Hirdetés

Videolejátszós iPod: bemutató a jövő héten?



|

Hirdetés

Az iPod Videón a jelenleg alkalmazottnál kisebb ClickWheel kezelőszerv található majd, ugyanaz, mely az iPod nanón is helyet kapott. Az igazi újdonság azonban a hatalmas, nagy felbontású kijelző, mely elengedhetetlen a videolejátszás funkció beépítéséhez. Az új lejátszóban egy 60 gigabájtos merevlemez kap majd helyet e források szerint, és néhány milliméterrel vékonyabb lesz a jelenlegi iPod Photo modelleknél.

Az új iPoddal együtt az Apple iTunes zeneboltja is megújul, mely a zeneszámok mellett letölthető videókat, klipeket is kínál majd az új eszközhöz. A vállalat terveiről egyébként éppen az iTunes szoftver árulkodott, ugyanis ennek nemrég megjelent változatában már megtalálható volt az "Ajándék videó", "Videó megvásárlása" és "Videó hozzáadása" gomb.

Az Apple elsősorban nem a filmekre, hanem a zenei videoklipek népszerűségére alapozza az iPod Video sikerét. Valószínűleg kevesen vannak, akik az utcán sétálva vagy utazva végignéznek egy másfél órás mozit, pár perces klipekre biztos többen tudnak időt szakítani, főleg mert az iPod vásárlóközönsége amúgy is zeneszeretőkből áll.

Médiaipari bennfenntesek szerint a vállalat már tárgyal a legnagyobb kiadókkal (Sony BMG, Warner, Universal, EMI) a klipek licencelésével kapcsolatban. A pletykák szerint ősztől már a klipek is ott lesznek az iTunes zenebolt kínálatában, darabonként 1,99 dollárért. A létrejövő megállapodás várhatóan mindkét fél számára gyümölcsöző lehet: az Apple és a kiadók is új bevételi forráshoz jutnának.

Ha az Apple videolejátszási képességekkel látja el az iPodot, tovább növelheti a népszerűségét, ráadásul olyan funkciót kínálhat, amelyet az iPod legnagyobb fenyegetőjének tartott mobiltelefonokon is mostanában kezdenek elterjedni. Az amerikai mobilszolgáltatók többsége már kínál előfizető számára letölthető zeni klipeket, sőt, akár csengővideókat, vagyis hívás érkezésekor a telefon nem csak dallamot játszik le, hanem hozzá a videót is.

Az Apple azonban nem állt meg itt, ha hihetünk a híreknek, a vállalat tévétársaságokat is megkeresett, hogy a sikeres sorozatok epizódjai is elérhetők legyenek az iTunes internetes boltban. Szakemberek szerint azonban egy ilyen megállapodás csak sokára jöhet létre, mivel a jogi háttér rendkívül bonyolult.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.