Hirdetés

Fluid: mit tud a Microsoft új, webes dokumentum-formátuma?



|

Az újdonság olyan, mint a Google Docs szteroidokon, de a Fluid lényege úgy is elmagyarázható, mintha a dokumentumokat elemenként legózhatnánk össze, esetleg kicsi, élő építőkockákat pattinthatnánk meglévő várakba.

Hirdetés

Amikor eddig a Microsoft Office verzióiban valamilyen dokumentumot készítettünk, azt már az elején meg kellett határoznunk, hogy ez alapvetően szöveges doksi lesz, táblázat, esetleg bemutató, és ennek értelmében eleve Word, Excel vagy PowerPoint fájlt nyitottunk. Persze átjárás eddig is volt közöttük, beszúrhattunk például Excel táblázatot doksiba, de ettől még az alap ugyanaz maradt (és ezt követik a versenytársak is), van egy alap dokumentum-típusunk, és annak keretein belül lehet gondolkozni onnantól, hogy létrehoztuk őket.

Mi a Microsoft Fluid lényege?

A Fluid ezzel szemben egy olyan újfajta dokumentum-darabka, amelyet maga a Microsoft is úgy határozott meg, mint "egy weben lakó LEGO építőkocka moduláris dokumentumok számára". Ezeket közvetlenül szerkeszthetjük bármelyik appból, valós időben - a projekthez az adta az ötletet, hogy ha mobilon vagy tableten dolgozunk, akkor bizony macerás többféle szoftvert egyszerre nyitva tartani és váltogatni közöttük a különféle komponensek szerkesztéséhez.

Ráadásul, ha egy ilyen Fluid elemet szerkesztési jogokkal megosztunk másokkal is, akkor ezt úgy emelhetjük be a dokumentumainkba, hogy ez a részlet mindig a legfrissebb állapotot mutatja majd. Készülhet például egy táblázat vagy egy grafikon, amelyben egy cég termelési adatai szerepelnek, és ezt többen elérhetik, hogy napról napra aktualizálják. Amikor ezt a kis Fluid darabkát beszúrjuk egy dokumentumba, ez a részlet mindig a legújabb állapotot kéri le a webről és ezáltal folyamatosan aktuális marad - és mi magunk is közvetlenül belenyúlhatunk a dokumentumon belülről anélkül, hogy más appra kellene átváltanunk.

A Microsoft nagyon hisz az új módszerben, ezért a Fluid keretrendszert open source formában teszi elérhetővé, hogy bárki testre szabott megoldásokat készíthessen a segítségével. Az Office.com felhasználóinak egy része már a következő hónapokban éles tesztfázisban próbálgathatja is az újdonságot.

Miben új a Fluid?

Csoportmunkára felkészített irodai alkalmazások és környezetek eddig is léteztek, tudja ezt a nemrég Office 365-ről Microsoft 365-re átkeresztelt megoldás, de akár a Google Docs is. Különféle jogokat adhatunk másoknak ahhoz, hogy egyes dokumentumokat közösen szerkesszünk, megjegyzéseket fűzzünk hozzájuk, változatokat készítsünk belőlük. A Fluid ezt teszi még részletesebbé, hiszen így például nem kell mások felé megnyitnunk egy teljes dokumentumot, csak azt a részét, ami rájuk tartozik - a tucatnyi oldalon részletezett üzleti elemzés helyett például csak a beszúrt táblázatokat láthatják és kezelhetik a kollégák, ami könnyebb, hasznosabb és egyben biztonságosabb is.

Emellett kiváló megoldást jelent a Fluid arra is, hogy egyetlen kis komponenst felhasználjunk sokféle különböző dokumentumban, tehát a fenti példánál maradva egy céges táblázatot nem kell külön bemásolgatni a vezetőknek készülő jelentésbe, a partnerek számára összeállított bemutatóba és egy sajtóközleménybe, aztán mindegyikben újra és újra aktualizálni, míg a végén elveszünk a doksik és verziók káoszában. Egyszerűen beszúrjuk ugyanazt a kis Fluid építőkockát mindenhová, ahol szükség van rá, és ezekben bármilyen külön beavatkozás nélkül automatikusan frissül, ha valaki a weben a forrásba belenyúl.

A Fluid komponenseket egy speciális körvonal jelzi majd a dokumentumokon belül, így annak szerkesztői és olvasói egyaránt tisztában lehetnek azzal, hogy egy külön darabkával van dolguk, amely élő információkat tartalmaz. A meglévő csoportmunka-megoldásokhoz hasonlóan itt is látjuk azok avatárjait, akik épp szerkesztik - ez élőben megjelenik a dokumentumokon vagy e-maileken belül is, ahová a Fluid komponensek bekerülnek.

A Microsoft fokozatosan kezdi a Fluid rendszert elérhetővé tenni a felhasználók számára. A fent említett éles teszt-kört követően a webes Outlookon belül jelenhet meg elsőként, majd a Microsoft Teams integráció következik, a tervek szerint még idén, ezután pedig az Office asztali változatába építik be, de már csak jövőre. Azt még nem tudni, hogy az Excel-Word-PowerPoint szentháromságban mikor jelenik meg de egyértelműen ez az egyik fő cél. Emellett pedig a redmondi vállalat azon is dolgozik, hogy külső szolgáltatásokba és szoftverekbe is integrálható legyen, erről érthető módon most még nem adtak bővebb menetrendet - a fejlesztőknek viszont azt ígérik, folyamatosan teszik közzé a szükséges dokumentációkat és kódokat.

Mindamellett egyébként, hogy az újdonságot a napokban jelentették be hivatalosan, a Microsoft már nagyjából másfél éve dolgozik a projekten, körülbelül 140 szakember bevonásával. Belső teszten már több mint fél éve próbálgatják, és külső fejlesztőknek is mutogatják azért, hogy azok minél korábban beszállhassanak az új módszer beépítési folyamataiba. Az open source átállásra heteken belül sor kerül, így bárki szabadon kísérletezhet vele saját alkalmazásaiban és szolgáltatásaiban.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.