Hirdetés

Tim Cookról lepattannak Carl Icahn igényei



|

A Dell után az almás cégnél sem sikerülhet beleszólnia mindenbe a milliárdosnak.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban meglehetősen sokat lehetett hallani az informatikai sajtóban Carl Icahn milliárdos befektető nevét, ugyanis az idei évének első kétharmadában komoly részvényesként a Dell alapítóját próbálta lényegében kitenni a saját vállalatából, hogy ezzel keresztbe tegyen a gyártó tőzsdéről való kivonulásának.

Hirdetés


A háborút szeptemberben végül elveszítette, ennek beismerése után azonban nem sokat teketóriázva komoly részvényessé vált az Apple-ben, pár nappal később már a Tim Cookkal való találkáját szervezte. A férfi rögtön a mély vízbe ugorva különféle tanácsokat kezdett osztogatni a vállalat vezérigazgatójának, például felvetette egy 50 milliárd dolláros extra részvény-visszavásárlás megvalósítását, hogy ezzel növelje a papírok értékét, továbbá kifizetést csikarjon ki a vállalatból. A javaslatról február végén fognak szavazni a részvényesek. Érdekességként a férfi októberben először még 150 milliárd dolláros visszavásárlásról duruzsolt Cooknak.


A The Verge beszámolója szerint Icahn kívánsága valószínűleg nem fog teljesülni, hiszen az Apple az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentuma szerint az igazgatótanács ellenzi az ötletét.


Az Apple emlékeztette a befektetőit, hogy jelenleg is ők az egyik legnagyobb osztalékfizetők a tőzsdén, a fiskális 2013-ban 23 milliárd dollárnyi részvényüket vásárolták vissza. A profit részvényesekhez való visszajuttatásának ésszerűnek, rendszeresnek és hatékonynak kell lennie, a szóban forgó javaslat negatívan hathat a cég hosszú távú versenyképességére.


(Illusztráció: Insider Money)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.