A második lépés, hogy gondold végig, milyen előnyökkel jár, ha megtanulod őket. Az egyiket már el is mondtuk: ez a jövő, nélkülük „őskövület” maradhatsz. Természetesen ennél sokkal hasznosabb indokok is vannak. Hiszed vagy sem, néhányan közülünk úgy nőttek fel, hogy kedvelik a kézmozdulatokat, és amikor csak tudják, használják azokat. Gyakorlatilag egy eszközzel meg tudod csinálni azt, amihez eddig kettő kellett, valamint ha gyakran váltasz asztali gép és laptop között, nem kell új funkciókat tanulnod, ezáltal gyorsabb és produktívabb leszel. Kell még egy érv? Bizonyított, hogy az új dolgok tanulása jót tesz agyunk hosszú távú egészségének. Persze attól még nem leszel okosabb, hogy ezeket megtanulod, de ártani nem árt.

Tudatos tanulás

A következő lépcső a tervszerűség. Megtanulhatod a kézmozdulatokat véletlenszerűen is, de sokkal gyorsabb eredményt érsz el, ha tudatosan haladsz. Válassz ki egy mozdulatot, amit meg szeretnél tanulni, jelölj ki egy napot ennek elsajátítására, majd azon a napon óránként ismételd meg párszor a mozdulatot. Ismétlés a tudás atyja! Ha egy kicsit gyakorolgatsz a munkahelyeden és egy kicsit otthon, sosem lesz a tanulás olyan hatékony, mintha végig munka közben gyakorolsz.

A mozdulatok közti hasonlóságok

Most, hogy tisztáztuk, miért is akarjuk megtanulni a kézmozdulatokat, a következő lépcső a mozdulatok két csoportba való szétbontása. Mindkét csoporthoz kicsit másfajta tanulási módszer szükséges: az első csoport az olyan mozdulatokat tartalmazza, amelyek használata természetesnek tűnhet. A kézmozdulat utánozza magát a végeredményt, vagyis ezek a mozdulatok megtestesítik a folyamatot. Talán a legnyilvánvalóbb ezek közül a kétujjas görgetés, főleg, hogy az irány megváltozott. Most, ha a két ujjad felfele csúsztatod a trackpaden, az oldalt felfelé tolod, nem lefelé. A három vagy négy ujjal történő oldalirányú csúsztatás a virtuális Asztalok közötti váltást jelképezik. Minden esetben kapcsolat van az ujjaid mozgása, és a képernyőn történő változás között. Minél jobban a fejedben tartod ezeket a hasonlóságokat, annál könnyebb lesz megtanulnod a mozdulatokat. Az első csoportba tartozik még a kétujjas nagyítás-kicsinyítés, a kétujjas forgatás, a lapok közötti váltás, a teljes képernyős alkalmazások közötti váltás, valamint az Asztal megjelenítése, amely a hüvelykujj és a többi ujj széttolásával használható.

 



Néhányan még ide sorolják a hüvelykujj és másik három ujj összehúzását, amellyel a Launchpad hívható elő, valamint a három- vagy négyujjas lehúzást, illetve feltolást, amelyekkel a Mission Contorlt és az App Exposét hívhatjuk elő.
Természetesen kitalálhatsz magadnak saját hasonlatokat is, hogy könnyebben megtanuld ezeket a kézmozdulatokat. A természetes kézmozdulatok megtanulásához kövesd a fenti leírást és gyakorolj szorgalmasan.

A másik csoport

Itt nagyon sok olyan kézmozdulat szerepel, amelyek nem feltétlenül köthetők az általuk elért eredményhez, ám szerencsére számos ezek közül összhangban van azzal, amit az egérrel kéne csinálni, például az egérrel történő kattintást itt az ujjunkkal kell elvégezni. A jobb kattintást a trackpaden két ujjal történő lenyomással idézhetjük elő, vagy azzal, hogy megérintjük valamelyik alsó sarkot. A mozgatást egérrel a bal gomb folyamatos lenyomásával érhetjük el, a trackpaden ez három ujj húzásával kivitelezhető. Ezekben az esetekben csak át kell ültetni az egérmozdulatokat a trackpadre. Az elsajátításukhoz szintén a gyakorlás a legmegfelelőbb módszer, csak itt az egérrel való hasonlóságra kell gondolni közben.

 



Végül vannak azok a kézmozdulatok, amelyek sehogy sem köthetők az általuk elért eredményhez: például a három ujjal való dupla érintés szótárt nyit meg, vagy a kétujjas dupla érintés nagyítást eredményez. Ezek megtanulásához kitartó gyakorlás szükséges, így kissé hosszabb időbe telhet az elsajátításuk. Ha azonban meg akarod tanulni őket, meg is fogod – ez igazából a lényeges pontja az egésznek. Időbe telik, amíg a kezed átszokik egérről a trackpadre. Eleinte ügyetlennek érzed majd magad, de olyankor gondolj arra, hogy régen ugyanez történt az egérrel is, abban ráadásul semmi életszerűség nem volt. A rengeteg használatnak köszönhetően az egérhasználat ma már természetes, míg az újnak számító kézmozdulatok idegennek tűnnek – de ahogy az egeret is megtanultuk használni, ezt is meg lehet.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.