Hirdetés

Mire képes a prémium OneDrive?



|

A Microsoft 365 előfizetés részeként nem csak egy hatalmas online tárhelyre tehetsz szert, hanem elérheted a szolgáltatás fejlett adatvédelmi, megosztási funkcióit is.

Hirdetés

Több egy előfizetéses irodai szolgáltatásánál a redmondi szoftvercég Microsoft 365, avagy korábbi nevén Office 365 szolgáltatása, hiszen a sokak által használt és kedvelt alapprogramokon kívül (például Word, Excel, PowerPoint) ingyenes online telefonállást, szülői felügyelet eszközöket és több mint egy tucat egyéb megoldást is kínál. A termékpaletta része a OneDrive tárhelye is, amely az ingyenes alapverzióhoz és a havidíjas tárhelycsomagokhoz képest prémium szintű funkciókat is kínál, ráadásul felhasználónkként 1 TB tárhelyet is kínál, amely például az Otthoni verzió esetén akár 6 TB-is lehet, azaz egy egész családnak, vagy kisebb vállalkozásnak bőségesen elegendő lehet.

Egyrészt a prémium szolgáltatások része az ingyenes fióknál is gyakoribb adatmentés és a biztonsági, árnyékmásolatok készítése, amelynek köszönhetően bármely a lomtárba helyezett 30 napig visszaállítható, illetve ugyanezen időtartam alatt bármely állomány, dokumentum visszaállítható korábbi állapotába. Egy közösen szerkesztett dokumentum esetén ez például életmentő lehet.

A rendszeres biztonsági mentés velejárója, hogy egy esetleg zsarolóvírus támadás esetén is bármikor visszaállítható a zárolt fájlok, így a ransomware nem tud komoly károkat okozni és így a támadása is valójában hatástalan lesz. A OneDrive-ot emellett többszintű védelmi mechanizmusokkal is felszerelték, így az azonnal riasztja felhasználóját, amint valamiféle, a fájlokat célzó támadást érzékel.

A magasabb fokú biztonság másik fontos eleme a Személyes tár megléte, amely a tárterület többi részéhez képest szigorú autentikációs szabályokat követ, hogy az abban elhelyezett fájlokat tényleg csak a tulajdonosuk olvashassa. Ebbe a Személyes tárba a felhasználók akár az egész OneDrive tárterületük tartalmát belepakolhatják, mérete megegyezik az adott OneDrive fiók tárhelyméretével, viszont ezt csak ritka esetekben javasoljuk, hiszen a kétfaktoros bejelentkezés megnehezíti például az automatizálást, de a nagyobb fokú védelmet nem igénylő fájlok (például digitalizált zenei albumok) esetén is problémás lehet a gyors elérés.

A Személyes Tár a OneDrive gyökérkönyvtárában található meg mind az Online felületen, mind a gépekre szinkronizált könyvtáron belül. Alapesetben a személyes tár a következőképpen működik:

  • Kétlépcsős azonosítást kér a felhasználójától és...
  • ...20 perc inaktivitás után automatikusan kijelentkezteti az adott usert

Utóbbi limit egyébként a kliensekben módosítható, viszont csak felfelé, maximálisan 4 óráig, illetve a Beállításokon belül a - többi mappához hasonlóan - ki- és bekapcsolhat annak szinkronizálása.
A Személyes tár használatához elsőként igazolnod kell a személyazonosságodat vagy e-mail, vagy egy a telefonszámodra küldött SMS útján, majd ezt követően rögtön használatba veheted az adatszéfet. A tár egyébként tippeket is add arra vonatkozóan, hogy mit érdemes ide helyezned. Itt vannak az ajánlatai:

Ha később szeretnéd az ott tárolt fájlokat elérni, ismét igazolnod kell magadat, így érdemes a kétfaktoros autentikációnál használt e-mail címedet, telefonszámodat naprakészen tartanod.

A OneDrive prémium szolgáltatásai ezen felül a megosztásban is plusz lehetőségeket kínálnak a felhasználóknak. Habár az ingyenes OneDrive fiókok tulajdonosainak is lehetőségük van fájlok és mappák publikus és privát megosztására a prémium fiókkal a megosztási linkhez lejárati időtartam, illetve jelszó is rendelhető. Utóbbi esetén még egy "kiszivárgott" URL birtokában sem lesznek megtekinthetők a fájlok, amennyiben a fogadó félnél nem áll rendelkezésre a jelszó. A lejárattal rendelkező linkek esetén pedig biztosítható, hogy a másik fél ne tudja hónapokkal később is megnyitni az adott állományokat, dokumentumokat. Például rendezvényfotók esetén ez rendkívül hasznos lehet.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.