Hirdetés

Új irányt szabhat az Apple ujjlenyomat-olvasója



|

Vajon mennyire terjed el? A Samsungot még nem érdekli, de az HTC-t például igen.

Hirdetés

Gyakorlatilag már jóval az iPhone 5S megjelenése előtt biztosra lehetett venni, hogy az új almás okostelefonban lesz ujjlenyomat-olvasó. Lett is, és azok, akik már hozzájutottak a legújabb Apple készülékhez, azok rendre dicsérik a régi-új funkciót. De vajon mennyire terjed majd el a piacon, kik veszik át, és mire használjuk? 

Hirdetés

Az Apple egyelőre igen óvatos az ujjlenyomatainkkal. Bár a különböző humoros képeken azt látjuk, hogy az Apple titkos, ujjlenyomatos adatbázisát Obama amerikai elnök nevetve veszi át a cupertunói cégtől, valójában az ujjlenyomatainkat az A7-es processzor titkosítja és tárolja. Nem küldik el az Apple-nek, nem töltik fel az iCloudba, sőt, még a külsős fejlesztők sem használhatják a Touch ID-t semmilyen formában egyelőre. Mire jó akkor most? A készülék zárolásának feloldására és arra, hogy alkalmazásokat vegyünk az iTunesból. Ez utóbbi mondjuk különösen hasznos, főleg, ha van egy gyerekünk, aki a jelszót ki tudja találni, majd össze-vissza vásárolgatna, néhány százezres mínuszt generálva a bankkártyánkon. 

 

 

Az ujjlenyomat-olvasó felhasználási területe a későbbiekben biztosan bővül majd iOS alatt, és persze máshol is. Kikerülhetetlen viszont az a kérdés, hogy vajon mennyire lesz alapvető része a mobilkészülékeknek az ujjlenyomat-olvasó? Látnok volt-e az Apple, amikor eldöntötte, hogy beleteszi az iPhone-ba vagy pedig csak nem tudták, mivel dobhatnák fel a megunt tavaly modellt? 

Az Apple történelme során számos alkalommal tett meg olyan lépéseket, amelyeket aztán a teljes iparág követett: elég, ha csak a CD-olvasókra vagy az egérre gondolunk. Mikor az Apple először épített CD-ROM meghajtót a gépébe, még nem igazán gondolta senki, hogy alapvető lesz. És azt sem gondolta senki, mikor kikerült az optikai meghajtó a MacBook Airből, hogy hamarosan alig használjuk majd az ODD-ket, és inkább a felhőbe költözünk. A többi gyártó mindenesetre előszeretettel követi az Apple-t ilyen kérdésekben: ha az ő óriási és egyben fanatikus felhasználói táboruk elfogad valamit, az rossz már nem lehet. 

 

 

A legtöbb szakértő egyébként egyetért abban, hogy bár nem az Apple találta fel az MP3-lejátszót, sem az okostelefont, sem a tabletet, mégis képes rendre arra, hogy egy meglévő technológiát vagy platformot megkedveltessen a közönséggel. Így történhet ez az ujjlenyomat-olvasóval is, amiről időközben kiderült, hogy működik lábujjal is, de akár a macskánk tappancsát is képes leolvasni. 

Sokan jósolják azt, hogy az okostelefonok gyártói most kétszer is meggondolják, mivel újítsanak, és tegyenek-e ők is ujjlenyomat-olvasót a készülékeikbe. Az ilyen technológiával foglalkozó cégek egyre keresettebbek (mint az Apple által felvásárolt AuthenTec), és iparági források szerint az HTC is úgy döntött, beveti a telefonjain az ujjlenyomat-olvasókat. A Samsung állítólag még kivár, de lehet, hogy csak azért, mert időbe telik a megfelelő alternatíva kifejlesztése. 

Addig azonban, amíg végül minden aláírást és fizetést az ujjlenyomatunkkal tudunk majd engedélyezni, nézzük meg, hogy mennyire "egyszerűen" törhető fel a Touch ID

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.