Hirdetés

Mire képes a prémium OneDrive?|

A Microsoft 365 előfizetés részeként nem csak egy hatalmas online tárhelyre tehetsz szert, hanem elérheted a szolgáltatás fejlett adatvédelmi, megosztási funkcióit is.

Hirdetés

Több egy előfizetéses irodai szolgáltatásánál a redmondi szoftvercég Microsoft 365, avagy korábbi nevén Office 365 szolgáltatása, hiszen a sokak által használt és kedvelt alapprogramokon kívül (például Word, Excel, PowerPoint) ingyenes online telefonállást, szülői felügyelet eszközöket és több mint egy tucat egyéb megoldást is kínál. A termékpaletta része a OneDrive tárhelye is, amely az ingyenes alapverzióhoz és a havidíjas tárhelycsomagokhoz képest prémium szintű funkciókat is kínál, ráadásul felhasználónkként 1 TB tárhelyet is kínál, amely például az Otthoni verzió esetén akár 6 TB-is lehet, azaz egy egész családnak, vagy kisebb vállalkozásnak bőségesen elegendő lehet.

Egyrészt a prémium szolgáltatások része az ingyenes fióknál is gyakoribb adatmentés és a biztonsági, árnyékmásolatok készítése, amelynek köszönhetően bármely a lomtárba helyezett 30 napig visszaállítható, illetve ugyanezen időtartam alatt bármely állomány, dokumentum visszaállítható korábbi állapotába. Egy közösen szerkesztett dokumentum esetén ez például életmentő lehet.

A rendszeres biztonsági mentés velejárója, hogy egy esetleg zsarolóvírus támadás esetén is bármikor visszaállítható a zárolt fájlok, így a ransomware nem tud komoly károkat okozni és így a támadása is valójában hatástalan lesz. A OneDrive-ot emellett többszintű védelmi mechanizmusokkal is felszerelték, így az azonnal riasztja felhasználóját, amint valamiféle, a fájlokat célzó támadást érzékel.

A magasabb fokú biztonság másik fontos eleme a Személyes tár megléte, amely a tárterület többi részéhez képest szigorú autentikációs szabályokat követ, hogy az abban elhelyezett fájlokat tényleg csak a tulajdonosuk olvashassa. Ebbe a Személyes tárba a felhasználók akár az egész OneDrive tárterületük tartalmát belepakolhatják, mérete megegyezik az adott OneDrive fiók tárhelyméretével, viszont ezt csak ritka esetekben javasoljuk, hiszen a kétfaktoros bejelentkezés megnehezíti például az automatizálást, de a nagyobb fokú védelmet nem igénylő fájlok (például digitalizált zenei albumok) esetén is problémás lehet a gyors elérés.

A Személyes Tár a OneDrive gyökérkönyvtárában található meg mind az Online felületen, mind a gépekre szinkronizált könyvtáron belül. Alapesetben a személyes tár a következőképpen működik:

  • Kétlépcsős azonosítást kér a felhasználójától és...
  • ...20 perc inaktivitás után automatikusan kijelentkezteti az adott usert

Utóbbi limit egyébként a kliensekben módosítható, viszont csak felfelé, maximálisan 4 óráig, illetve a Beállításokon belül a - többi mappához hasonlóan - ki- és bekapcsolhat annak szinkronizálása.
A Személyes tár használatához elsőként igazolnod kell a személyazonosságodat vagy e-mail, vagy egy a telefonszámodra küldött SMS útján, majd ezt követően rögtön használatba veheted az adatszéfet. A tár egyébként tippeket is add arra vonatkozóan, hogy mit érdemes ide helyezned. Itt vannak az ajánlatai:

Ha később szeretnéd az ott tárolt fájlokat elérni, ismét igazolnod kell magadat, így érdemes a kétfaktoros autentikációnál használt e-mail címedet, telefonszámodat naprakészen tartanod.

A OneDrive prémium szolgáltatásai ezen felül a megosztásban is plusz lehetőségeket kínálnak a felhasználóknak. Habár az ingyenes OneDrive fiókok tulajdonosainak is lehetőségük van fájlok és mappák publikus és privát megosztására a prémium fiókkal a megosztási linkhez lejárati időtartam, illetve jelszó is rendelhető. Utóbbi esetén még egy "kiszivárgott" URL birtokában sem lesznek megtekinthetők a fájlok, amennyiben a fogadó félnél nem áll rendelkezésre a jelszó. A lejárattal rendelkező linkek esetén pedig biztosítható, hogy a másik fél ne tudja hónapokkal később is megnyitni az adott állományokat, dokumentumokat. Például rendezvényfotók esetén ez rendkívül hasznos lehet.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.