Hirdetés

Mit tud a családi és magánhasználatra is érkező Microsoft Teams?



|

A vállalatok számára már minden bizonnyal jól ismert Teams megnyílik a konzumer felhasználók előtt is, szóval házon belül riválist kap a Skype - házon kívül pedig jó sokan.

Hirdetés

A Teams ugyanis sokkal több egy szimpla csevegőszolgáltatásnál. Nem pusztán konferenciaeszköz, és chat, hanem egy jól használható csoportmunka eszköz is, amellyel a felhasználók egyedi csoportokat alkothatnak, hogy azon belül oszthassák meg a fontos állományaikat, dokumentumaikat, vagy éppen egy közös Wiki-alapú tudásbázist hozzanak létre. Céges, jellemzően közép és nagyvállalati szférában rendkívül népszerű a szolgáltatás, ahol a Zoom - már csak adatvédelmi okok miatt is - egyelőre nem tudott komoly felhasználóbázist építeni maga köré.

Az alkalmazás főablaka alapbeállításon hat fülre tagozódik. Az [Activity] alatt lehet látni az összes beszélgetés, csoport legutóbbi tevékenységeit, a [Chat] alatt a beszélgetéseket, a [Calendar] fülön a felhasználó naptárát, ahol egy kattintással lehet létrehozni új Teams megbeszéléseket, míg a [Calls] a hanghívásokat kezeli, a [Files] alatt pedig egy helyen láthatjuk a felhasználó által legutóbb megnyitott fájlokat, amelyek akár a Teams felületén belül is megtekinthetők, szerkeszthetők.

Az oldalsávon emellett a […] gombra kattintva újabb alkalmazások is felvehetők, letűzhetők. A kínálatban például szerepel a Teams meetingeken történő jegyzetelést segítő OneNote, a megbeszélések automatizált rögzítéséért felelős Stream, vagy éppen a Planner és a Wiki. A [More apps] hivatkozásra kattintva emellett több száz üzleti alkalmazás is megtalálható, például a Trello, a Surveymunkey, az Azure Devops, vagy éppen a Zoom és a YouTube.

A Teams ennek köszönhetően egy műszerfal, egy központi alkalmazás szerepét is be tudja tölteni, ráadásul a program logikája alapján minden személyes csevegéshez, csoporthoz fájlok, külső alkalmazások rendelhetők, és ugyanitt egy kattintással lehet képernyőmegosztást, online találkozót indítani.

Mint látható a Teams felülmúlja a Skype képességeit, főként hogy a Microsoft másik szolgáltatása leginkább a VoIP-fókusszal rendelkezik. A redmondi szoftvercég azonban csak utóbbit kínálja a magánfelhasználók részére, amely az év elején teret engedett a Zoom számára. Ez a helyzet azonban hamarosan változni fog, a Microsoft 365 szolgáltatás részeként ugyanis a családok számára is elérhetővé válik a Teams, amely a céges kiadáshoz hasonló, mégis a magánemberekre szabott funkcionalitást kínál.

A Teams Personal (magyar neve egyelőre nem ismert) kifejezetten a power usereknek készült. A redmondiak megfogalmazása szerint az elfoglalt családanyáknak és apáknak, akik egyetlen applikációnk keresztül intézhetik a családjuk legfontosabb ügyeit. Természetesen kerül bele chat, csoportos videohívás, megosztott dokumentum és listakezelés, naptár, illetve pozíciómegosztás. Kiemelt helyet kap majd emellett egy családi, csoportos dashboard, amelyen a tagok által megosztott képek, földrajzi helyek, események és feladatok fognak megjelenni.

A Teams bevallottan több akar lenni egy csevegőapplikációnál, emiatt egy a OneDrive-nál látható személyes tárhoz hasonló funkció is helyet kap majd benne, csoportokra szabva, ahol a család tagjai egymással titkosítva megoszthatják a Netflix és Spotify bejelentkezési adatokat és más szenzitív információkat úgy, hogy azokhoz csak kétfaktoros azonosítással lehet hozzáférni. A termék hamarosan kipróbálható lesz, a hírek szerint az év végére készülhet el a végleges verzió.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.