Hirdetés

Woz was Here - az Apple atyja Budapesten



|

Az Apple társalapítója az NHH meghívására látogatott Budapestre. A Millenárison tartott előadását rögzítettük, így Ön is meghallgathatja az anekdotákat az Apple hőskorából.

Hirdetés

wozkicsi.jpg

Talán nincs is elcsépeltebb fordulat annál, hogy "élő legenda", de olyasvalakivel kapcsolatban, aki az Apple I-et, az Apple II-őt a világ első tanítható távirányítóját is tervezte, mégis indokolt. Steve "Woz" Wozniak számtalan anekdotát megosztott a hazai közönséggel. Ha ismertük is ezek legtöbbjét, mégiscsak más volt olyasvalakinek a szájából hallani, aki egyesszám első személyben beszél az Apple hőskoráról. Ráadásként gyakran olyan részleteket is elmesélt, amiről - gyanítjuk - a szemlátomást Apple-fanatikus közönség zöme sem hallott még.

Bizonyára mindannyian láttuk a legendás 1984 Macintosh reklámfilmet, melyet az amerikaifoci-döntő idején adtak le. Woz elmesélte, hogy az igazgatótanács egyszerűen túl drágának találta a reklámidőt a Superbowl idején, ezért ő és Steve Jobs fele-fele arányban, a saját zsebéből fizette ki a sugárzás költségét.

 

 

Ma már egészen hihetetlennek tűnik, de valaki azért, hogy az internet elődjének tekinthető ARPANET-et otthon használhassa, saját maga épített az otthoni tévékészüléket használó eszközt, amihez még a modem is saját készítésű. (Az eredeti terminál magánszemély számára megfizethetetlen lett volna.) Persze ez természetes lehet annak, akinek már a gimnáziumban is a kedvenc szórakozása volt papíron számítógépeket tervezgetni. Woz már akkor saját üzenetrögzítővel rendelkezett, amikor az szinte elérhetetlen volt, - rögvest azután, hogy legális volt ilyesmit magánszemélynek birtokolni az Egyesült Államokban. Így 1973-ban "tárcsázz-egy-viccért" (dial-a-joke) szolgáltatást indított be San Franciscó-i otthonában.

 

A Szilíciumvölgy kalózai és Wozniak előadása vágatlanul>>>


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.